Oktatás

Konfliktuskezelés: jelentése, módszerek, technikák (útmutató)

Posted

Sharing is sexy!

A konfliktusok elkerülhetetlen részei az emberi életnek — előfordulnak iskolai osztálytermekben, zakatoló munkahelyeken, és még a családi otthonok falai között is. Ott, ahol két vagy több ember találkozik, több mint valószínű, hogy különböző nézetek, érdekek és személyes célok találkoznak, amelyek gyakran összeütközésbe kerülnek.

De vajon miért van ez így? A konfliktus gyakran negatív jelzőként használt fogalom, mégis, megfelelő kezelése révén a fejlődés és a megújulás lehetőségét is magában hordozza. Mint a tűz, amely pusztít, de ugyanakkor meleget és fényt is ad, a konfliktus is képes rombolni, hogy aztán valami szép dolog serkenjen ki a helyén.

A kulcs a megfelelő kezelésében rejlik: az ismeretek és a megértés eszközeivel felszerelkezve tehetjük a konfliktusokat konstruktívvá és hasznossá, legyen szó akár egy diák és tanár közötti nézeteltérésről, egy kollégák közötti rivalizálásról, vagy egy családi vita komplikált dinamikájáról.

Mi a konfliktus — mi a konfliktuskezelés jelentése?

A konfliktuskezelési technikák és módszerek segíthetnek megszüntetni a mentális kötélhúzó versenyt.

A konfliktus olyan helyzet, amelyben két vagy több fél között ellentétes érdekek, vélemények vagy célkitűzések állnak fenn.

A konfliktus lehet nyílt vagy rejtett, és a konfliktus alapja lehet valós vagy észlelt ellentmondás.

A konfliktusok formái különbözőek lehetnek: ezek lehetnek verbálisak, fizikaiak, érzelmiek vagy akár értékrendi alapúak is.

Mindez azt jelenti, hogy a konfliktusok természetüknél fogva komplexek, és rendszerint nem egyszerűen fekete-fehér helyzetek.

A konfliktuskezelés a konfliktusok hatékony és konstruktív megoldására irányuló készségek, technikák és eszközök alkalmazása. A konfliktuskezelés nem feltétlenül jelenti a konfliktusok teljes megszüntetését vagy elkerülését — sokkal inkább arról szól, hogy miként lehet a konfliktusokat úgy kezelni, hogy azok ne vezessenek destruktív eredményekhez, és lehetőség szerint elősegítsék az érintett felek közötti pozitív változásokat vagy megállapodásokat.

A konfliktuskezelés módjai

A konfliktuskezelés módjait öt nagy csoportba vagy lépésre bonthatjuk:

 1. Értelmezés és megértés: Az első lépés a konfliktus pontos meghatározása és az érintett felek motivációinak megértése.
 2. Kommunikáció: A nyílt, őszinte és tisztelettudó kommunikáció elősegítheti az érdekek és álláspontok tisztázását.
 3. Empátia: Az érintett feleknek meg kell próbálniuk megérteni a másik fél nézőpontját — még akkor is, ha nem értenek egyet vele.
 4. Tárgyalás és közvetítés: Ebben a fázisban az érintett felek megpróbálnak kialakítani egy olyan megoldást, amely mindkét fél számára elfogadható.
 5. Megoldás és integráció: A megállapodás vagy közös megoldás elfogadása, és annak integrálása az érintett felek közötti kapcsolatba.

De vajon milyen konfliktuskezelési módszerek léteznek, amelyek magukban foglalják ezeket a lépéseket?

Konfliktuskezelési módszerek

A konfliktuskezelési módszerek sokfélesége lehetővé teszi az egyéni és csoportdinamikákhoz való alkalmazkodást.

A „kerülés” vagy „elkerülés” egy olyan megközelítés, amely átmenetileg elkerüli a konfliktust, amíg nem lesz alkalmasabb idő a megoldásra.

A „versengés” vagy „hatalomgyakorlás” módszerében az egyik fél dominánsan próbálja érvényesíteni az akaratát.

Az „alkalmazkodás” vagy „engedékenység” a másik fél igényeinek előtérbe helyezését jelenti, gyakran a saját érdekek háttérbe szorításával.

A „kompromisszum” olyan középutas megoldás keresését jelenti, ahol mindkét fél enged valamennyit az igényeiből.

A „kollaboráció” vagy „együttműködés” pedig egy win-win megoldásra törekszik, ahol az érintett felek közösen dolgoznak ki egy mindenki számára elfogadható megoldást.

Konfliktuskezelési technikák

A konfliktuskezelés sikeressége gyakran múlik az érintett felek hozzáállásán, nyitottságán és képességén a kompromisszumra.

Így, míg a konfliktusok természetes és elkerülhetetlen részei az emberi életnek, a konfliktuskezelés fontos eszköze lehet annak, hogy ezekből a helyzetekből tanuljunk, növekedjünk és fejlődjünk.

A konfliktuskezelés, csak úgy, mint a legtöbb soft-skill tanulható e-learning formában is. Hogy hogyan? Nézd meg bemutató tananyagainkat!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!