Oktatás

Asszertív kommunikáció jelentése és módszerei

Posted

Asszertív kommunikáció
Sharing is sexy!

Sokat hallhatunk az asszertivitás fogalmáról. De vajon mi pontosan az asszertív kommunikáció jelentése és melyek a módszerei? Érdemes alkalmazni a munkahelyi és családi környezetben? Tanulható a társas interakciók ezen formája? Cikkünkben ezekre keressük a választ!

Asszertivitás: mi az asszertív kommunikáció jelentése?

Legyen szó egyetemi kurzusokról, vezetői tréningről vagy pszichológia könyvekről, az asszertivitás gyakran felbukkanó fogalom. A kifejezést először Joseph Wolpe, dél-amerikai pszichológus használta 1958-ban megjelent, a neurózis gyógyításáról szóló könyvében. Wolpe a kifejezést eredetileg “a szorongás kölcsönös gátlásának” jelölésére használta. Az asszertív jelentése idővel kibővült és átalakult.

Az asszertív kommunikáció jelentése:

Az asszertivitás (önérvényesítés) egy olyan tudatos viselkedésforma megválasztása, amelyben az ember kialakítja magában azt a tudatos belső erőt, rendet, melynek segítségével az egyenrangúság alapelvét szem előtt tartva képviselni tudja magát a kapcsolataiban, érvényesíteni tudja magát a kommunikációjában. (…) Az asszertivitás és a vele szorosan összefüggő önbecsülés nagy segítségünkre lehet a bizonytalanság és a változás körülményei között, illetve válsághelyzetekben egyaránt. Az önkifejezés (asszertivitás) megértésének egyik módja, ha úgy szemléljük, mint az intim szféra megvédésének és a többiekre, valamint a társadalomra gyakorolt kihatásnak nem romboló módját.

Összefoglalva elmondható, hogy az asszertív kommunikáció kombinálja mások érdekeinek a figyelembevételét és egyéni érdekérvényesítést. Ez jelentősen növeli a társas kapcsolatok hatékonyságát. A következőkben összefoglaljuk a kommunikációs módszer legfontosabb előnyeit.

Az asszertivitás előnyei

1. Hatékonyabbá teszi a probléma megoldást

Az asszertivitás előnyei szerteágazóak, azonban az egyik leginkább kiemelkedő a probléma megoldás hatékonyságának fokozása. Családi, iskolai és munkahelyi kapcsolatokban is gyakran felmerülhetnek konfliktusok. Ezek gyors és minden fél számára kielégítő megoldása nem jöhet létre asszertivitás hiányában.

2. Erősíti a kapcsolatokat

Az asszertív kommunikáció segít abban, hogy az önérdek érvényesítés során elkerülhessük mások megsértését. Az empatikus, szenzitív és figyelmes konfliktuskezelés támogatja a kapcsolatok elmélyítését.

3. Segíti a konfliktus kezelést

Az emberi kapcsolatok normális velejárója a nézeteltérés. Munkahelyi projektek, iskolai feladatok, családi kapcsolatok és a hétköznapi élet egyéb színterei számos vita lehetőségeket tartogatnak. Ahhoz, hogy a véleménykülönbségeket konstruktív módon tudják megvitatni a résztvevők, szükséges az asszertivitás eszközeit alkalmazni.

4. Növeli a produktivítást

Zavarónak találod, hogy munkatársad lassan reagál az email üzenetekre? Nem tudod miképp bíráld a megbeszélésen felvetett ötletet mások megsértése nélkül? Hasonló helyzetben jó segítséget jelenthet az asszertív kommunikáció. Az egyszerűen alkalmazható módszerek mankót jelentenek azokban a társas helyzetekben, amikor bizonytalan vagy.

Valóban hatásos asszertív kommunikáció gyakorlatok

Manuel J. Smith, amerikai pszichológus és író, 1975-ben megjelent “When I Say No, I Feel Guilty” című könyvében olyan asszertív kommunikáció gyakorlatok ismerhetőek meg, amelyek hatékonyan használhatóak a mindennapok során. A következőkben ezekből emelünk ki többet.

Negatív megerősítés

A negatív megerősítés olyan asszertív kommunikáció gyakorlat, amely során elismerjük a kritika egészét vagy egy részét, de nem mondunk le az önérdek érvényesítésről.

