E-gyorstalpaló

E-gyorstalpaló sorozat: Tehetséggondozás a gyakorlatban: 5 digitális eszközzel

Posted

Sharing is sexy!

E-gyorstalpaló sorozatunk legújabb részében bemutatjuk, hogyan támogatható 5 digitális eszköz segítségével a tehetséggondozás. Ismerd meg azokat a programokat, weboldalakat és appokat, melyekkel a kivételesen tehetséges gyerekek számára nyújthatsz extra intellektuális kihívást a fejlődés érdekében!

Mi a tehetséggondozás fogalma?

Érdemes szót ejteni arról, hogy mit is értünk tehetséggondozás alatt, mielőtt belevágnánk a digitális eszközök bemutatásába. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat meghatározása szerint a tehetséggondozás fogalma a következő:

„A tehetséggondozás célja a kiemelkedő képességű gyermekek, tanulók támogatása pedagógiai és pszichológiai eszközökkel annak érdekében, hogy képességeik még jobban ki tudjanak teljesedni.”
forrás: https://fpsz.hu/tehetseggondozas/

Tehát a tehetséggondozás alatt azokat a tevékenységeket (oktatási és nevelési módszereket) értik, amelyek az átlagot meghaladó képességekkel rendelkező gyerekeket segítik a személyes fejlődésben. Hogy mikor szükséges a tehetséggondozás? Amennyiben az alábbi jeleket tapasztalod gyermeked esetén, lehetséges, hogy extra támogatásra szorul a benne rejlő potenciál kibontakozásához:

 • a tanintézményben jelzik a pedagógusok, hogy tehetség-tanácsadást igényel,
 • a kötelező tanulmányi feladatokon túl extra készségfejlesztő programokra küldik,
 • kiemelkedő képességei mellett tanulási, beilleszkedési és magatartási problémákkal küzd,
 • szorongást és kényszert érez a teljesítménye kapcsán,
 • túl- vagy alulteljesít az iskolában.

Melyek a tehetséggondozás módszerei?

A Szegedi Tudományegyetem szerint a tehetséggondozás módszerei az alábbi három kategóriába sorolhatóak:

 • Gazdagítás (dúsítás): ebbe a kategóriába sorolható az összes tevékenység, amely a kötelező előírásokon túli tananyagot biztosít. Ilyen lehet például a kitűnő matematikai képességű középiskolás gyermek megtanítása az integrálásra és deriválásra. Szintén ide sorolható az átlagot meghaladó nyelvi képességekkel megáldott gyermek oktatása az előírttól eltérő nyelvre.
 • Kiválogatás (elkülönítés): a kiválogatás lényege, hogy a különlegesen tehetséges gyermekeket szegregált módon oktatják. Bár elsőre riasztóan hangzik, a kis létszámú, fokozott figyelmet biztosító oktatás segíthet a gyermekek képességfejlesztésében.
 • Gyorsítás (léptetés): mivel az extrán tehetséges gyermekek az átlagnál gyorsabban sajátítják el a tananyagot, így bizonyos esetekben szükséges lehet az osztályléptetés, a tanidő rövidítése vagy a korábbi iskolakezdés.

Tehetséggondozás a gyakorlatban: 5 hasznos program

Bár hazánkban számos tehetséggondozó szervezet elérhető (a teljesség igénye nélkül: Nemzeti Tehetség Központ, Mathias Corvinus Collegium, Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Tehetséggondozó Társaság, Messzehangzó Alapítvány), mégis hasznos lehet, ha szülőként rendelkezünk egyéb, otthon használható fejlesztő eszközökkel is. A következőkben öt olyan digitális eszközt mutatunk be, amellyel fejtörést okozhatunk bármely géniusz gyermeknek.

Tehetséggondozás a gyakorlatban

1.Khan Academy

A Khan Academy egy amerikai nonprofit oktatással foglalkozó szervezet. A weboldalukon és az alkalmazásukban több mint 10.000 oktató videó érhető el teljesen ingyen, számos eltérő témában, egyebek mellett:

 • matematika,
 • természettudományok,
 • irodalom,
 • történelem és
 • számítástechnika.

A kurzusokhoz nem csupán videó és leírás tartozik, hanem önellenőrző tesztek is, melyek tovább segítik a tanulást. A felület egyetlen hátránya, hogy a legtöbb tananyag angol nyelvű, így kizárólag az idegennyelv-ismerettel rendelkező gyermekek számára jelenthet segítséget.

2. YouTube-kurzusok

Örülnél, ha gyermeked a legrangosabb egyetemek oktatóitól tanulhatna? Mit szólnál, ha a Cambridge, az Oxford, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vagy éppen a Staffordshire University hallgatója lenne? Bár csábítóan hangzik, de a legtöbb top egyetemre a borsos tandíj és az elképesztően szigorú felvételi eljárás miatt csak kevesen juthatnak be. Jó hírünk van azonban: számos egyetemi kurzus teljes terjedelmében, ingyenesen elérhető a YouTube videómegosztó felületen. Legyen akármi gyermeked érdeklődése, szinte biztos, hogy találsz neki megfelelő előadást a világ legjobb tanintézményeiből.

