Oktatás

Az összpontosítás, a figyelem és a koncentráció fejlesztése

Posted

A koncentráció fejlesztése, az összpontosítás az íjászatban is kulcsfontosságú.
Sharing is sexy!

A koncentráció fejlesztése alapvető fontosságú. Ha valaki magas szinten képes összpontosítani az általa végzett tevékenységre, legyen szó tanulásról vagy munkáról, a siker kódolva van. Ennek hiányában azonban komoly nehézségekkel találja magát szemben az élet számos területén.

Miért fontos a koncentráció fejlesztése?

A koncentráció fejlesztése ideális esetben gyermekkorban történik a többi szükséges képesség elsajátításával együtt. De ha mégis vannak hiányosságok ezen a téren, szerencsére a koncentráció fejlesztése felnőtteknek is járható út.

A koncentráció fejlesztése sok szempontból lényeges. A legfontosabb talán ezek közül, hogy a koncentráció,

a figyelem összpontosításának képessége alapvetően meghatározza, mennyire sikeres valaki a tanulásban,

így az e-learning tananyagok elvégzésében is. A SKOLL-nál ennek megfelelően a pedagógiai módszertanok kialakításánál fontos szerepet kapnak a koncentráció és a felnőttkori tanulás szempontjai.

De nem csak a tanulásról van szó, a munkavégzés során is kulcsfontosságú, mennyire vagy képes az aktuális feladatra fókuszálni. A nem megfelelő koncentrációs képesség meggátolhatja a munkahelyi előmenetelt. Ugyanakkor a koncentráció fejlesztése utat nyithat egy szépen ívelő karrier felé.

Összpontosítás, figyelem, koncentráció fejlesztése – mi a különbség?

Az összpontosítás, figyelem, koncentráció kifejezéseket sokszor szinonimaként használjuk. A sportpszichológiában azonban különböző jelentéssel ruházzák fel őket.

A figyelem fejlesztése az íjászatban is nagyon fontos.

A figyelem egy kognitív folyamat, amelynek során szelektálunk a külső és belső környezeti ingerek között, és a lényegesnek ítélt információkat feldolgozzuk.

Az összpontosítás az a tevékenység, amikor a figyelmünket egyetlen dologra fókuszáljuk, minden más inger és tényező kizárásával.

A koncentráció egy hosszabb távú folyamat az összpontosításhoz képest, melynek során a figyelmet tartósan egyetlen témára fókuszáljuk. A koncentráció része az időről időre bekövetkező helyzetértékelés is.

A három fogalom ugyanakkor szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek következtében a koncentráció fejlesztése nem lehet hatékony az összpontosítás és a figyelem fejlesztése nélkül.

A figyelem típusai

A koncentráció fejlesztése kapcsán érdemes kitérni arra, hogyan csoportosíthatjuk a figyelem különféle típusait A figyelem típusait sokféleképpen lehet kategorizálni. Ezek közül most a sportpszichológiában alkalmazott modellt mutatjuk be, amit Dr. Robert Nideffer pszichológus dolgozott ki az 1970-es években.

Dr. Nideffer két tényező mentén vizsgálta a figyelmet:

 • Terjedelem: az egy időegység alatt felfogott információk mennyisége, amelyek a figyelmi szűrőn átjutnak.
 • Irány: a figyelem iránya, aszerint, hogy hova fókuszálunk.

A fenti dimenziók alapján Dr. Nideffer az alábbi négy kategóriát állította fel:

A FIGYELEM IRÁNYA

—————

A FIGYELEM TERJEDELME

Belső Külső
Széles Széles spektrumú, befelé irányuló figyelem Széles spektrumú, kifelé irányuló figyelem
Szűk Szűk spektrumú, befelé irányuló figyelem Szűk spektrumú, kifelé irányuló figyelem

Tekintsük át az egyes kategóriák jelentését.

 1. Széles spektrumú, befelé irányuló figyelem
A figyelem koncentráció fejlesztése egy műugró számára evidencia.

A figyelem fókuszába saját testünket, gondolatainkat, érzéseinket helyezzük. Például amikor egy műugró ugrás előtt koncentrál. Gondolatban végigpörgeti az előtte álló mozdulatsort, felidézi a begyakorolt mozgásokat, edzője tanácsait. De ez a figyelem jellemzi a színészt is, mielőtt kilép a színpadra, vagy a szónokot, mielőtt az emelvény mögé lép és belekezd a beszédébe.

