• Szeretnéd meghonosítani az oktatást és ezen keresztül az e-learning-et a szervezetedben?
 • Szeretnéd átlátható módon kategorizálni az oktatási anyagaidat és a tanulókat, attól függően, hogy kinek milyen képzést kell elvégeznie?
 • Problémát, vagy legalábbis rengeteg manualitást jelent a vizsgáztatás, esetleg a kérdőíves felmérés?
 • Szükséged lenne egy olyan platform-ra, ahol szabadon tudsz bármilyen fájlt megosztani a tanulókkal?
 • Fontos, hogy hitelesen igazolni tudd a tanulók által sikeresen elvégzett képzéseket?

Ha a fentiek közül akár csak egyre igen a válasz, már akkor érdemes megfontolnod, hogy Moodle rendszert vezess be és azt használd e-learning platformként.

Mi az a MOODLE?

A Moodle egy kifejezetten digitális oktatást és tanulást támogató keretrendszer (hivatalos megnevezés szerint LMS, Learning Management System), mely

lefedi az összes oktatás módszertani szemlélet által szabott beállítási lehetőséget.

Azaz a klasszikus oktatás összes digitálisan leképezhető formátumát képes támogatni, kezdve az oktató, vagy hallgató irányból induló fájlmegosztástól, a csoportmunkán át az automatikus tesztsorok kijavításáig mindent.

Úgy érzed, hogy ennél többre lenne szükséged? Pl. a képzéseket is szeretnéd automatizáltan szervezni? Leképeznéd a vállalati hierarchiát a rendszerben? Esetleg szeretnél egyedi, részletes riportokat egyszerűen létrehozni? Kattints ide és ismerkedj meg a Moodle továbbfejlesztett, kifejezetten nagyvállalatoknak tervezett verziójával, a TOTARA-val!

A Moodle az egyetemeken “harcedzett” logikai felépítésével, pedagógiai eszköztárával és alap képzésmenedzsment funkcióival képes akár több ezer fős tanulói és oktatói kör számára stabil platformot biztosítani, miközben a képzés szervezésére is számos lehetőséget kínál. Készítettünk egy rövid összefoglaló videót a Moodle funkcióiról, érdemes megnézned!

Felkeltette az érdeklődésed? Keress minket, és válaszolunk a kérdéseidre!

TARTALOMMEGOSZTÁS A MOODLE E-LEARNING RENDSZERBEN

A következőkben 5 fő területre összpontosítva bemutatjuk Neked a MOODLE funkció készletének legfontosabb elemeit.

Az első ezek közül a tartalommegosztás, melyen keresztül bármilyen formátumú oktatási anyagot elérhetővé tud tenni az oktató a tanulók számára. Többek között egy mozdulattal elérhetővé tehető

 • írásos anyag PPT, PPTX, XLS, XLSX, DOC, DOCX, PDF formátumban
 • képi anyag bármilyen kiterjesztéssel
 • videós anyag, beágyazott módon
 • külső hivatkozás
 • a Moodle saját e-learning készítő felületével létrehozott “Lecke” modul
 • saját fejlesztésű, SCORM szabványnak megfelelő egyedi e-learning tananyag
 • Moodle beépített funkcióval fogalomtár
 • felületen, a megosztott tartalmak között megjelenített információ, vagy instrukció

Természetesen a fenti funkciókon kívül egyedi Moodle fejlesztésekkel bármilyen más tartalommegosztási lehetőség megvalósítható.

MOODLE tartalommegosztás

EGYÉNI ÉS CSOPORTOS MUNKA

Az oktatás fontos része a gyakorlás akár egyénileg, akár csoportosan. A Moodle a tanulók számára is tud biztosítani tartalommegosztási felületet (az oktató kontrollja alatt), amelyen keresztül pl. egy beadandó feladatot fel tudnak tölteni, illetve ugyanezen a felületen keresztül az oktató online le is tudja pontozni és visszajelzést tud adni. A tanulók csoportba szervezése is elvégezhető a rendszerből, így pl. elegendő a csoport egyetlen tagjának feltölteni egy fájlt, és a kapott pontszámot megkapja mindenki. Sőt van lehetőség “körbeértékelésre” is – ekkor a tanulók egymás munkáját értékelik, tehermentesítve ezáltal az oktatót.

