Oktatás

E-learning és digitális konferenciák 2023-24-ben

Posted

E-learning konferenciák
Sharing is sexy!

Az e-learning és digitális oktatás területén számos pedagógiai, módszertani és informatikai konferencián vehetnek részt az érdeklődők. E-learning tananyag és rendszer fejlesztő cégként a SKOLL előszeretettel követi az e-learninggel és digitális oktatással kapcsolatos eseményeket és az oktatási-informatikáról szóló szakmai párbeszédet.

Cikkünkben összegyűjtöttük a 2023-as és 2024-es év legérdekesebb e-learning konferencia rendezvényeit, workshopjait és előadásait, amelyeken az új digitális tanítási-tanulási megoldásokról, a távoktatás kapcsán megváltozott pedagógusszerepről és az ezek által támasztott kihívásokról tájékozódhatunk.

digitális oktatáso konferenciák

Hogy könnyebb legyen kiigazodni a lehetőségek között, összegyűjtöttük a legismertebb hazai és nemzetközi e-learning és digitális oktatás fókuszú konferenciákat.

Legtöbbjüknek még nincs végleges 2023-as időpontja, de néhányat már be lehet írni a naptárba, a többi dátum alakulását pedig érdemes figyelemmel követni.

Oktatás-informatikai, távoktatási, e-learning konferencia rendezvények 2023-24-ben

Oktatás – Informatika – Pedagógia Konferencia

Februárban a Debreceni Egyetem Nevelés- és Műveléstudományi Intézete által 2018 óta megrendezésre kerülő Oktatás – Informatika – Pedagógia Konferencia megtekintésére nyílik lehetőség. Az eseményen az e-learninghez kapcsolódó kutatások új eredményeivel, fejlesztő programok, innovatív oktatási módszerek beszámolóival és kerekasztal beszélgetésekkel találkozhatnak a résztvevők.

Az e-learning konferencia kiemelt témája többek között a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) gyakorlati alkalmazása, az IKT alapú innováció a tanulásszervezésben, a nyílt oktatás (MOOC – Massive Open Online Course) és a kiterjesztett valóság lehetőségei is. A február 12-én megrendezendő esemény részletei még nem elérhetők el a 2024-es évre, de amint felkerülnek, a oktinfkonf.com/2024/ oldalon lesznek elérhetőek. Idén a résztvevők az online térben csatlakozhatnak be.

Networkshop

A HUNGARNET Egyesület az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Digitális Jólét Program együttműködésével immáron harmincharmadik alkalommal rendezi meg a hazai oktatási szféra egyik legrangosabb számítógép-hálózati és informatikai konferenciáját, a Networkshopot.

Ez a rendezvény elsősorban a felsőoktatási szakemberek részére nyújt érdekességeket, de több téma érinti a közoktatás területét is. Az esemény virtuális házigazdája az ELTE informatikai igazgatósága, akik az online találkozóhoz szükséges technikai és szakmai hátteret nyújtják. Az általában április 1-15. közötti esemény részleteiről a nws.comp-rend.hu oldalon lehet többet megtudni.

Multimédia az Oktatásban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság gondozásában már 28 alkalommal rendezték meg a Multimédia az Oktatásban konferenciát. Azok a pedagógusok és szakemberek is könnyen találhatnak maguknak érdekes előadást vagy workshopot, akik legtöbbször úgy érzik, hogy területük kevésbé digitalizálható.

Bár az e-learning konferencia 2023-ra jelen sorok írásakor még nem rendelkezik kihirdetett időponttal, az előző években online is megvalósult a rendezvény, így számíthatunk rá, hogy ez idén sem lesz másképp. Frissebb információkért a njszt.hu/hu/szakmai_kozosseg/multimedia-az-oktatasban-mmo oldalt érdemes böngészni.

Oktatási informatikai konferenciák

Hacktivity

Immáron három alkalommal rendezték meg a Hacktivity-t, amely az IT biztonság területén igyekszik összehozni a világ legkiválóbb szakembereit, hogy megoszthassák egymással eredményeiket.

Bár ez nem kimondottan pedagógiai terület, most minden eddiginél fontosabb lett a kiberbiztonság az oktatásban is, éppen ezért a közszférában, így a közoktatásban dolgozók számára ingyenes volt a részvétel. Az előadássorozat weboldala a hacktivity.com címen található.

Az eseménynek még nincs kihirdetett 2023-as dátuma.

