OktatásTananyag

Gyorsan rendelkezésre álló és könnyen használható online oktatási eszközök – Microsoft O365, PowerPoint és Teams

Posted

Távoktatási eszközök
Sharing is sexy!

Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik még a rendkívüli helyzetekben is azért küzdenek, hogy a mindennapi oktatásuk színvonalát tartani tudják, annak ellenére, hogy nem tudnak személyesen találkozni diákjaikkal. Gyorsan elérhető és könnyen kezelhető a Microsoft termékcsalád két alkalmazása, melyeket ebben a bejegyzésben be is mutatunk.

A Microsoft O365 szolgáltatásai és Office termékei a közoktatásban (általános iskolák, gimnáziumok, szakiskolák) és a felsőoktatásban (főiskolák, egyetemek BSc és MSc képzései) tanulóknak és oktatóknak ingyenesen elérhetőek. E megoldások használatához számos módszertani útmutatót és szoftverszimulációs e-learning tananyagot készítettünk már. Ezeknek szomorú apropót ad a jelenlegi koronavírus járvány és az, hogy a COVID-19 miatt a nappali tagozatos oktatás minden szintje „home office-ba” kényszerült. A jelen bejegyzésünkben két útmutató videót osztunk meg, amivel reményeink szerint támogatni tudjuk a pedagógusok átállását digitális oktatásra. Az első videóban bemutatjuk, hogyan használható a legtöbb oktató által már ismert PowerPoint az előadásaik rögzítésére és videó formátumban való közzétételére. A másodikban pedig megmutatjuk, hogyan használható a szintén könnyen elérhető Teams alkalmazás a tanóráik valós időben történő online megtartásához.

Microsoft PowerPoint rögzítő funkciójának használata

Nem annyira elterjedt információ, hogy a MS PowerPoint az O365 berkeiben már alkalmas képernyő és hangfelvétel egyidejű rögzítésére. Így lehetőségünk van az előadás jellegű oktatási formákat online környezetbe átültetni aszinkron formában. Azaz a Powerpoint segítségével egy videót tudunk készíteni, amelyben a PPT diáin rajzolva, vagy kiemelve részeket, közben narrálva a kiegészítő, értelmező információkat tudunk megosztani a diákokkal. A videót aztán feltölthetjük az O365 (vagy egyéb szolgáltató számunkra elérhető) felhőszolgáltatásába, majd onnan linkelve elérhetővé tehetjük. Az alábbi videóban lépésről-lépésre mutatjuk be a PPT értintett funkcióját.

Microsoft Teams élő közvetítés funkciójának használata

Van lehetőségünk arra is, hogy valós idejű kommunikációt építsünk ki a diákokkal. A Microsoft Teams alkalmazásának segítségével külön oktatási eseményeket tudunk kialakítani csoportjaink számára. Kontrollálni tudjuk, hogy ki éri el az élő közvetítést, lehetővé tudjuk tenni chat-en keresztül a hozzászólást, tudjuk moderálni is az ebben megjelenő megjegyzéseket. Ha rendelkezésünkre áll webkamera, akkor azon keresztül látni is tudnak minket a diákok. Meg tudjuk osztani a képernyőnket, amin az előre bekészített prezentációt jelenítjük meg, vagy tudjuk használni a whiteboard funkciót, ami a tantermi táblát szimulálja. Mindezen felül még arra is van lehetőség, hogy az élő közvetítést videó formájában rögzítsük, így az előadás után azt is elérhetővé tudjuk tenni. Az alábbi videóban lépésről-lépésre mutatjuk be a Teams fontosabb funkcióit.

Segítségnyújtás, támogatás a távoktatásra átállásban

Amennyiben az érdeklődő pedagógus kollégáknak módszertani vagy technológiai kérdése merülne fel a fentiekkel és a távoktatásra átállással kapcsolatban, keressék bizalommal a SKOLL Learning Technologies szakértőit a covid-tavoktatas@skoll.hu címen.

A bejegyzés végére érve szeretnénk figyelmedbe ajánlani egy másik bejegyzésünket is, melyben 13 tippet szedtünk össze az online oktatáshoz kötődő több mint 10 éves tapasztalataink alapján.

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!