Oktatás

Az explicit tudás és az e-learning találkozása

Posted

Explicit tudás
Sharing is sexy!

Ahogy a munka világa folyamatosan fejlődik, úgy nő az igény a hatékony és vonzó e-learning platformok iránt.

A HR-, IT- és más terület szakembereinek az élen járniuk abban, hogy megértik, hogyan lehet a tudás különböző formáit elsajátítani és felhasználni a szervezetük feljavítása, növekedése és tanulási igényeinek kielégítése érdekében.

Ebben a cikkben az explicit tudás fogalmába, az e-tanulásban betöltött szerepébe, valamint abba fogunk belemerülni, hogy a Totara és a Moodle rendszer hogyan használja a felhasználók tanulási élményének fokozására.

Mi az explicit tudás?

Az explicit tudás az objektív, könnyen kommunikálható és jól strukturált információra utal, amely dokumentálható, megosztható és tanítható.

Ez az a fajta tudás, amely könnyen artikulálható és továbbítható olyan formális médiumokon keresztül, mint:

 • írott dokumentumok
 • infografikák
 • videós prezentációk

Az explicit tudás példái közé tartoznak a tények, képletek, eljárások és best-practices, vagyis “legjobb gyakorlatok”.

Az explicit tudás jelentősége az e-tanulásban

Az explicit tudás több okból is lényeges eleme az e-tanulásnak:

 • Könnyen megosztható és terjeszthető: Mivel az explicit tudás könnyen kodifikálható és dokumentálható, könnyebben megosztható és terjeszthető a szervezeten belül, így ideális tudásformává válik az e-learning platformok számára.
 • Támogatja a szabványosítást: Az explicit tudás strukturált jellege lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy szabványosítsák a folyamatokat, következetes képzési anyagokat hozzanak létre, és biztosítsák, hogy az alkalmazottak mindenhol egységes oktatásban részesüljenek.
 • Fokozza a megértést: Az explicit tudás általában könnyebben érthető, mint a tacit tudás (nehezen megfogalmazható tudás, például személyes tapasztalatok és intuíció), mivel kisebb, emészthető darabokra bontható, és logikus, lépésről lépésre bemutatott módon ismertethető.

Hogyan hasznosítja a Totara és a Moodle az explicit tudást?

A Totara és a Moodle, a két vezető e-learning platform, szakértő módon használja ki az explicit tudás erejét, hogy vonzó és hatékony tanulási élményeket hozzon létre:

 1. Moduláris tanfolyamok tervezése: Mind a Totara, mind a Moodle moduláris kurzusszerkezetet alkalmaz, amely lehetővé teszi a HR- és IT-szakemberek számára, hogy strukturált, összefüggő szakaszokba rendezett kurzusokat hozzanak létre és szervezzenek. Ez a megközelítés biztosítja, hogy az explicit ismeretek világos, logikus módon kerülnek bemutatásra, amelyet a tanulók könnyen követhetnek és megérthetnek.
 2. Multimédia-integráció: A Totara és a Moodle különböző multimédiás formátumokat támogat, lehetővé téve az oktatók számára, hogy az explicit tudást változatos módon, például szöveggel, képekkel, hanggal és videóval mutassák be. Ez a sokoldalúság megfelel a különböző tanulási stílusoknak, és javítja az általános tanulási élményt.
 3. Értékelések és visszajelzések: Ezek a platformok számos értékelési eszközt kínálnak, többek között kvízeket, feladatokat és felméréseket, amelyek segítségével mérhető, hogy a tanulók mennyire értik meg az explicit tudást. A visszajelzési mechanizmusok, például az automatikus osztályozás és a személyre szabott megjegyzések lehetővé teszik a tanulók számára, hogy nyomon kövessék fejlődésüket és azonosítsák a fejlesztendő területeket.
 4. Kollaboratív tanulás: A Totara és a Moodle megkönnyíti a közös tanulást olyan funkciókkal, mint a fórumok, a wikik és a csoportos tevékenységek. Ezek az eszközök lehetővé teszik a tanulók számára az explicit tudás megosztását, az ötletek megvitatását és a projektekben való együttműködést, elősegítve a tananyag mélyebb megértését.
 5. Jelentések és elemzések: Mindkét platform megbízható jelentéstételi és elemzési funkciókat biztosít, amelyek segítségével a HR- és IT-szakemberek nyomon követhetik a tanulók fejlődését, azonosíthatják a készséghiányokat, és megalapozott döntéseket hozhatnak a jövőbeli képzési kezdeményezésekről.

Összefoglalás

Az explicit tudás az e-tanulás egyik alapvető eleme, amely alapot biztosít a szabványosított képzéshez, a tudás könnyű terjesztéséhez és a jobb megértéshez.

A Totara és a Moodle, a két vezető e-learning platform, hatékonyan használja az explicit tudást, hogy a felhasználók számára vonzó és hatékony tanulási élményt nyújtson.

Az explicit tudás erejének megértésével és kihasználásával a HR- és IT-szakemberek biztosíthatják, hogy a szervezetük e-learning kezdeményezései hatékonyak és hatásosak legyenek.

Amennyiben mindezt gyakorlatban is ki szeretnéd próbálni ezeket a felületeket és, hogy milyen e-learning élményt képesek nyújtani, tekintsd meg a SKOLL e-learning képzését!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!