Ködösítés

A ködösítés során a beszélgető partner állításainak nem lényeges részét elfogadjuk, azonban önérdek érvényesítési törekvésünkhöz továbbra is ragaszkodunk.

Megakadt lemez

A megakadt lemez technika alkalmával kérésünket több alkalommal kifejezzük, így nyomatékosítva az elérni kívánt célt. Fontos, hogy a megakadt lemez egy ponton túl kontraproduktív lehet. Sokszoros kérés ellenére sem teljesített feladatok esetén szükséges lehet a negatív visszacsatolás.

Én-közlés

Az én-közlés során olyan formában közöljük véleményünket vagy a konstruktív kritikát, hogy elkerüljük a “te” és “ti” személyes névmások használatát. Ehelyett végig az “én” személyes névmást használjuk a mondatokban. Gyakori technika a “megfigyelés, gondolat, érzés, igény” és “érzés, történés, kérés”. Példa az utóbbi használatára:

 • Érzés: Úgy érzem, hogy az ügyfélelégedettség csökkent az elmúlt üzleti negyedévben.
 • Történés: Észrevettem, hogy az átlagos vásárlói kosárérték csökkent 15%-kal az előző időszakhoz képest.
 • Kérés: Tudsz kérlek, figyelni arra, hogy a vásárlói kérdésekre és hívásokra a vállalati protokollt követve válaszolj?

Negatív érdeklődés

A negatív érdeklődés technika során a fogadott kritika további részletezését kérjük. Ez segíthet az alaptalan kritika felfedésében vagy a valós kritika mélyebb megértésében.

Asszertív kommunikáció jelentése

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az asszertív kommunikáció tréning?

Az asszertív kommunikáció tréning olyan képzés, amely során pszichológusok és kommunikációs szakemberek segítenek az empatikus önérdekérvényesítési képességek elsajátításában.

Mik azok az asszertív kommunikáció mondatok?

Az asszertív kommunikáció mondatok olyan séma kifejezések, amelyek segíthetnek abban, hogy váratlan helyzetekben megfelelően reagáljunk. Ezek memorizálása segíthet a kezdeti szakaszban, amikor még intuitív módon nem megy az asszertív közlés.

Mit mér az asszertív kommunikáció teszt?

Az asszertív kommunikáció teszt olyan pszichológia vizsgálat, amely során egy adott személy kommunikációs és probléma megoldó képességeit vizsgálják. Fontos, hogy kizárólag szakember által elemzett és sztenderdizált tesztet használjunk az asszertivitás méréséhez.

Tanítható az asszertív kommunikáció gyerekeknek? Milyenek az asszertív kommunikáció gyakorlatok gyerekeknek?

Igen, tanítható az asszertív kommunikáció gyerekeknek. Számos könyv, gyakorlat, játék és kurzus érhető el fiatalkorú gyermekek számára. A szociális képességek korai fejlesztése megkönnyítheti az iskolai beilleszkedést és a kortársakkal való együttműködést. Az asszertív kommunikáció gyakorlatok gyerekeknek általában gamifikáció elveket alkalmaznak. Ez segíti a tananyag gyors és egyszerű befogadását.

Asszertív kommunikáció példák: hogyan alkalmazható a gyakorlatban az elmélet?

Az őszinte és közös érdekeket figyelembe vevő asszertivitás nem manipulatív és mesterkélt. A gyakorlati alkalmazás során érdemes minden érintett akaratát mérlegelni.

Asszertív kommunikáció példák:

 • Negatív megerősítés: “Valóban eltértem a megrendelő által kért struktúrától a weboldalon némileg, ennek oka a technikai megvalósíthatóság.”
 • Ködösítés: “Egyetértek veled abban, hogy a robusta kávébabból is finom ital készíthető, de maradjuk ezúttal az arabica kávéból készült italnál.”

Hogyan fejleszthetem a kommunikációmat?

A SKOLL-nál főként egyedi megrendelésre fejlesztünk e-learning tananyagokat cégek és állami intézmények dolgozóinak belső továbbképzéseihez. A legnépszerűbb témákból, – mint amilyen a kommunikáció is, – azonban saját tananyagokkal is rendelkezünk, melyekből a tanulás és önfejlesztés azonnal megkezdhető! Ha érdekelnek a részletek, lépj velünk kapcsolatba!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!