Oktatás

Az onboarding jelentése, folyamata és előnyei

Posted

Onboarding
Sharing is sexy!

Az onboarding folyamat lényege az új munkavállalók integrálása a szervezetbe. Ez segíthet a munkaerő megtartásába, a munkáltatói márkaépítésben és csökkentheti a cég emberi erőforrás költségeit. Melyek a legjobb gyakorlatok? Hogyan érdemes a cégben alkalmazni? Milyen előnyökkel járhat az onboarding folyamat implementálása? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

Mi az onboarding jelentése?

A HR szaklapokban, tankönyvekben, konferenciákon gyakran találkozni a kifejezéssel, de vajon mi az onboarding jelentése? Az angol onboarding magyarul szó szerint beszállást jelent. Az ismert HR kifejezés az új munkavállaló szervezetbe való beillesztését jelenti. A fogalom magába foglalja a dolgozó mihamarabbi integrálását, a munkafeladatok elsajátítása, a céges kultúra megismerése, valamint a lojalitás fokozása által. A modern emberi erőforrás megközelítése szerint ez a folyamat gyakran sztenderdizált. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az új munkavállalók beillesztési folyamata előre fixált lépéseket kővet, amelyeket a HR szakember az individuális igények alapján személyre szabhat.

Az onboarding folyamat lépései

Egy tudatosan átgondolt és megtervezett onboarding folyamat nem ér véget a munkaköri leírás átadásával. A szervezeti integráció megfelelően felépített lépései jelentős hatással lehetnek a jövőbeli munkavégzésre, munkahelyi szocializációra és dolgozói elkötelezettségre. Következzenek az onboarding folyamat lépései!

Toborzás

Meglepő lehet, de az onboarding folyamata már a toborzásnál elkezdődik. Egy felkészült HR szakember a kiválasztási folyamat során képes megtalálni a pozíció betöltésére alkalmas jelöltet.

Tájékoztatás

Szintén a folyamat elengedhetetlen része a kiválasztott pályázó pontos és hiteles tájékoztatása a felvételi folyamattal kapcsolatban. Ezen lépésnél érdemes kitérni a céges irányelvek, a foglalkoztatási és munkavégzési feltételek, valamint a bérezés pontos ismertetésére.

Beillesztés

Az onboarding folyamat legjelentőségteljesebb lépése a beillesztés. Ekkor az új munkavállaló tudomást szerez a munkakör betöltéséhez szükséges ismeretekről és elvárásokról, valamint megismeri leendő munkatársait. A folyamat részeként eredményesen alkalmazkodik munkaköréhez, tartósan beilleszkedik és befogadásra kerül a munkaszervezetbe.

Mentorálás

Az elméleti ismeret elsajátítása mellett fontos a gyakorlati tudás mihamarabbi megszerzése. Ehhez több cég alkalmaz mentorrendszert, melynek segítségével nem csupán a munkafeladatok magabiztos ellátása, de a hatékony szocializáció is elérhető. A munkavállalói integrálás hatékonysága külső vagy belső szakmai tréningekkel és beilleszkedést segítő programokkal tovább fokozható.

Nyomonkövetés

A sikeres onboarding lezáró lépéseit a munkába lépés után érdemes 2-3 hónapon át nyomon követni. A folyamat részét képezi az új kolléga elégedettségének mérése, a rendszeres visszajelzés és teljesítményértékelés.

A beillesztési folyamat legfontosabb előnyei

Az új dolgozó gyors és hatékony szervezetbe való integrálása a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke. A szervezet szereplőinek együttműködéséhez az új belépő és a vállalati értékek összhangjára van szükség. Ebben segíthet a beillesztési folyamat!

A sikeres beillesztési folyamat előnyei az egyén oldaláról

Az onboarding nem csupán a szervezeti érdekeket szolgálja. Azzal, hogy a munkavállaló beilleszkedését végig kíséri egy előre meghatározott rendszer, a következő előnyökre számíthatunk.
Onboarding előnyei a munkavállalónak:

 • a cég értékes tagjaként tekint magára,
 • munkafeladatait magabiztosan látja el,
 • elégedett és motivált,
 • azonosul a szervezeti célokkal,
 • megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak,
 • működőképes szervezeti viszonyokat alakít ki,
 • fokozza a produktivítást,
 • csökkenti a kezdetekben tapasztalt bizonytalanságot és stresszt,
 • lerövidíti a munkafolyamatok elsajátítására fordított időt.

A sikeres beillesztési folyamat előnyei szervezeti oldalról

Természetesen a sikeres onboarding a szervezet aspektusából is előnyös. Az alábbi példákban összefoglaltuk a legfontosabb pozitív következményeket.
Onboarding előnyei a szervezet számára:

 • az új munkavállaló eredményesen betölti munkakörét,
 • együttműködik a közös vállalati célkitűzés érdekében,
 • munkafeladatait az elvárt minőségben látja el,
 • lojalis és kompetens tagjává válik a munkacsoportnak.
Onboarding jelentése

Gyakori hibák az onboarding során

Azok a szervezetek, akik használnak onboarding rendszereket, gyakran az alábbi hibákba ütköznek. Összefoglaltuk a leggyakoribb bakikat, amelyek elkerülésével javítható a beillesztési folyamat eredményessége.

1. Pontatlan munkakör leírás

Az onboarding folyamat során kritikusan fontos, hogy a munkaköri feladatokat egyértelműen és érthetően kommunikálják a munkavállaló felé. Ennek elmulasztása akadályozhatja a beilleszkedést és csökkentheti a munka hatékonyságát.

2. Kommunikációs csatornák bemutatásának hiánya

Gyakori probléma a szervezeti kommunikációs csatornák bemutatásának hiánya. Ez akadályozhatja a dolgozók közötti munkacélú kapcsolatteremtést. Fontos, hogy a felvételt követően a dolgozók megismerjék, mely felületeken érhetik el kollégáikat.

3. Hatáskörök és felelősségek tisztázatlansága

A hatáskörök és felelősségek tisztázatlansága konfliktusokhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében már az onboarding alkalmával érdemes kitérni ezekre a kérdésekre. További segítséget nyújthatnak a szervezetirányítási- és projektmenedzsment rendszerek.

Onboarding és e-learning

Az onboarding során az információk átadását kiválóan támogathatjuk e-learning tananyagokkal is: így az új belépők érdekes animációkat megnézve, izgalmas interaktív feladatokat megoldva sajátíthatják el a legfontosabb ismereteket. A SKOLL-nál számos ilyen kurzust csináltunk már, ha érdekelnek a részletek, lépj velünk kapcsolatba!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!