 1. Széles spektrumú, kifelé irányuló figyelem

Amikor a külső környezetre összpontosítunk, és több tényezőt is észlelnünk és mérlegelnünk kell egy időben, akkor ez a fajta figyelem a jellemző. Egy röplabdameccsen például játékosként figyelni kell a csapattársak és az ellenfelek mozgását, a labda helyzetét stb. Mindezt folyamatosan követni és a helyzetet újra és újra értékelni a változások függvényében. De ilyen figyelem jellemző egy forgalmas útkereszteződésben az autóvezetőre is, aki számos, folyamatosan változó külső tényező függvényében hoz döntéseket és cselekszik.

 1. Szűk spektrumú, befelé irányuló figyelem

A koncentráció befelé irányul, de most csak egyetlen aspektusra korlátozódik. Ilyen típusú figyelem például, amikor meditálás közben a saját légzésünkre összpontosítunk. Egy másik példa, amikor a Balaton átúszás során az úszók csak saját karcsapásaikra koncentrálnak. Kizárják az izomlázat, az esetleges fájdalmakat, a szomjúságot stb.

 1. Szűk spektrumú, kifelé irányuló figyelem
A koncentráció növelése fontos a sportlövészetben.

Ismét rajtunk kívül van a fókusz, mint a 2. esetben, de ezúttal csak egyetlen elemére összpontosítunk a minket körülvevő valóságnak. Ilyen szituáció például, amikor a sportlövész vállán a puskával a lövés előtt a célba veszi a céltáblát. A meditációnak az a fajtája, amikor egyetlen tárgyra, például egy képre vagy egy vázára koncentráljuk a figyelmünket, minden egyéb kizárásával, szintén ebbe a kategóriába tartozik.

A koncentráció javítása koncentrációs gyakorlatok segítségével

A koncentráció fejlesztése rendszeres gyakorlás nélkül nem lehet hatékony. Ha az izmainkat fejlesztjük, a legjobb, ha minden nap mozgunk, súlyzózunk valamennyit, vagy legalább lenyomunk néhány fekvőtámaszt. A koncentráció növelése is így működik.

Minél többet eddzük a figyelmünket, annál fejlettebbé válik a koncentrációs képességünk.

A koncentrációs gyakorlatok tanuláshoz is kiválóak, a javuló koncentrációt ezen a területen is kamatoztathatjuk.

A számos különféle koncentrációs gyakorlat közül következzen most három olyan, amit bárki könnyedén elvégezhet a saját otthonában.

 1. Gyertyaláng
A koncentrációs gyakorlatok, például egy gyertyára összpontosítás, segítik a koncentráció fejlesztését.

Gyújts meg egy gyertyát, és figyeld a lángot egy percen át. Fontos, hogy egyetlen pillanatra se vedd le róla a szemed. A lényeg, hogy teljesen ürítsd ki az elméd, semmi másra ne gondolj. Ha mégis eszedbe jut valami a lángon kívül, amit figyelsz, kezd újra az időmérést.

Első hallásra talán könnyűnek tűnik ez a koncentrációs gyakorlat, de ha megpróbálkozol vele, meg fogod látni, hogy szinte lehetetlen eljutni így az egy perc végéig. Ennek ellenére ne add fel, mert ha minden nap gyakorlod, néhány hét után sikerülni fog. Ezt pedig a koncentrációs képességed minőségén is észre fogod venni.

 1. Üvegbúra

Az üvegbúra koncentrációs gyakorlat lényege, hogy képzelj el egy üvegbúrát, ami beborít téged és a helyszínt, ahol a tevékenységet végzed. A búrán nem hatol át semmilyen inger, hang vagy látvány, ami elvonhatná a figyelmed a feladatról. Például az iroda háttérzaja, a többiek beszélgetése stb.

Idővel, ha már van egy kis rutinod, tökéletesítheted a technikát, és a búrán átengedheted azokat a dolgokat, amelyek kifejezetten inspirálnak. Ha például az íróasztalod mögül rálátsz az ablakra, és csodás panoráma tárul eléd, ezt az ingert beengedheted a búra alá, miközben a zavaró háttérzajt továbbra is kizárod.

