Egyéb kategória

E-learning és digitális oktatási konferenciák 2021-ben

e-learning-konferenciák-2021-ben
Sharing is sexy!

Az e-learning és digitális oktatás területén számos pedagógiai, módszertani és informatikai konferenciára látogathatnak el az érdeklődők. E-learning fejlesztő cégként a SKOLL-nál kiemelten fontosnak tartjuk a trendek követését és az oktatási-informatikáról szóló szakmai párbeszédet. Cikkünkben összegyűjtöttük a 2021-es év legérdekesebb e-learning konferencia rendezvényeit, workshopait, előadásait, amelyeken az új digitális tanítási-tanulási megoldásokról, a távoktatás kapcsán megváltozott pedagógusszerepről és az ezek által támasztott kihívásokról tájékozódhatunk.

A vírushelyzet ellenére 2020 is bővelkedett e-learning témajú konferenciákban. Bízunk benne, hogy 2021-ben is számos oktatási informatikai konferenciára látogathatnak el az érdeklődők. Tavaly a workshopok, kerekasztal beszélgetések és előadások többsége online került megrendezésre és várhatóan hasonlóan fog zajlani az új évben is.

digitális-oktatási-konferenciák-2021-ben

Hogy könnyebb legyen kiigazodni a lehetőségek között,

összegyűjtöttük a legismertebb hazai és nemzetközi e-learning és digitális oktatás fókuszú konferenciákat.

Legtöbbjüknek még nincs végleges 2021-es időpontja, de néhányat már be lehet írni előzetesen a naptárba, a többi dátum alakulását pedig feltétlenül érdemes figyelemmel követni.

Oktatás-informatikai, távoktatási, e-learning konferencia rendezvények 2021-ben

Oktatás – Informatika – Pedagógia Konferencia

Februárban a Debreceni Egyetem Nevelés- és Műveléstudományi Intézete által 2018 óta megrendezésre kerülő Oktatás – Informatika – Pedagógia Konferencia megtekintésére nyílik lehetőség. Az eseményen az e-learninghez kapcsolódó kutatások új eredményeivel, fejlesztő programok, innovatív oktatási módszerek beszámolóival és kerekasztal beszélgetésekkel találkozhatnak a résztvevők.

Az e-learning konferencia kiemelt témája többek között a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) gyakorlati alkalmazása, az IKT alapú innováció a tanulásszervezésben, a nyílt oktatás (MOOC – Massive Open Online Course) és a kiterjesztett valóság lehetőségei is. A február 12-én megrendezendő esemény részletei már elérhetők a oktinfkonf.com/2021/ oldalon. Idén a résztvevők az online térben csatlakozhatnak be.

Networkshop

A HUNGARNET Egyesület az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Digitális Jólét Program együttműködésével immáron harmincadik alkalommal rendezi meg a hazai oktatási szféra egyik legrangosabb számítógép-hálózati és informatikai konferenciáját, a Networkshopot.

Ez a rendezvény elsősorban a felsőoktatási szakemberek részére nyújt érdekességeket, de több téma érinti a közoktatás területét is. Az esemény virtuális házigazdája az ELTE informatikai igazgatósága, akik az online találkozóhoz szükséges technikai és szakmai hátteret nyújtják. Az április 6-9. közötti esemény részleteiről a nws.comp-rend.hu/ oldalon lehet többet megtudni.

Multimédia az Oktatásban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság gondozásában már 26 alkalommal rendezték meg a Multimédia az Oktatásban konferenciát. Azok a pedagógusok és szakemberek is könnyen találhatnak maguknak érdekes előadást vagy workshopot, akik legtöbbször úgy érzik, hogy területük kevésbé digitalizálható.

Bár az e-learning konferencia 2021-re jelen sorok írásakor még nem rendelkezik kihirdetett időponttal, 2020 júniusában online is megvalósult a rendezvény, így számíthatunk rá, hogy ez idén sem lesz másképp. Fissebb információkért a njszt.hu/hu/szakmai_kozosseg/multimedia-az-oktatasban-mmo oldalt érdemes böngészni.

oktatási-informatikai-konferenciák-2021-ben

Hacktivity

Tavaly októberben rendezték meg a Hacktivity-t, amely az IT biztonság területén igyekszik összehozni a világ legkiválóbb szakembereit, hogy megoszthassák egymással eredményeiket. Bár ez nem kimondottan pedagógiai terület, most minden eddiginél fontosabb lett a kiberbiztonság az oktatásban is, éppen ezért tavaly először a közszférában, így a közoktatásban dolgozók számára ingyenes volt a részvétel. Az előadássorozat weboldala a hacktivity.com/ címen található.

