MI AZ A DIGITÁLIS KOMPETENCIA?

A digitális kompetencia a modern világban nélkülözhetetlen képesség, mely magában foglalja az informatikai eszközök, szoftverek és digitális tartalmak hatékony használatát. Fontos, hogy nem csupán technikai ismeretekre épül, hanem magában foglalja az információk értelmezését, kritikus gondolkodást és problémamegoldó képességet is.

A magasabb szintű digitális kompetenciával rendelkező egyén könnyebben boldogul napjaink társadalmában,

mivel képes hatékonyan navigálni az online térben, megtalálni a szükséges információkat, valamint kommunikálni és együttműködni másokkal digitális eszközök segítségével. Emellett képes az új technológiák gyorsabb és hatékonyabb megtanulására és alkalmazására is.

HOGYAN FEJLESZTHETŐ A DIGITÁLIS KOMPETENCIA?

A digitális kompetencia fejlesztése számos módon lehetséges. Először is fontos az alapvető informatikai ismeretek megszerzése, mint például az operációs rendszerek és szoftverek használata, az internetes keresési technikák és az adatvédelem alapjainak megértése. Ezt követően érdemes fejleszteni a kritikus gondolkodást és az információfeldolgozási képességeket, hogy az egyén tudja értékelni és szűrni az online információkat.

Hogyan fejleszthető a digitális kompetencia?

DigComp 2.2 digitáliskompetencia-keret

A gyakorlat és az önálló tanulás kulcsfontosságú a digitális kompetencia fejlesztésében. Az Európai Unió által kidolgozott DigComp 2.2 Állampolgári digitáliskompetencia-keret a digitális készségek fontos elemeit határozza meg.

A DigComp 2.2 összesen 5 fő területet határoz meg, melyek:

információ- és adatmenedzsment

kommunikáció és együttműködés

digitális tartalmak létrehozása

biztonság

problémamegoldás

A keretrendszer az 5 terület mindegyikét tovább bontva, összesen 21 kompetencia-elemet vezet be, mint például az adatok, információk és digitális tartalmak kezelése, az állampolgárság gyakorlása digitális technológiák segítségével, vagy a digitális tartalomfejlesztés. A kompetencia-elemeket 8 jártassági szinten méri, alapszinttől a mesterszintig.

A DigComp 2.2 kiemelkedő jelentőségű, mivel ez a keretrendszer nyújt iránymutatást a digitális készségek fejlesztéséhez és értékeléséhez az egész Európai Unióban, segít az európai polgárok digitális felkészültségének növelésében és egyenlő esélyek biztosításában a digitális térben.

A keretrendszer általánosan elfogadott referencia, amely segíti az oktatási intézményeket, munkáltatókat és kormányokat a digitális készségek fejlesztésének és értékelésének.

SKOLL AKADÉMIA

Mi a SKOLL-nál több mint egy évtizede foglalkozunk digitális kompetenciákat fejlesztő e-learning tananyagok fejlesztésével. Már több ezer tanuló vett részt online tréningjeinken, köztük hátrányos helyzetűek, kismamák, nyugdíjasok is.

A kurzusok a digitáliskompetencia-elemeinek széles körét ölelik fel, témáik között a programozás épp úgy megtalálható, mint az irodai programok használata, multimédiaszerkesztés, vagy éppen weboldalak készítése.

Képzéseink irányított önálló tanulási folyamaton keresztül 100%-ban online elvégezhetőek, az ismeretszerző részek mellett szimulációkkal támogatjuk a gyakorlati készségek elmélyítését is.

VEDD FEL E-LEARNING CSAPATUNKKAL A

KAPCSOLATOT

AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN

+36 30 606 3317

Vagy keress minket itt, és beszéljük át a képzés részleteit!