Hagy említsünk pár példát:

Fontos megjegyezni, hogy a kurzusok többségében angol nyelvűek, így itt is elengedhetetlen az idegennyelv-ismeret.

3. Anki

Tudtad, hogy az időközönkénti ismétlés vagy más néven időzített ismétlés (angolul spaced repetition) bizonyítottan az egyik leghatékonyabb tanulási módszer? Segítségével az információ retenció, vagyis a megtanult új ismeretek megőrzése sokkal hatékonyabban elérhető. Az Anki egy ingyenesen használható program, amely segítségével bármilyen témában létrehozhatsz tanulókártyákat. A program beállítását követően a rendszer a kapott válaszok alapján rangsorolja a kártyákat. Amennyiben gyermeked nem jó választ ad, az adott kártya gyakrabban jelenik meg, ha pedig rendszeresen eltalálja, ritkábban.

A program használható Windows, MacOS, Android és iOS operációs rendszeren, és pluginek segítségével további funkciókkal ruházható fel. Amennyiben hasonló, azonban online felülettel rendelkező programot keresel, a Quizlet és számos egyéb flashcard weboldal áll rendelkezésre.

4. Coursera

A Coursera oldalakon fizetős és ingyenes kurzusok is elérhetőek, számos témában. Amennyiben gyermeked tehetséggondozását szeretnéd online videós tananyagok segítségével támogatni, e két felület igazán hasznos lehet. Mutatjuk, hogyan tudod megtalálni azt, amit keresel a Coursera oldalon:

 1. Menj a https://www.coursera.org/ weboldalra!
 2. A regisztrációt követően használd a kereső funkciót! A példában a „math” (matematika) kifejezésre kerestünk rá!
Coursera használata.
 1. Az oldalsó panel segítségével tudsz további szűrési feltételeket beállítani, ilyen például a:
   1. Subject (tárgy),
   2. Language (nyelv),
   3. Level (szint),
   4. Duration (hossz),
   5. Subtitle (felirat) és sok egyéb.
 1. Ezt követően a kiválasztott kurzusokra ingyen vagy egy viszonylag alacsony összeg ellenében tudsz jelentkezni. A példában egy ingyenes matematika képzésre jelentkezünk.
Coursera jelentkezés képzésre.

A felület előnye, hogy sok esetben található magyar felirat a kurzusoknál, gyakorlatiasak a képzések, és nagyon sok speciális téma elérhető.

5. Udemy

Akárcsak az előző oldal, így az Udemy is ingyenes és fizetős képzéseket nyújt online, melyek hatékony eszközt jelentenek a gyermekek tehetséggondozásában. Mutatjuk, hogy tudod az oldalt használni.

 1. Menj a https://www.udemy.com/ weboldalra!
 2. A regisztrációt követően használd a kategóriák menüpontot (1) vagy a keresőmezőt (2) a kívánt képzés megtalálásához!
Udemy képzések keresése.
 1. A példában az „algebra” kifejezésre kerestünk rá.
 1. A bal oldalon található panel segítségével további szűrési feltételeket adhatunk meg, mint például a:
  1. Ratings (értékelés),
  2. Language (nyelv),
  3. Price (ár).
Udemy képzések szűrése.

Gyakori kérdések és válaszok

Elérhető a tehetséggondozás az óvodában?

Igen, a tehetséggondozás az óvodában is elérhető. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy gyermeked számára hasznos lenne az extra foglalkozás, vedd fel a kapcsolatot az óvodapedagógussal.

Milyen formában érhető el a tehetséggondozás az iskolában?

A tehetséggondozás az iskolában elérhető a tanórákon kívüli foglalkozások formájában, tehetséggondozó szervezeteken keresztül vagy önképzés útján.

Mi az a „tehetséggondozás-tanmenet”?

Egyes komplex programok részeként a kivételes képességű gyermekek speciális tanmenetet követnek, amely eltérhet a sztenderd oktatási rendtől.

Digitáliskészség-fejlesztő tananyagot keresel gyermekednek?

Hasznosnak találtad a cikkünket? A digitális készségek fejlesztése az élet minden területén hasznos lehet. Ha szeretnéd e-learning-tananyagokkal segíteni a digitális készségeid fejlődését, akkor jelentkezz díjmentes e-learning-képzéseinkre! A jelentkezés teljesen kockázatmentes, hiszen semmilyen kötelezettséggel nem jár. A tananyag önálló tanulással, a saját időbeosztásod szerint, bárhonnan elvégezhető. A kurzusok teljesítése körülbelül 4 órát vesz igénybe. A határidőig sikeres vizsgát tevők hivatalos felnőttképzési tanúsítványt kapnak!

Jelentkezés a digitáliskompetencia-fejlesztő képzésre!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!