Oktatásinformatika a felsőoktatásban

Az év végéhez közeledve sem lesz hiány rendezvényekből. Tavaly év végén került első megrendezésre az Oktatásinformatika a felsőoktatásban konferencia. Ennek szintén fő témája a járványhelyzet során kialakult új távoktatási megoldások és intézkedések elemzése, összegzése. A cél az oktatók tudatos digitális oktatási eszközhasználatának segítése. Az online előadássorozat részletei a btk.kre.hu/konf/index.php/oktinfkonf_felsooktatas/ev2020/fooldal oldalon olvashatók.

Pedagógiai-módszertani, digitális oktatási konferenciák, workshopok 2021-ben

PÉK

2020-ban a vírushelyzet miatt az új év tavaszára halasztották a Pedagógiai Értékelési Konferenciát (PÉK), aminek pontos új időpontja a poszt írásakor még nincs kitűzve. A távoktatás miatt sokkal nagyobb szerepet kap az értékelés, azaz a megfelelő visszajelzés a tanulóknak. Már nem elegendő csupán dolgozatokra adott osztályzatok formájában visszacsatolni a tanulók teljesítményére.

Az e-learning módszertani konferencián szakértők, kutatópedagógusok számára kínálnak lehetőséget új eredményeik bemutatására.

Számítanak azok jelentkezésére is, akik nem kívánnak szakmai anyagot benyújtani, azonban érdeklődnek a pedagógiai értékelés elméleti és gyakorlati kérdései, illetve a neveléstudományi kutatás aktuális problémái iránt. Amint megtudjuk, mikor rendezik meg a találkozót, frissítjük cikkünket, de addig is a www.edu.u-szeged.hu/pek2020/ oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete

Május 27-28-án a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesületének konferenciájára látogathatnak el az érdeklődők. Kiemelten fontos megvizsgálni, hogy az elmúlt időszakban megjelent, sok esetben szükségmegoldások mennyire fenntarthatók és milyen mértékben szolgálják a jövő nemzedékének fejlődését. Épp ezért a HuCER idén a “Tanuló társadalom. Oktatáskutatás a járvány idején” címet kapta.

A járványügyi helyzettől függően helyszíni és online megvalósítással is készülnek a szervezők. A konferencia részleteit a hera.org.hu/hucer-2021/ oldalon olvashatják az érdeklődők.

Agria Média

Az egyik legnevesebb esemény, amely már 1992 óta kerül megrendezésre és amelyre a világ 25 különböző országából érkeznek előadók az Agria Média konferencia. Az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében megrendezett előadássorozat célja, hogy a pedagógusok könnyebben tájékozódhassanak a modern digitális-oktatási eszközökről és az ezekben rejlő lehetőségekről.

Bízunk benne, ahogy tavaly, úgy 2021. októberében is megrendezésre kerül ez az oktatási-informatikai esemény. A tavalyi rendezvény részleteiről a agriamedia2020.uni-eszterhazy.hu/ weboldalon lehet tájékozódni.

DOKK

A Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás, avagy a DOKK a Digitális Pedagógiai és Módszertani Központ (DPMK) által minden évben megrendezésre kerülő e-learning konferencia.

Általában a nemzeti Digitális Oktatási Stratégiához (DOS) igazodó innovatív megoldásokat járja körül és módszertani workshopok, eszközbemutatók és előadások jellemzik. A tantermen belüli lehetőségeken túl igyekeznek bemutatni néhány hazai és nemzetközi intézmény- és humánerőforrás-fejlesztési lehetőséget is.

Bár még nincs hivatalos időpont, tavaly október közepén zajlott online közvetítés formájában és várhatóan ez idén sem lesz másként. A részleteket a DPMK weboldalán olvashatjuk: dpmk.hu/dokk/.

Őszi Pedagógiai Napok

Októberben még számos rendezvénnyel találkozhatunk. Ilyenkor zajlik az Őszi Pedagógiai Napok, ami tavaly a fenntarthatóságra és a digitális oktatás, távoktatás pedagógiájára helyezte a hangsúlyt. A tavalyi előadások összefoglalója a www.oktatas.hu/kozneveles/pok/budapest/oszi_pedagogiai_napok oldalon található.

MELLearN

A technika gyors fejlődésének, az e-learning és oktatás-informatikai megoldások folyamatos térnyerésének eredménye, hogy az oktatás szereplőinek folyton fejlődniük kell. Az Életfogytig tartó tanulás e-learning konferencia rendezvénye a MELLearN, amelyen

nemzetközileg elismert kutatók elemzik a felsőoktatási környezetben zajló egyéni, közösségi, szervezeti és digitális tanulás folyamatait.