 1. Ólomszéf

Az életben szembe kerülhetsz olyan problémákkal, amelyeket nem tudsz egyik napról a másikra megoldani. Ilyenkor érthető módon az ember nehezen tud ezekről elfeledkezni, folyamatosan nyomasztják. Gyakran a koncentrációban is akadályt jelentenek ezek a problémák, illetve a körülöttük forgó gondolatok.

Az ólomszéf technika erre kínál megoldást. Mielőtt belekezdenél egy számodra fontos tevékenységbe, gondolatban tedd a szóban forgó problémát, és minden vele kapcsolatos aggodalmat, negatív gondolatot egy vastag falú ólomszéfbe.

Ezután zárd be a széfet, méghozzá egy számkombinációs zárral. Mivel a számkombinációt te sem ismered, ezért a széfet nem lehet többé kinyitni. –  csakhogy nem tudod a kombinációt, így a széfet nem lehet többé kinyitni. Sőt tovább fokozhatod a széfben lezárt problémák biztonságos elhelyezésének hatékonyságát. Például bedobhatod a széfet a Marianna-árokba, vagy valamelyik működő vulkánon keresztül akár a Föld gyomrába is. Ehhez hasonlóan a többi részletet is módosíthatod a saját szád íze szerint. A lényeg, hogy a munkavégzés idejére teljesen kikapcsold a szóban forgó problémákat.

Koncentráció fejlesztése tanuláshoz

A folyamatos összpontosítás, a figyelem fejlesztése kulcsfontosságú a hatékony tanuláshoz. Következzen most néhány egyszerű tipp, amelynek követése nagyban segíti a tanuláshoz szükséges koncentráció növelését.

 1. Légy céltudatos

Elengedhetetlen, hogy amikor hozzáfogsz a tanuláshoz, konkrétan jelöld ki a célod, és gondold végig, pontosan mit és hogyan fogsz megtanulni. Tehát tudatosítsd a folyamatot, mielőtt belekezdesz, és leülsz a könyv vagy a számítógép mellé. Ez szükséges ahhoz, hogy végig kitartóan tudj fókuszálni.

 1. Törekedj az állandóságra

Érdemes kialakítani egy konkrét koreográfiát, amit a tanulás megkezdésekor minden alkalommal elvégzel. Ez lehet egy kávé vagy egy tea elkészítése, a lényeg, hogy ezzel előkészíted a tanulási folyamatot, és az elmédnek segít ráhangolódni a dologra. További segítség, ha mindig azonos időben, például este hatkor, vagy minden hétfőn és szerdán este hatkor kezdesz tanulni. Ehhez hasonlóan érdemes egy állandó helyszínt is kijelölni a tanuláshoz.

 1. Légy határozott és kitartó

Ne csak a tanulás elkezdésének időpontjához ragaszkodj, szabd meg azt is, mennyi időt fordítasz rá egy-egy alkalommal. Ehhez pedig következetesen tartsd magad. A tanulásra való koncentrációnak is nagy ellensége a multitasking. Kerüld el a zavaró tényezőket, kapcsold ki a telefonod hangos értesítéseit, hogy semmi ne terelje el a figyelmedet. Ha úgy könnyebb kizárni a külvilágot, zenét is hallgathatsz közben. Hosszabb tanulás esetén ugyanakkor iktass be szüneteket – ezek azonban előre ütemezett ritmusban történjenek, amihez szigorúan tartsd magad.

 1. Gondoskodj a szükségleteidről

Triviálisnak tűnik, de hosszú távon elképzelhetetlen a koncentrált tanulás – vagy bármilyen más tevékenység -, ha az ember kialvatlan. Ugyanilyen fontos a változatos és rendszeres táplálék bevitele és a rendszeres mozgás.

 1. Légy türelmes

Végül, de nem utolsó sorban: légy türelmes. Rómát sem egy nap alatt építették, a koncentrációt is tanulni és gyakorolni kell. Ha nem adod fel, biztos, hogy sikeres leszel ezen a téren is.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a tanulással, képzésekkel és az e-learning világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről! Ha pedig a digitális oktatási és fejlődési módszerek érdekelnek, keress minket és érd el céljaid velünk!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!