Oktatásinformatika a felsőoktatásban

Az év végéhez közeledve sem lesz hiány rendezvényekből. Tavaly év végén került első megrendezésre az Oktatásinformatika a felsőoktatásban konferencia.
Ennek szintén fő témája a járványhelyzet során kialakult új távoktatási megoldások és intézkedések elemzése, összegzése. A cél az oktatók tudatos digitális oktatási eszközhasználatának segítése.

Az online előadássorozat részletei a btk.kre.hu/konf/index.php/oktinfkonf_felsooktatas/2021/fooldal oldalon olvashatók.

Pedagógiai-módszertani, digitális oktatási konferenciák, workshopok 2023-24-ben

PÉK

A Pedagógiai Értékelési Konferenciát (PÉK) egy remek rendezvény,, aminek pontos időpontja a poszt írásakor még nincs kitűzve. A távoktatás miatt sokkal nagyobb szerepet kap az értékelés, azaz a megfelelő visszajelzés a tanulóknak. Már nem elegendő csupán dolgozatokra adott osztályzatok formájában visszacsatolni a tanulók teljesítményére.

Az e-learning módszertani konferencián szakértők, kutatópedagógusok számára kínálnak lehetőséget új eredményeik bemutatására.

Számítanak azok jelentkezésére is, akik nem kívánnak szakmai anyagot benyújtani, azonban érdeklődnek a pedagógiai értékelés elméleti és gyakorlati kérdései, illetve a neveléstudományi kutatás aktuális problémái iránt. Amint megtudjuk, mikor rendezik meg a találkozót, frissítjük cikkünket, de addig is a www.edu.u-szeged.hu/pek2023/ oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők a már lezajlott eseményről.

Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete

Május 26-27-én a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesületének konferenciájára látogathatnak el az érdeklődők.

Kiemelten fontos megvizsgálni, hogy az elmúlt időszakban megjelent, sok esetben szükségmegoldások mennyire fenntarthatók és milyen mértékben szolgálják a jövő nemzedékének fejlődését. Épp ezért a HuCER idén a “Tanuló társadalom. Oktatáskutatás a járvány idején” címet kapta.

Az eseményre általábanhelyszíni és online megvalósítással is készülnek a szervezők, ezért biztosan megrendezésre kerül. A konferencia részleteit a hera.org.hu/hucer-2023/ oldalon olvashatják az érdeklődők.

Agria Média

Az egyik legnevesebb esemény, amely már 1992 óta kerül megrendezésre és amelyre a világ 25 különböző országából érkeznek előadók az Agria Média konferencia. Az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében megrendezett előadássorozat célja, hogy a pedagógusok könnyebben tájékozódhassanak a modern digitális-oktatási eszközökről és az ezekben rejlő lehetőségekről.

Bízunk benne, ahogy néhány éve, úgy idén októberében is megrendezésre kerül ez az oktatási-informatikai esemény. A rendezvény részleteiről a https://www.eworldtrade.com/events/agria-media/ weboldalon lehet tájékozódni.

Őszi Pedagógiai Napok

Októberben még számos rendezvénnyel találkozhatunk.

Ilyenkor zajlik az Őszi Pedagógiai Napok, ami tavaly a fenntarthatóságra és a digitális oktatás, távoktatás pedagógiájára helyezte a hangsúlyt.
A tavalyi előadások összefoglalója a www.oktatas.hu/kozneveles/pok/budapest/oszi_pedagogiai_napok oldalon található — az idei dátumok még nincsenek kitűzve.

MELLearN

A technika gyors fejlődésének, az e-learning és oktatás-informatikai megoldások folyamatos térnyerésének eredménye, hogy az oktatás szereplőinek folyton fejlődniük kell. Az Életfogytig tartó tanulás e-learning konferencia rendezvénye a MELLearN, amelyen nemzetközileg elismert kutatók elemzik a felsőoktatási környezetben zajló egyéni, közösségi, szervezeti és digitális tanulás folyamatait.

A tavalyi és az új esemény felhívása is a MELLearn honlapján olvasható: mellearn.hu/konferencia-felhivas/

Országos Közoktatási Szakértői Konferencia

Az Országos Közoktatási Szakértői Konferencia szervezőinek célkitűzése, hogy a résztvevők digitális workshopokon és előadásokon keresztül megismerjék a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés új irányait és a technológiai kihívásokat.

A 2022-es legutóbbi esemény programjáról a https://suliszerviz.com/kiemelt-rendezvenyek/371-xxiv-orszagos-kozoktatasi-es-szakkepzesi-szakertoi-konferencia oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Távoktatási konferenciák

Digitális tér

Az év egyik utolsó eseménye a Digitális Tér, amelyen a felnövekvő digitális nemzedéket szeretnék jobban megismerni és megérteni a szervezők.