A tavalyi és várhatóan az új esemény felhívása is a MELLearn honlapján olvasható: mellearn.hu/konferencia-felhivas/

Országos Közoktatási Szakértői Konferencia

Az Országos Közoktatási Szakértői Konferencia szervezőinek célkitűzése, hogy a résztvevők digitális workshopokon és előadásokon keresztül megismerjék a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés új irányait és a technológiai kihívásokat. A 2020-as esemény programjáról a suliszerviz.com/kiemelt-rendezvenyek/337-2020-05-12-14-58-05 oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

távoktatási-konferenciák-2021- ben

Digitális tér

Az év egyik utolsó eseménye a Digitális Tér, amelyen a felnövekvő digitális nemzedéket szeretnék jobban megismerni és megérteni a szervezők. Az új, e-learning módszerek megjelenésével változik az oktatás összes aspektusa, így a pedagógusszerepnek is alkalmazkodnia kell. A szervezők kiemelt célja bemutatni ezt az új szerepet és segítséget nyújtani a jelen szakembereinek az átállásban. (digitalispedagogus.hu/)

Digitális tanulási rendezvénysorozat a diákoknak, tanulóknak

A digitális módszertani workshopok, események sorában találunk egy különleges programot is, amely a Digitális Témahét nevet viseli. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) gondozásában megrendezett eseménysorozathoz közoktatási intézmények csatlakozhatnak.

A résztvevők az általuk választott témában projekteket mutathatnak be, míg a pedagógusok szakmai tapasztalatokkal, a tanulók élményekkel, az intézmények pedig értékes eszközökkel gazdagodnak. A 2021. március 22-26. között megrendezésre kerülő témahét kiemelt célja a digitális kompetenciák fejlesztése. Részletek a digitalistemahet.hu/ oldalon.

Nemzetközi e-learning konferencia rendezvények 2021-ben

Nem csupán hazai konferenciákra lehet érdemes ellátogatni. Szomszédos és távolabbi országokban is több eseményen vehetünk részt.

Az új nemzedékek értékrendje

A szabadkai Újvidéki Egyetemen három konferenciasorozat, a nemzetközi interdiszciplináris tudományos konferencia, ​a nemzetközi módszertani konferencia és a nemzetközi tudományos konferencia az IKT használatáról az oktatásban összefogásából született Az új nemzedékek értékrendje rendezvénysorozat. (www.magister.uns.ac.rs/Az-uj-nemzedekek-ertekrendje/tartalom/2092/)

Learning technologies

Az év első felében Londonban járók a Learning technologies konferencián vehetnek részt. Ez az egyik legnagyobb munkahelyi képzésekről szóló expo, ahol több, mint 8500 résztvevő is megfordul. Az érdeklődők kétszáznál is több előadáson, szemináriumon és kiállításon vehetnek részt. További információ a www.learningtechnologies.co.uk/ oldalon található.

digitális-pedagógiai-módszertani-konferenciák-2021-ben

MoodleMoot

A Moodle felhasználók, fejlesztők, adminisztrátorok kedvenc eseménye a MoodleMoot, amit egyébként hazai keretek között is meg szoktak rendezni. Bár tavaly elmaradt, reméljük 2021-ben ismét ellátogathatunk a rendezvényre.

A Moot egyébként egy óangol kifejezés, ami tanácskozó gyűlést jelent. A világszerte megrendezésre kerülő Moodle konferenciák és rendezvények rendre a MoodleMoot nevet viselik.

A Moodle közösség ezeken az összejöveteleken vitatják meg, hogy milyen irányba fejlesszék tovább a rendszert, s milyen új szolgáltatásokat építsenek be.

A Moot-ok aktuális listáját itt lehet megtekinteni: moodle.com/events/

Ahogy az a cikk hosszából is érzékelhető, nincs hiány oktatási konferenciákból. Megnyugtató, hogy a járványügyi helyzet ellenére is számos rendezvényt meg tudnak tartani az online térben. Sőt, talán többen tudnak így részt venni majd ezeken. Mi mindenképp biztatunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több találkozón, kerekasztal beszélgetésen és workshopon egyaránt.

Ha cikkünk megírása óta megváltoztak egyes események időpontjai, esetleg kihagytunk valami fontosat, írd meg nekünk és frissítjük a listát!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

Matolcsy Zoltán

A poszt szerzője Zoli, a SKOLL projektvezetője, 5 éve foglalkozik digitális oktatási megoldásokkal, távoktatást támogató informatikai rendszerek bevezetésével és testreszabásával, pedagógusoknak és trénereknek szóló módszertani és technikai tréningek tartásával.

MatolcsyZoltan

Sharing is sexy!
Hasonló posztokhoz kattints a címkék valamelyikére: