Tananyag

Az interaktivitás alap, amire építkezhetünk szöveges, videós és szimulációs építőelemekkel

Interaktív tananyag

Mi már leszoktunk arról, hogy tananyag típusokban gondolkozzunk – rögzítettük, hogy interaktív keretben dolgozunk és ezt töltjük fel multimédia elemekkel. Legyen szó videóprezentációról, kisfilmről, animációról, infografikáról, képernyővideóról, vagy szoftverszimulációról.

Jó gyakorlatainkat az évek és a rendkívül változatos projektek harcedzették, több tízezer oktatásban résztvevő számára szervezett képzéseket támogató e-learning tananyagok fejlesztésében vállaltunk szerepet. Megtanultuk, hogy hogyan lehet az adott oktatási környezethez igazítani a grafikai és technológiai trendeket – ebből kifolyólag tudjuk magabiztosan képviselni a saját digitális oktatási modellünket.

Nálunk az interaktivitás nem csak egy kifáradt buzzword, e-learning tananyagainkban nem a sima lapozható szöveges és képi elemek váltakoznak, külön figyelmet szentelünk az interaktív feladatoknak, játékos bemutatóknak, és gyakran támogatjuk narrációval is a tanulást. Bár a statikus tananyagoknak is megvan az a célközönsége, amely miatt a létjogosultsága vitathatatlan, az interaktivitás iránti igény terjedése is tagadhatatlan. Az oktatás hatékonyságának növelésében, a tudás elmélyítésében van fontos szerepe a tanulótól elvárt interakcióknak. A digitalizációnak köszönhetően az interaktív kereteket választékos építőelemekkel tudjuk megtölteni attól függően, hogy mi a célunk a képzéssel, ki a célközönség és milyen formában lehet a leghatékonyabban átadni a konkrét témát.

Interaktív tananyag

Videóprezentáció

Stúdióban greenbox/bluebox technológiával rögzített, vagy külső helyszínen profi stábbal felvett előadás jellegű videó, melyet erősen támogatunk a háttérben, vagy az előadó mellett megjelenített grafikai és animációs illusztrációkkal. Olyan tartalmak közvetítésére kiválóan alkalmas, amelyek valamilyen összetettebb logikai kapcsolatot, hosszabb magyarázatot tárnak fel. Remek lehetőséget nyújt a szöveges és interaktív elemek közé beillesztve változatosabbá tenni a tanulási folyamatot, amellett, hogy személyesebbé, vagy akár hitelesebbé is teszi azt. A videóban való szereplés komolyabb felkészülést igényel, amelyben tudunk segíteni, ha a Megrendelő szeretné delegálni az előadót, de járható út az is, hogy mi biztosítjuk azt a személyt, aki szerepel a felvételeken. Dolgozunk együtt trénerekkel, tapasztalt előadókkal, akik bármilyen témát közérthetően át tudnak adni.

Videóprezentáció

Oktató kisfilm

Tartalmában, folyamatában és minőségében a klasszikus filmgyártást idéző videós betét forma, melyet saját forgatókönyvírókkal tervezünk meg, forgató stábbal veszünk fel, és vágókkal utómunkázunk. Szituációs helyzetek bemutatására, szemléletformálásra kiválóan alkalmas formátum.

Animáció

Rajzolt és animált környezetbe ültetett videós formátum, mely alkalmas kiváltani az élőszereplős formátumokat, amennyiben a téma, vagy a célközönség inkább ilyen jellegű megközelítést igényel. Vannak költséghatékonyabb megoldásaink, melyek előre összeállított animációs eszközkészlettel operálnak, de ha nagyobbat szeretnél álmodni, teljesen egyedi animációk elkészítésében is tudunk segíteni.

Animáció

Képernyővideó, szoftverszimuláció

Az e-learning egyik leghatékonyabb felhasználási módja, amikor valamilyen digitális felület, szoftver használatát szeretnénk bemutatni, vagy készségszintre emelni. Lehetőség van a tanuló szempontjából passzív képernyővideók, illetve interaktív szimulációk elkészítésére is, attól függően, hogy magyarázó, vagy gyakoroltató céllal vetjük bele magunkat a munkába. Alkalmas lehet olyan felületek használatának gyakoroltatására, amelyeket élesben szigorúan tilos próbálgatni és még teszt felület sem áll rendelkezésre. Jó gyakorlatunk alapján narrációval, képkiemelésekkel és zoom-olásokkal támogatjuk a videó hatékonyságát.

Szoftverszimuláció

A szerző a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.