A projekt címe: Tartós lakossági szemléletváltás a zöldtudatosságban, mobil edukációs platform alkalmazásával

A szerződött támogatás összege: 35.961.712 Ft

A támogatás mértéke: 60 %

A PROJEKT BEMUTATÁSA

A határon átnyúló projekt célja, a Szerb Köztársaság állampolgárainak környezet- és klímavédelmi szemléletváltásának elősegítése. Ezt a célt egy új megközelítésű, saját módszertan alapján kifejlesztendő oktatási platform létrehozásával kívánjuk elérni. A platform egy telefonos applikáció, amelyeket helyi intézményi (oktatási, kulturális és vállalkozói) segítséggel fogunk terjeszteni az országban. A kifejlesztésre kerülő okostelefonokra letölthető applikációban az érdeklődők gyors regisztráció után jelezhetik, hogy mely témák iránt érdeklődnek (energiahatékonyság, hulladékgazdálkodás, urbanizáció, klímavédelem, természetvédelem stb.) és értesítéseket kapnak telefonjukra, ha új tartalmak elérhetőek számukra.

A létrehozandó megoldás a klasszikus e-learning tananyag felépítés helyett a micro learningre és a flow élményre fókuszál,

rövidebb, maximum néhány percnyi elfoglaltságot jelentő oktatási tartalmakkal. Ezek lehetnek szövegek, videók és animációk, illetve játékos kvízek. A tartalmak között különböző logikai kapcsolatokat lehet beállítani, valamint időhöz vagy helyhez lehet kötni a megjelenésüket. Így a résztvevők számára folyamatosan, kisebb egységekben jelenítjük meg a zöld átalakulással kapcsolatos érdekes tartalmakat.

A projekt eredményeként létrejövő szolgáltatás hozzájárul a Nyugat-Balkáni régió (kiemelten Szerbia népességének) zöld szemléletének kialakításához, a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és a klímavédelem elősegítéséhez, a régió lakosságának tartós szemléletváltozásának elérésével, ezzel hozzájárulva az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez. A projekt a klímavédelem adaptációs és mitigációs oldalát is érinti, mivel annak megvalósulásával képesek lehetünk az antropogén folyamatok környezetre gyakorolt hatását formálni a társadalom oktatásával és szemléletformálásával.

A különböző oktatási tartalmak, a platform webes adminisztrációs felületéről menedzselhetőek (feltöltés, logikai kapcsolatok beállítása stb.). Ezeket módszertani szakértőink tervezik meg és professzionális tananyagfejlesztőink készítik el, hogy alkalmasak legyenek a figyelem felkeltésére, a probléma megvilágítására, az információk átadására és szemléletváltás támogatására egyaránt.

Projektünk megvalósítása során eleget teszünk az előírt tájékoztatási kötelezettségeknek (a honlapunkon a projekthez kapcsolódó tájékoztató megjelenése és a „C” típusú tábla készítése) is.

A projekt tervezett fizikai befejezésének dátuma: 2022.09.30.
Projekt azonosítószáma: WBGC-2021.3-2021-00020

A projekt a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.