Keretrendszer

Moodle fejlesztés: mi az a Moodle, hogyan fejleszthető?

Posted

Az egyik legnépszerűbb e-learning platform a Moodle.
Sharing is sexy!

Az e-learning és az online oktatási platformok rohamosan növekvő jelentősége egyet jelent az oktatás demokratizálódásával. Ezek a platformok lehetővé teszik az információ széleskörű és gyors terjesztését, növelve ezzel az oktatási lehetőségek elérhetőségét és rugalmasságát.

Ma már rengetegféle platform létezik, kezdve az egyszerű online kurzusoktól a MOOCs-okon át (Massive Open Online Courses), egészen a komplex, vállalati szintű képzési rendszerekig.

Az ilyen platformok nem csak az egyéni felhasználóknak nyújtanak értéket, de a vállalatok és oktatási intézmények számára is lehetőséget teremtenek a tudás gyors és hatékony átadására, a munkaerő fejlesztésére és ezáltal a versenyelőny növelésére.

Ebben a dinamikus oktatási környezetben az e-learning platformok egyre inkább kulcsfontosságú eszközökké válnak.
Az alábbiakban az egyik legnépszerűbbet, a Moodle-t vesszük górcső alá.

Mi az a Moodle?

A Moodle egy sokak által használt nyílt forráskódú tanulásmenedzsment-rendszer (Learning Management System, LMS), amely lehetővé teszi az oktatási intézmények, a vállalatok és az egyéb szervezetek számára, hogy online tananyagokat és kurzusokat hozzanak létre és tartsanak fenn.

Az alkalmazás egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletesen testreszabható és skálázható, így a legkülönbözőbb méretű és igényű szervezetek is használhatják.

A Moodle sokféle funkcióval rendelkezik, például:

 • tesztek és kvízek létrehozásával,
 • felhasználói nyomon követéssel,
 • fórumokkal és egyéb kommunikációs eszközökkel.

Mindezek nagyban elősegítik, hogy a platformon történő tanulás interaktívvá váljon.

Nem csoda, hogy a Moodle felhasználói közössége rendkívül aktív — világszerte számos fejlesztő és oktató segíti a platform továbbfejlesztését és az új modulok, pluginok létrehozását.

Mivel nyílt forráskódú szoftver, bárki számára elérhető és módosítható, ezáltal széles körben használt számos oktatási környezetben, például állami intézményekben, nonprofit szervezetekben és vállalatoknál is.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miként léphetünk szintet a Moodle fejlesztések során.

Moodle fejlesztés

A Moodle fejlesztése többféleképpen is történhet, és a rendszer nyílt forráskódú természetének köszönhetően rendkívül rugalmas.

Íme néhány fejlesztési irány, amelyet a különböző vállalatok, oktatási intézmények és egyéb szervezetek gyakran követnek:

 • Funkcionális bővítések: A Moodle-ban számos beépített modul és plugin áll rendelkezésre, de saját funkciók is hozzáadhatók vagy akár a meglévők is módosíthatók. Ez általában PHP nyelven történik.
 • Témák és dizájn: A Moodle témája is testreszabható, hogy illeszkedjen egy adott intézmény vagy vállalat arculatához. A frontend fejlesztők HTML, CSS és JavaScript technológiákat használhatnak ennek érdekében.
 • Integráció: A Moodle könnyen integrálható más rendszerekkel, például egy vállalati HR rendszerrel vagy egy másik oktatási platformmal. Ehhez különböző API-k és webszolgáltatások állnak rendelkezésre.
 • Skálázhatóság és teljesítmény: Nagyobb rendszerek esetében fontos lehet a rendszer skálázhatóságának és teljesítményének növelése, amihez különböző backend technológiák és adatbázis optimalizálások lehetnek szükségesek.
 • Biztonság: A rendszer biztonságának növelése érdekében különféle biztonsági protokollok és módszerek implementálhatók, például az adatok titkosítása vagy az autentikációs folyamatok erősítése.
 • Dokumentáció és támogatás: Egy jól dokumentált és támogatott Moodle rendszer sokkal könnyebben kezelhető és karbantartható. Ebben a közösségi fórumok és a hivatalos dokumentáció is segítséget nyújthat.

A Moodle fejlesztés során célszerű együttműködni a platformot jól ismerő szakértőkkel és fejlesztőkkel, mivel a rendszer komplex és sokrétű. A fejlesztési folyamat során a tesztelés és a felhasználói visszajelzések is kulcsfontosságúak a rendszer folyamatos javításához és optimalizálásához.

Moodle a gyakorlatban

A e-tanulás egyik legerősebb bástyája egy Moodle fejlesztés.

A Moodle tehát az egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú e-learning keretrendszer.

Ahhoz azonban, hogy a gyakorlatban is ki tudjuk aknázni a benne rejlő lehetőségeket, egy olyan e-learning tananyagra lesz szükségünk, ami ugyanolyan minőséget képvisel, mint maga a Moodle.

A SKOLL e-learning tananyagok gyártása mellett Moodle és Totara keretrendszerekkel is foglalkozik, amelyek megannyi érdekes és hasznos funkcióban mutatja meg, hogy miért is érdemes egyre nagyobb erőforrásokat fordítani az online oktatásra.

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!