Egyéb kategória

A kolerikus személyiség legfontosabb jellemzői

Posted

Kolerikus típus
Sharing is sexy!

Talán a kolerikus személyiség az, amit a leggyorsabban azonosítani lehet a négy személyiségtípus között.

Lobbanékony, karizmatikus, akaratos, energikus, céltudatos. Igazi vezető személyiség.

Korábban azt írtuk, hogy a személyiségtípusok meghatározása nem mindig egyszerű: vannak, akiknél kedvtől függően változhat a teszt eredménye. 

A kolerikus személyeknél ez nagyon ritka, hiszen ők pontosan tudják, hogy mit akarnak. És még a teszt kitöltése közben is törekedhetnek arra, hogy mindenképpen kolerikusak legyenek – hiszen ha ők valamit elterveznek, az úgy is lesz!

Kolerikus, a vezető személyiség

A kolerikus személyt erőszeretettel léptetik elő vezető pozícióba, hiszen a kitűzött célt mindig eléri, kerüljön bármibe. Időt, pénzt és energiát nem sajnálva hajszolják a célt, erősen kompetitívek. A vezető személyiség extrovertált és optimista, fel sem merül benne, hogy a cél esetleg teljesíthetetlen lenne, az oda vezető utat pedig nem egyedül szeretné megtenni – viszont úgy, hogy ő jelöli ki a feladatokat. 

Hogyan cselekszik a kolerikus alkat?

A kolerikus alkat mindig tevékenykedik valamin, gyorsan cselekszik. A döntéseket gyorsan hozza meg, és mivel folyamatosan a megoldást keresi a problémákra, ezért egy-egy rossz választás után sem csökken a motivációja, legyőzi az újabb és újabb akadályokat. 

Nagyon impulzív – nem csak a munkában, a személyes életében is. Hajlamos az impulzusvásárlásra, folyamatosan új dolgokat szeretne kipróbálni és megtanulni, nem bírja sokáig egy helyben. 

Motivációja belülről fakad, ezért kifogyhatatlan. Teljesítményorientált, örömét akkor leli a dolgokban, ha sikeres bennük.

Kolerikus személyiség

A kolerikus személyiség erősségei

A kolerikus személy nem retten meg a kihívásoktól – bátor, magabiztos, tettrekész. Erős személyiségük miatt sokszor megosztóak, de a legtöbb személyre motiválóan tudnak hatni. A döntéseket nem érzelmi alapokon hozzák, hanem a teljesítmény és a csapat érdekében. 

Vészhelyzetekben a legjobb vezetők, hiszen azonnal cselekszenek, nincs vesztegetni való idejük. Jól bírják a stresszhelyzetet, nem néznek hátra, nem rágódnak a múlt rossz döntésein, hanem tanulnak belőle. 

Emellett őszinték is: ami a szívükön, az a szájukon. Céljaik becsületes eszközökkel szeretik elérni. 

A gyengeségek

A kolerikus alkat hajlamos arra, hogy túlságosan kompetitív legyen, ami az emberi kapcsolataira is rányomhatja a bélyegét. Társas összejöveteleken, baráti focimeccseken, kocsmasportok alkalmával is mindig csak győzni akar – lobbanékony természete miatt pedig nehezen viseli a vereséget. Bár gyorsan lenyugszik, a többi személyiségtípushoz képest “haragos” temperamentuma van, amit jó, hogyha igyekszik kordában tartani. 

A türelmetlenség rossz döntésekhez vezethet, amiket egy kis odafigyeléssel, vagy mások tanácsainak kikérésével könnyen meg lehetne előzni. Ha a magabiztosság túlságosan nagy egóval társul, az alááshatja a kolerikus személy tekintélyét. Emellett a kolerikusok gyakran nehezen veszik rá magukat a bocsánatkérésre. 

A munkán kívül érdemes odafigyelniük a párkapcsolatukra is, ami gyakran a háttérbe szorul, illetve központi személyiségük miatt sokszor “érdekbarátságokat” kötnek velük. Ezeket a hamis barátokat időben fel kell ismerni. 

Kattints ide, ha érdekel a többi személyiségtípus is!

 

A SKOLL-nál kiemelt figyelmet kap a különböző oktatási anyagok célközönségének elemzése.

A különböző személyiségtípusok ismerete segíthet a megfelelő taneszközök és oktatási formák kiválasztásában

– pl. a kolerikus személyiségtípusú emberek miatt érdemes kompetitív jellegű feladatokat a képzésbe építeni, ahol ki tudják élni a versenyszellemüket, vagy ugyanígy kedvükre lehetnek a csoportos munkák. Ha kérdésed lenne a témában, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!