E-gyorstalpaló

E-gyorstalpaló sorozat: A Google Fordító használata: hasznos tippek és trükkök

Posted

A Google Fordító használata jelentősen megkönnyítheti a nyelvtanulást.
Sharing is sexy!

A Google Fordító használata jelentősen megkönnyítheti a nyelvtanulást, a kommunikációt külföldiekkel és az idegen nyelvű szövegek értelmezését. Kevesen aknázzák ki az ingyenes szoftverben rejlő összes lehetőséget, így E-gyorstalpaló sorozatunk legújabb részében összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket és trükköket.

Kezdjük az alapokkal: mi az a Google Fordító (Google Translate)?

A Google Fordító (angol nevén Google Translate) egy ingyenes fordító szoftver, amelyet 2006-ban indított útjára a cégóriás. Körülbelül napi 610 millió ember használja, így a világ legnépszerűbb fordítóprogramja. Sikeréhez nagyban hozzájárul a pontossága, megbízhatósága és a funkciók folyamatos bővülése. A Google Fordító elérhető online bármely böngészőből, illetve mobileszközökről, iOS és Android operációs rendszeren.

A Google Fordító használata: 8 valóban hasznos funkció

A Google Fordító használata pofonegyszerű, nem igényel regisztrációt, és 133 nyelvről képes fordítani. Következzen 9 különböző funkció, amelyet mindenképp érdemes észben tartani!

1. Gépelt szöveg fordítása

A leggyakoribb és egyben legpraktikusabb funkció az írott szöveg fordítása, amellyel a program által ismert 133 nyelv bármelyikét lefordíthatjuk. A bármely böngészőből elérhető felületen az alábbi lehetőségeket látjuk.

A Google fordító használata gépelt szöveg éefordítására

A Google Fordító használata egyszerű és gyorsan megtanulható az intuitív felületnek köszönhetően, amelyen az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

 1. Kiválaszthatjuk a bemeneti nyelvet – vagyis azt a nyelvet, amelyről fordítani szeretnék. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, a „Detect language” lehetőségre kattintva automatikusan felismeri a program a nyelvet.
 2. Ide kattintva választhatjuk ki a kimeneti nyelvet, tehát azt a nyelvet, amelyre fordít a program.
 3. A 3-as számmal jelölt dobozba írhatjuk be a lefordítani kívánt szöveget, amely maximálisan 5000 karakter lehet.
 4. Itt pedig megjelenik szinte azonnal az elkészült fordítás.
 5. Amennyiben bejelentkeztél a Google-fiókodba, lehetőség van bizonyos szavak és kifejezések elmentésére. Így egyszerűen és gyorsan készíthetsz szószedeteket. Ehhez kattints az 5-ös számmal jelölt csillagra.
 6. Ide kattintva meghallgathatod a bemeneti nyelven beírt szöveget.
 7. Míg a 7-es számmal jelölt hangszóró piktogramra kattintva meghallgathatod a célnyelven a kiejtést. Ez hasznos lehet a kiejtés gyakorlásához.

2. Hangfelismerés alapján történő fordítás

Nem csupán írott szöveggel lehetséges a Google Fordító használata! A program képes a beszédet is felismerni, és az alapján automatikus leiratot készíteni. Így egy külföldi utazás során használható valós idejű tolmácsolásra is akár. Ehhez kattints a képen jelölt részre!

Google Translate használata hangfelismerés alapján.

3. Speciális karakterek rajzolása

Előfordulhat, hogy olyan nyelvről szeretnél fordítani, amely nem a latin ábécé betűit használja. Ilyenkor nagyon hasznos lehet a rajz funkció, amely lehetővé teszi, hogy a látott szimbólumokat gépelés helyett lerajzold. A funkció kizárólag a mobilapplikációból érhető el, ahol a ceruza ikonra szükséges kattintani.