Az új, e-learning módszerek megjelenésével változik az oktatás összes aspektusa, így a pedagógusszerepnek is alkalmazkodnia kell.

A szervezők kiemelt célja bemutatni ezt az új szerepet és segítséget nyújtani a jelen szakembereinek az átállásban. (digitalispedagogus.hu)

Digitális tanulási rendezvénysorozat a diákoknak, tanulóknak

A digitális módszertani workshopok, események sorában találunk egy különleges programot is, amely a Digitális Témahét nevet viseli. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) gondozásában megrendezett eseménysorozathoz közoktatási intézmények csatlakozhatnak.

A résztvevők az általuk választott témában projekteket mutathatnak be, míg a pedagógusok szakmai tapasztalatokkal, a tanulók élményekkel, az intézmények pedig értékes eszközökkel gazdagodnak. A témahét kiemelt célja a digitális kompetenciák fejlesztése. Részletek a digitalistemahet.hu/ oldalon.

Nemzetközi e-learning konferencia rendezvények 2023-24-ben

Nem csupán hazai konferenciákra lehet érdemes ellátogatni. Szomszédos és távolabbi országokban is több eseményen vehetünk részt.

Az új nemzedékek értékrendje

A szabadkai Újvidéki Egyetemen három konferenciasorozat, a nemzetközi interdiszciplináris tudományos konferencia, ​a nemzetközi módszertani konferencia és a nemzetközi tudományos konferencia az IKT használatáról az oktatásban összefogásából született Az új nemzedékek értékrendje rendezvénysorozat. (https://magister.uns.ac.rs/Konferencia-2022/tartalmak/410/)

Learning technologies

Az év első felében Londonban járók a Learning technologies konferencián vehetnek részt.

Ez az egyik legnagyobb munkahelyi képzésekről szóló expo, ahol több, mint 8500 résztvevő is megfordul.

Az érdeklődők kétszáznál is több előadáson, szemináriumon és kiállításon vehetnek részt.

További információ a www.learningtechnologies.co.uk/ oldalon található.

Digitális pedagógiai módszertani konferenciák

MoodleMoot

A Moodle felhasználók, fejlesztők, adminisztrátorok kedvenc eseménye a MoodleMoot, amit egyébként hazai keretek között is meg szoktak rendezni. A Moot egyébként egy óangol kifejezés, ami tanácskozó gyűlést jelent. A világszerte megrendezésre kerülő Moodle konferenciák és rendezvények rendre a MoodleMoot nevet viselik.

A Moodle közösség ezeken az összejöveteleken vitatják meg, hogy milyen irányba fejlesszék tovább a rendszert, s milyen új szolgáltatásokat építsenek be.

A Moot-ok aktuális listáját itt lehet megtekinteni: moodle.com/events/

Ahogy az a cikk hosszából is érzékelhető, nincs hiány oktatási konferenciákból. Megnyugtató, hogy a járványügyi helyzet ellenére is számos rendezvényt meg tudnak tartani az online térben. Sőt, talán többen tudnak így részt venni majd ezeken. Mi mindenképp biztatunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több találkozón, kerekasztal beszélgetésen és workshopon egyaránt.

6th International Academic Conference on Education, Teaching and Learning

Az októberben megrendezésre kerülő konferencia sorozatnak 2023-ban Budapest ad otthont. Remek lehetőség ez a magyar e-learning kutatóinak és művelőinek, hogy Magyarországon nemzetközi környezetben prezentálják magukat, hiszen a világ minden tájáról érkeznek professzorok, szakértők és kutatók a digitális tanulás területéről. Az évente megrendezésre kerülő konferenciasorozat az oktatás, tanítás és tanulás innovációra fekteti a hangsúlyt és különös figyelmet fordít a már jelenlévő és várható akadályokra és kihívásokra az e-learningben.

A konferenciára október 10-ig lehet jelentkezni, a prezentálható témák listája rendkívül hosszú, és nem kizárólagos. Az eseményen személyesen és online is részt lehet venni. Ha érdekelnek az e-learning és a digitális oktatás legújabb fejlesztései, mindenképpen érdemes tájékozódni a konferenciáról az alábbi linken: https://www.iacetl.org/

Ha cikkünk megírása óta megváltoztak egyes események időpontjai, esetleg kihagytunk valami fontosat, írd meg nekünk, és frissítjük a listát!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!