Egyéb kategória

A flegmatikus személyiség ismertetőjegyei

Posted

Flegmatikus típus
Sharing is sexy!

A négy személyiségtípus közül a flegmatikus a legnyugodtabb. Sokan összekeverik a melankolikus személyiséggel, hiszen a felszín mindkét típusnál hasonló. Amíg azonban a melankolikus megkérdőjelezi magát, addig

a flegmatikus személy teljesen kiegyensúlyozott – szinte kizökkenthetetlen.

Sosem lelkes, de rosszkedvű sem, ami miatt a munkahelyek és baráti társaságok békés, stabil pontja lehet. Spirituális, jó emberismerő.

Milyen a flegmatikus ember?

Visszafogott, kiegyensúlyozott, nyugodt, két lábbal áll a földön. Nem igazán alakítja, inkább megfigyeli az eseményeket. Nem aggódik, igazi “majd csak lesz valahogy” személyiség. Nehezen foglal állást, nem ragadják el hirtelen sem a pozitív, sem a negatív érzelmek. A nyugalomra, békére törekszik, ezért inkább elsimítja a konfliktusokat, semmint döntőbírát játsszon. 

A flegmatikus személyiség nem flegma, hanem higgadt

Fontos számára a csend, gyakran “nincs jelen a valóságban”, inkább álmodozik, gondolkodik. Emiatt remek hallgatóság, bár el tud kalandozni a figyelme egy-egy monológ alatt.

Mindig hálás, nem haragtartó – elégedett a sorsával. Emiatt távol áll tőle a materializmus: a flegmatikus személyiség nem fog 12 órát dolgozni egy nap egy multinál a pénzt hajszolva. Ellenben, ha valami felkelti a figyelmét, abban végtelen kitartással próbál a legjobbá válni. 

Ha valaki flegmatikus, akkor alkalmazkodóképes, mind a barátságban, mind a munkában, mind a párkapcsolatban.

Flegmatikus személyiség

A flegmatikus ember erősségei

Bár nehezen alakulnak ki mély érzései, és hosszú idő kell ahhoz, hogy ragaszkodjon valakihez, vagy elmélyüljön valamiben – ha áttöri a gátat, úgy igazi profi válhat belőle bizonyos területeken, sportokban. A lassú, precíz sportok világbajnokai: a snooker, a golf, a maratoni futás, a sakk, a curling, mind-mind flegmatikus személynek való sportok.

Emellett lehetnek meg nem értett programozó-zsenik, a világ legjobb csillagászai, vagy művészek is: szobrászok, festők, irodalmárok. A flegmatikus személyiségtípus mindig részletgazdagon, alaposan dolgozik, az időt nem sajnálva.  

A flegmatikus személy hűséges, jó barát – és sok barátjuk is van. Bár nem kezdeményezőek, könnyen nyitnak az emberek felé, empatikusak, természetesek, figyelnek a másikra. Kedvességük mellé humor is társul. 

A gyengeségek

A flegmatikus személy nehezen mond nemet, hiszen senkit nem akar megbántani, és a vitákat, veszekedéseket is kerüli. A harmóniára törekszik, emiatt sokszor ő enged, alkalmazkodik. Ez néha kiégéshez vezethet nála – aminek nehéz észrevenni a jeleit, ezért távozása hirtelennek tűnhet, visszaút pedig nincsen.

Ebből is látszik, hogy a flegmatikusok nem igazán problémamegoldók: a problémát az ágy alá söprik, az nem zökkenti ki őket. Lustának, levertnek mondhatók néha, ami a motiváció hiányából fakad. 

A flegmatikus nem tervez, inkább sodródik az eseményekkel. Emiatt nagyon befolyásolhatóak is lehetnek, amivel nem szabad visszaélni.

 

Kattints ide, ha érdekel a többi személyiségtípus is!

A SKOLL-nál kiemelt figyelmet kap a különböző oktatási anyagok célközönségének elemzése.

A különböző személyiségtípusok ismerete segíthet a megfelelő taneszközök és oktatási formák kiválasztásában

– pl. a flegmatikus személyiségtípusú emberek miatt érdemes kreatív és változatos feladatokat a képzésbe tervezni, illetve csapatépítő játékokat beütemezni, hogy minél hamarabb kényelemben érezze magát a társaságban.  Ha kérdésed lenne a témában, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!