4. Weboldal fordítása

Számos lehetőség van még: a Google Fordító használata nem merül ki ennyiben! Akár teljes weboldalakat is lefordíthatsz a webes verzió segítségével. Ehhez kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Keresd meg a fordítani kívánt weboldal URL-címét!
 2. Másold be a fordítóprogramba!
 3. Válaszd ki a megfelelő nyelvpárt vagy használd a nyelvfelismerés lehetőséget!
 4. Ezt követően kattints a kék színű linkre! Az alábbi képen az látható, hogy az almáról szóló, angol nyelvű Wikipedia-szócikket fordítja magyarra a program.
Google Fordító használata weboldal fordításra.

5. Fénykép alapján történő fordítás

Utazás közben olyan táblát látsz, amelynek nem érted a szövegét? Netán szeretnéd az élelmiszer csomagolásának hátoldalán található feliratot lefordítani? Jó hírünk van, hiszen a Google Translate appal ezt is megteheted. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a fényképezőgép ikonra kattintasz, majd a program valós időben – az úgynevezett augmentált valóság segítségével – mutatja is a fordítást.

6. A kiejtés ellenőrzése

Idegen nyelv tanulásakor előfordulhat, hogy elbizonytalanodsz a megfelelő kiejtés kapcsán. Ilyenkor hasznos lehet a fonetikus írás ellenőrzése vagy a Google Fordító használata. A képen jelölt részre kattintva korlátlan alkalommal meghallgatható a helyes kiejtés.

Kiejtés ellenőrzése Google Translate segítségével.

7. A mentett kifejezések exportálása

Szeretnéd a Google Translate programban lefordított szavakat elmenteni, és egy másik programba exportálni? Ezt könnyedén megteheted az alábbi módon:

 1. Lépj be Google-fiókodba, hogy el tudd menteni a kívánt kifejezéseket!
 2. Amikor olyan szóba ütközöl, amelyet szeretnél elmenteni, kattints a csillag jelre!
 3. Ezt követően válaszd a „Saved” (elmentett) opciót, amely a szövegdoboz alatt, középen található!
 4. Most kattints az „Export to Google Sheets” (Google Sheets táblázatkezelő programba exportálás) lehetőségre!
 5. A legtöbb szótanuló appba egyszerűen átmásolhatod a szavakat.

8. Dokumentumok fordítása

A Google Fordító lehetőséget kínál teljes dokumentumok lefordítására. Ehhez kattints a következő lehetőségre:

Google Fordító használata dokumentumok fordítására.

Számos eltérő fájltípus (.docx, .pdf, .pptx, .xlsx) feltölthető, így akár prezentációk, táblázatok vagy szöveges dokumentumok is lefordíthatók a program segítségével. A fordítás mindössze pár másodpercet vesz igénybe, a kész dokumentum pedig megtekinthető online vagy letölthető.

Gyakori kérdések és válaszok

Megváltoztatható a Google Fordító hangja?

Nem, a Google Fordító hangját nem lehetséges módosítani.

Lehet a Google Fordítót offline használni?

Igen, a Google Fordító offline is használható több nyelv esetén, amelyhez a mobilappban szükséges letölteni a kívánt nyelveket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a program offline kevésbé pontos.

Ingyenes a Google Translate használata?

Igen, a Google Translate használata teljesen ingyenes, egyik funkció sem jár költséggel.

Digitáliskészség-fejlesztő tananyagot keresel a szervezetednek?

Hasznosnak találtad a cikkünket? A digitális készségek fejlesztése az élet minden területén hasznos lehet. Ha szeretnéd e-learning-tananyagokkal segíteni szervezeted digitális készségének fejlődését, akkor jelentkezz díjmentes e-learning-anyagunkra! A jelentkezés teljesen kockázatmentes, hiszen semmilyen kötelezettséggel nem jár. A tananyag önálló tanulással, a saját időbeosztásod szerint, bárhonnan elvégezhető. A kurzusok teljesítése körülbelül 4 órát vesz igénybe. A határidőig sikeres vizsgát tevők hivatalos felnőttképzési tanúsítványt kapnak!

Jelentkezés a digitáliskompetencia-fejlesztő képzésre!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!