Oktatás

Storytelling (történetmesélés) jelentése, szerepe az oktatásban

Posted

storytelling
Sharing is sexy!

Készen állsz egy hatalmas utazásra, ahol távoli tájakon barangolhatsz, érdekes karakterekkel találkozhatsz és hihetetlen kalandokban vehetsz részt?

Nos, pontosan erről szól a storytelling, azaz a történetmesélés.

Az emberi képzelet az egyik, ha nem a legfantasztikusabb dolog a világon, amelynek a segítségével nem csak nevetésre vagy sírásra tudunk rábírni másokat, hanem ami még fontosabb: tanulásra is!

Ehhez azonban tudnunk kell, hogy pontosan mi is az a történetmesélés, milyen médiumokban használhatjuk eszközként, és mire kell odafigyelnünk, ha a szórakoztatás mellett az oktatást is fontosnak tartjuk.

Íme minden, amit a storytellingről — a történetmesélésről — tudni érdemes: a storytelling jelentésétől egészen az oktatásban betöltött szerepéig.

Storytelling jelentése

A storytelling jelentése: a kommunikáció egyik legerőteljesebb formája, amely különböző narratívákat használ az emberek összekapcsolására, az élmények megosztására, valamint magával ragadó és emlékezetes világok létrehozására.

A történetmesélés lényege tehát nem más, mint hogy az emberek — a sztorik megosztásán keresztül — mélyebb szinten kapcsolódjanak egymáshoz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy élményeket, érzelmeket és gondolatokat osszunk meg egymással, ezáltal hatással legyünk egymás érzéseire, gondolkodására, sőt, akár viselkedésére is.

A történetmesélésben az a szép, hogy rajta keresztül képesek vagyunk akár egész világokat és a bennük élő karaktereket is teremteni, amelyek sok esetben csupán kitalációk, a történetek által azonban mégis életre kelnek a hallgatóink vagy olvasóink fejében.

A nyelv segítségével élénk képeket festhetünk az ismerős és az ismeretlen dolgokról, és olyan utazásra vihetjük közönségünket, amely egyszerre informatív (hasznos) és érdekes (szórakoztató).

A történetmesélés médiumai

A történetmesélésnek számos formája létezik, például:

 • Beszélt szó
 • Írás
 • Jelrendszer

Ezeken belül megkülönböztetjük a különböző médiumokat is — ahol maga a kommunikáció zajlik:

 • Filmek
 • Sorozatok
 • Játékok
 • Meetingek
 • Tudományos cikkek
 • Youtube videók

…és még sorolhatnánk.

A történetmesélés tehát egy olyan univerzális képesség, amely bármilyen formában és bármelyik médiumban történhet — a lényeg az információáramlás.
A történetmesélés tehát a kommunikáció, az empátia és a megértés erőteljes, pótolhatatlan eszköze. Lehetővé teszi számunkra, hogy a világot különböző perspektívákból lássuk, és tanuljunk mások tapasztalataiból, ami végül értelmes és tartós módon gazdagítja életünket.

A történetmesélés központi elemei

Ahhoz, hogy egy jó, meggyőző, cselekvésre bíró történetet adjunk elő, ismernünk kell azokat az alkotóelemeket, amik egy ilyen sztorit felépítenek:

 • Téma: A téma a történet mögöttes üzenete vagy gondolata. Az a jó, ha a közönség a történet befejezése után is elgondolkodik rajta.
 • Karakterek: Azok az emberek vagy lények, akik a történetet benépesítik. Jól kidolgozottnak kell lenniük, határozott személyiséggel, motivációkkal és egymással közötti kapcsolatokkal.
 • Cselekmény: A cselekmény az elbeszélést irányító történet. Világos eleje, közepe és vége kell, hogy legyen, és a cselekménynek olyan fejlődési irányt vagy konfliktust kell mutatnia, amely leköti a közönséget.
 • Konfliktus: A konfliktus az, ami előreviszi a történetet, és feszültséget teremt. Lehet belső (pl.: egy döntéssel küzdő szereplő) vagy külső (pl.: egy szereplő, aki akadályokkal vagy egy ellenféllel néz szembe).
 • Helyzet: A helyszín az az idő és az a hely, ahol a történet játszódik. Jól leírtnak és szemléletesen ábrázoltnak kell lennie, hogy a közönség el tudja képzelni, és el tudjon merülni a történetben.
 • Hangnem: A hangnem a történet hangulata vagy atmoszférája. Lehet komoly, vicces, izgalmas vagy bármilyen más, a történethez illő hangulat.

Ezen elemek meggyőző és koherens módon történő kombinálásával a mesélő emlékezetes és magával ragadó elbeszélést hozhat létre, amely reakciót válthat ki a közönségből.

Storytelling az oktatásban

storytelling jelentése

A pedagógia egyik legfontosabb alapelve a “ne mondd, mutasd”.

Ahelyett, hogy az információkat és a tanyanyagot száraz tényekkel prezentálnánk, megpróbálhatjuk érdekes karakterekkel, izgalmas kalandokkal, és mindezt egy hihetetlen világban bemutatni — így ugyanis jóval érdekesebb lesz tanulóvá válni, mintha csak kontextus nélküli tényekkel bombáznának minket.

Ami pedig az egész pikantériáját adja: a storytelling nem csak gyermekekkel működik, hiszen az emberi agy — kortól teljesen függetlenül — imádja a történeteket.

Amennyiben tehát gyári munkásoknak, irodai dolgozóknak, HR menedzsereknek vagy éppen informatikai szakembereknek szeretnénk új készségeket, módszertanokat vagy gyakorlati tippeket megtanítani, bátran nyúlhatunk a storytellinghez:

 • Mutassunk be esettanulmányokat
 • Hozzunk fel szemléltető példákat
 • Meséljünk el valós, megtörtént eseményeket

Ezáltal nem csak az oktatás színvonala fog emelkedni vagy a tanulók kedve fog jelentősen javulni, de a megtanult információk száma is lényegesebben nagyobbá válik — nem hiába alkalmazzuk mi is ezt az erőteljes módszert a SKOLL e-learning tananyagaiban.

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!