KeretrendszerTananyag

Minden, amit tudni érdemes a Tin Can API-ról (xAPI)

Posted

A Tin Can szerepe az online oktatásban
Sharing is sexy!

Az e-learning területén számos specifikáció található, amelyek segítségével az online tanulási tartalmak létrehozása, követése és értékelése egyszerűbbé és strukturáltabbá válik.

Ezek a specifikációk meghatározzák:

 • hogyan integrálódhatnak a tanulási modulok a különböző tanulásmenedzsment rendszerekbe,
 • hogyan követhetők nyomon a tanulók tevékenységei,
 • hogyan tárolódhatnak a tanulók eredményei.

A megfelelő specifikáció kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a digitális oktatási tartalmak hatékonyan és következetesen működjenek a különféle platformokon. Az ilyen szabványoknak köszönhetően az e-learning ipar képes egyre gyorsabban fejlődni, innoválni és alkalmazkodni a változó technológiai követelményekhez.

Az alábbiakban az egyik legnépszerűbb specifikációt, a Tin Can API-t fogjuk bemutatni.

Mi az a Tin Can API?

Maga a Tin Can API és az xAPI (Experience API) ugyanazt a specifikációt jelölik, csak két különböző néven ismertek.

A specifikációnak xAPI a hivatalos neve, míg a „Tin Can API” a kezdeti fejlesztési szakasz népszerű elnevezése volt.

Az xAPI egy olyan modern e-learning specifikációt jelent, amelyet a SCORM kiegészítéseként és annak korlátainak leküzdésére fejlesztettek ki. Képes a tanulói tevékenységek széles körű követésére, függetlenül attól, hogy ezek az aktivitások egy hagyományos LMS-ben vagy egyéb platformon történnek-e.

Miben más az xAPI, mint a SCORM?

A SCORM-ot amerikai Védelmi Minisztérium fejlesztette ki az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején — ez lett az e-learning tartalmak csomagolására és követésére használt de facto szabvány. Maga a SCORM főleg az online tanulási környezetben (pl. egy LMS-ben) végzett tevékenységeket képes követni, például:

 • teszteredmények,
 • elvégzett modulok,
 • időtartam.

Egyik fontos limitációja, hogy a SCORM csomagoknak mindig egy LMS-sel kell kommunikálniuk — az adatok tárolása és kezelése az LMS-en belül történik. Emiatt korlátozott képességekkel rendelkezik az adaptív tanulás vagy a tanulói beavatkozás tekintetében. Emiatt kijelenthetjük, hogy bár széles körben elfogadott, korlátozott a modern technológiákkal való integráció tekintetében.

A SCORM kihívásaira válaszul az ADL (Advanced Distributed Learning Initiative) fejlesztette ki az xAPI-t, amely egy modern, rugalmasabb specifikációt kínál az e-learning követésére.

Képes követni az online és az offline tanulási tevékenységeket is, emellett pedig a mobil alkalmazásokat, szimulációkat és egyéb, nem LMS-ben történő tevékenységeket is.

Az xAPI egy külső adattárolót használ, az úgynevezett LRS-t (Learning Record Store). Ez lehetővé teszi, hogy a tanulási adatokat különféle platformokon és rendszereken keresztül gyűjtsük össze.

A gyűjtött adatok gazdagsága miatt jobban támogatja az adaptív tanulási környezeteket és a testreszabott tanulási utakat. Mivel tehát a tervezése során a jövőre is gondoltak, sokkal jobban alkalmazkodik a modern eszközökhöz és technológiákhoz.

Tin Can API (xAPI) a gyakorlatban

xAPI az e-learningben

Összességében tehát az xAPI rugalmasabb és képességei sokkal szélesebb körűek, mint a SCORM, ami egy hagyományosabb és szigorúbban meghatározott specifikáció.

A választás azonban korántsem ilyen egyszerű — leginkább attól függ, hogy milyen konkrét igényekkel és környezettel rendelkezik az adott szervezet vagy oktatási intézmény.

Célszerű a gyakorlatban is kipróbálni őket a megfelelő minőségű e-learning anyagokkal, amelyek képesek megmutatni a technológia kínálta lehetőségeket.

Mi a SKOLL-nál folyamatosan arra törekszünk, hogy a legjobb minőségű és személyre szabott tananyagokat készítsük el ügyfeleinknek. Ha érdekelnek megoldásaink nézz szét weboldalunkon és próbáld ki a tananyagainkat!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!