Csoportos munka

A MOODLE LMS TUDÁSMÉRÉS, VIZSGÁZTATÁS FUNKCIÓI

Talán az egyik legnagyobb terhet az oktatók számára a vizsgák javítása jelenti, legalább is egy számottevőbb tanuló számnál.

A Moodle vizsgaszituációk kialakításában, illetve a zártvégű kérdések kiértékelésében teljes mértékben át tudja venni ezt a terhet.

Sőt részletekbemenő beállítási lehetőségein keresztül számos pedagógiai megközelítést is tud támogatni, a teljesen szabad gyakorló jellegű felkészüléstől az enyhe szigorítással rendelkező tesztkitöltéseken át egészen az akkreditációs szintű vizsgáztatásig mindent. A teszt modul az egyik legtöbb Moodle testre szabási lehetőséggel rendelkező funkció. Többek között lehetőségünk van:

 • kérdésbankokba szervezni, kategorizálni, és tömegesen betölteni a kérdéseket,
 • feleletválasztó, mondatkiegészítő, párosító és sorbarendező típusú zárt végű kérdéseket létrehozni,
 • szabadszöveges nyílt végű kérdéseket létrehozni,
 • véletlenszerűen tesztsorokat generálni (automatikusan nagyobb kérdésszámú kérdésbankból beválasztani kérdéseket, ezek sorrendjét, illetve a válaszlehetőségek sorrendjét cserélgetni),
 • pontozást súlyozni,
 • tesztkitöltés időkorlátját beállítani, próbálkozások számát korlátozni,
 • a tesztkitöltéshez kötődő visszajelzéseket szofisztikálni (mikor és milyen információt kapjon a tanuló),
 • tesztek elérését dátumszerűen, időpontra pontosan korlátozni.
MOODLE vizsga

KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK

Tekintettel arra, hogy a Moodle-ben online oktatás történik, szükségképpen pótolni kell valahogyan a személyes jelenléttel történő kommunikációt. Természetesen ez is megoldható a rendszerben, rendelkezésünkre áll klasszikus fórum, csevegő, az egész rendszerre kiterjedő üzenetküldő és blog funkció – ezekről e-mailt is kaphatnak a kommunikáló felek.

MOODLE kommunikáció

KURZUSMENEDZSMENT

Ha a Moodle-t egyfajta digitális iskolának tekintjük, akkor a kurzust hívhatjuk a digitális osztályteremnek – itt csoportosulnak azok a tanulók és oktatók, akik bármilyen szempontból (tematika, időbeliség) kapcsolódnak és akik ugyanazon tartalmakhoz kell, hogy hozzáférjenek. Kurzusmenedzsmentnek azt a folyamatot hívjuk, amikor a Moodle-ben létrehozzuk ezeket a kurzusokat, hozzárendeljük (beiratkoztatjuk) a tanulókat és az oktatókat, majd feltöltjük tartalommal, végül elérhetővé tesszük. Ezen célokból kifolyólag lehetőség van a rendszerben többek között:

 • kezelni a felhasználók jogosultságait (tanuló/oktató/igazgató/portáladminisztrátor),
 • bizonyos tartalmakat tanulók elől elrejteni, illetve bármikor felfedni azokat,
 • feltételhez kötni a tanulás sikerességét teljesítési feltételek mentén, majd az előrehaladást nyomon követni,
 • bizonyos tartalmak elérhetőségét korlátozni az alapján, hogy más tevékenységeket elvégeztek-e a tanulók – pl. a vizsgát csak akkor lehet elérni, ha a tananyagot elvégezte a tanuló.

A kurzusmenedzsment funkciók Moodle-s testre szabásával rugalmasan megvalósítható szinte minden oktatástámogató elképzelés.

