Oktatás

Mi a projektmenedzsment fogalma, jelentése feladata?

Posted

Projektmenedzsment a gyakorlatban
Sharing is sexy!

A sikeres vállalatok működésében számtalan különféle folyamat játszik elengedhetetlen szerepet, a tervezéstől kezdve és értékesítésen át az ügyfélszolgálatig.

Az ehhez hasonló részlegeket irányító vezetők, pénzügyi szakemberek, humánerőforrás-specialisták és marketing szakértők mind egyedi szempontokat és képességeket hoznak a vállalathoz — éppen ezért a szerepek közötti harmonikus együttműködés elengedhetetlen a cég növekedéséhez.

Ezt az összehangoltságot a projektmenedzsment biztosítja, amely mint egy központi iránytű, segít az erőforrások és feladatok optimalizált koordinációjában.

De vajon mi az a projektmenedzsment és miként segíthet a vállalkozás mindennapi működésében?

A projektmenedzsment fogalma

A projektmenedzsment fogalma — ahogy a neve is sugallja — a projektek tervezésének, szervezésének, végrehajtásának és befejezésének fegyelmezett és strukturált módszertanát foglalja magában, azzal a céllal, hogy a projektet határidőre, a meghatározott költségkereten belül és a kívánt minőségben hajtsák végre.

A projektmenedzsment középpontjában leginkább a célok és erőforrások koordinációja, valamint az érintettek közötti kommunikáció áll. Ez magában foglalja a projekt életciklusának minden szakaszát, beleértve:

 • az igényfelmérést,
 • a tervezést,
 • a végrehajtást,
 • a monitorozást
 • az értékelést,
 • valamint a projekt lezárását.

A projektmenedzsment eszközei és technikái lehetővé teszik a projektek sikeres megvalósítását és az esetleges kockázatok kezelését a projekt teljes időtartama alatt.

Mit is jelent ez a valóságban?

Projektmenedzsment jelentése

Mi a projektmenedzsment jelentése?

A projektmenedzsment a közhiedelemmel ellentétben nem csak a feladatok végrehajtását jelenti, hanem magában foglalja az erőforrások, az idő, a pénz és a csapatok koordinálását is, valamint a kockázatok és a változások kezelését.

Ezen túl, a projektmenedzsment hozzáadott értéket is képvisel, mivel segíti a vállalatokat és projekteket abban, hogy hatékonyabban és előreláthatóbban működjenek, optimalizálva a projektek sikerességét és az eredmények elérését.

Mi a projektmenedzsment feladata?

A projektmenedzsment feladata, ahogy fentebb is említettük, annak biztosítása, hogy minden részfolyamat a tervezettek szerint haladjon. Ennek tükrében több konkrét feladat is a projektmenedzsment részének tekinthető:

 • Projekttervezés: A projekt céljainak, határidőinek és költségvetésének meghatározása, valamint az erőforrások és tevékenységek ütemezése.
 • Erőforrások koordinálása: Az emberi, pénzügyi és egyéb erőforrások megfelelő elosztása és kezelése a projekt során.
 • Kockázatkezelés: A lehetséges kockázatok azonosítása, elemzése és kezelése, valamint stratégiák kidolgozása azok elkerülésére vagy minimalizálására.
 • Partnerekkel való kommunikáció: Az érintettekkel való folyamatos kommunikáció fenntartása, tájékoztatás a projekt állapotáról, változásairól és előrehaladásáról.
 • Minőségellenőrzés: Biztosítani, hogy a projekt eredményei megfeleljenek a meghatározott minőségi követelményeknek.
 • Időmenedzsment: Annak biztosítása, hogy a projekt az ütemtervnek megfelelően haladjon.
 • Költségvetés kezelése: A projekt költségeinek nyomon követése és azoknak a meghatározott költségvetésen belül tartása.
 • Csapatvezetés: A projektcsapat motiválása, vezetése és támogatása, valamint a csapaton belüli konfliktusok kezelése.
 • Dokumentáció: A projektterv, a kockázati jelentések és egyéb kapcsolódó dokumentációk készítése és karbantartása.
 • Projekt lezárása: A projekt eredményeinek értékelése, a tanulságok levonása, és a projekt záró dokumentációjának elkészítése.

Mindezen feladatok végrehajtása biztosítja, hogy a projekt a tervezett céljainak és követelményeinek megfelelően valósuljon meg.

Hol láthatod és tanulhatod meg a gyakorlatban is?

Ahogy azt már korábbi cikkeinkben is említettük, a mai pedagógia leginkább az iskolai követelmények teljesítésére, és nem a való élet kihívásaira készít fel.

Amennyiben valós élethelyzetekre építve szeretnéd megérteni, mit is képes nyújtani a projektmenedzsment tudásra is nagy hangsúlyt fektető e-learning, érdemes megnézni a SKOLL megoldásait, amelyek nem jöhettek volna létre az említett projektmenedzsment gyakorlatok nélkül.

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!