EGYÉB HASZNOS FUNKCIÓK

A Moodle egy nagyon sokrétű rendszer, számos paraméterezési lehetőséggel és funkcióval. Mi kigyűjtöttük azokat, amelyek még a fentieken túl érdekesek lehetnek számodra:

 • Kérdőív modul – előzetes tudásfelmérés, utólagos elégedettségmérés, vagy bármilyen egyéb visszajelzés céljából, testreszabható kérdésekkel, akár anonim kitöltési lehetőséggel.
 • Interaktív, játékos feladatok – az úgynevezett H5P modulnak köszönhetően számos módon csempészhetünk az oktatásba motiváló és stimuláló elemeket.
 • Tanúsítvány – a Moodle-ből névre szóló oklevél tölthető le, ha a tanuló teljesített minden szükséges előfeltételt a kurzusban.
 • Jelenléti oktatás adminisztrációja – amennyiben a képzés részét képezi jelenléti esemény is, amelyen jelenléti ívet vezetünk, azt is rögzíthetjük a rendszerben, így nincs szükség papír alapon megőrizni az adatokat.
 • Lokalizáció – számos nyelvre lefordították már központilag a Moodle alapfelületét, ezeket a nyelvi csomagokat tudjuk telepíteni, sőt személyre szabni.
 • Kezdőoldal – két típusú kezdőoldal is rendelkezésünkre áll, attól függően, hogy általános információkat akarunk megosztani a tanulókkal, vagy a kurzusok közötti böngészést akarjuk támogatni, vagy azt szeretnénk, hogy azokat a kurzusokat lássák, amelyek elvégzendők.
 • Adatapcsolat egyéb rendszerekkel – összeköthető a Moodle egyéb rendszerekkel pl. annak érdekében, hogy a felhasználói adatok egy központi adatbázisból, naprakészen legyenek elérhetők a Moodle rendszerben is. (Ez a fogadó rendszertől függően egyedi Moodle fejlesztést is igényelhet.)

MILYEN IT INFRASTRUKTÚRÁRA VAN SZÜKSÉG A MOODLE ÜZEMELTETÉSÉHEZ?

Mivel a Moodle egy teljesen online alkalmazás, kliens oldalról csak egy korszerű és naprakész böngészőre van szükség. Így tehát a tanulóknak, oktatóknak, képzésszervezőknek, adminisztrátoroknak gyakorlatilag semmilyen előtelepítést nem kell végezniük – sőt, a rendszert akár mobiltelefonról is elérhetik. Továbbá mobilapplikáció is letölthető, amelyen keresztül teljesen mobilra optimalizáltan használható a rendszer.

Szerver oldalról a Moodle üzemeltetése rugalmasan megoldható mind a Linux (ajánlott), mind a Windows operációs rendszereken. Az adatbázis tekintetében a hivatalosan ajánlott a MySQL, de használható más is (pl.: MariaDB, PostgreSQL, MSSQL). Az alkalmazást PHP nyelven írták meg, annak kódját folyamatosan frissítik. A rendszerhez jellemzően havonta jelenik meg minor szintű frissítés, míg új funkciókkal gazdagított főverzió váltások évente kerülnek publikálásra a központi Moodle részéről.

HOGYAN TÖRTÉNIK A MOODLE BEVEZETÉSE?

A Moodle egy nyílt forráskodú rendszer, így felhasználásához, üzemeltetéséhez licenszdíj nem kötődik. A rendszer használatba vételéhez a következő lépések szükségesek/ajánlottak:

 1. Szerver és a szerverkörnyezet kialakítása: ez történhet a Te oldaladon is, de tudunk mi is biztosítani.
 2. Rendszerbevezetés: telepítési, konfigurációs és testreszabási feladatokat végzünk el a rendszeren a Te szervezetedhez igazítva. Ennek részeként szakértői munkánkkal segítünk a folyamatok kidolgozásában, az első képzések elindításában.
 3. Havi támogatás: ennek keretei között szakértőink folyamatos rendelkezésre állást biztosítanak a rendszer zökkenőmentes üzemeléshez, esetleges karbantartásához kötődően.

Cégünk több mint 10 év tapasztalattal és megfelelő kompetenciákkal rendelkezik egy teljeskörű Moodle bevezetés megvalósításához és bármilyen egyedi Moodle fejlesztés elkészítéséhez. Árainkat minden esetben egyedileg, a Megrendelőink igényeihez és lehetőségeihez igazítjuk.

VEDD FEL E-LEARNING CSAPATUNKKAL A

KAPCSOLATOT

AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN

Vagy keress minket itt, és beszéljük át a MOODLE bevezetés részleteit!