OktatásTananyag

iSpring Suite tananyagszerkesztő használata

Posted

iSpring Suite tananyagszerkesztő
Sharing is sexy!

Az iSpring Suite egy PowerPoint alapú e-learning tananyagfejlesztő szoftver, ami a ma is piacon lévő megoldások közül az egyik legrégebbi: 15 éves múltra tekint vissza. A SKOLL-nál is az egyik első dobozos eszköz volt, amit elkezdtünk használni még 2012-ben. A szoftver természetesen azóta óriási fejlődésen ment keresztül, fejlesztői komplex e-learning program- és szolgáltatáscsomaggá alakították az iSpring Suite-ot. Legnagyobb előnye, hogy a PowerPoint-ba épülve, az ott jól megszokott kezelőfelületen teszi lehetővé digitális tananyagok fejlesztését, ezáltal rövidítve az e-learning tananyagfejlesztő eszköz megismeréséhez és az online tananyagok fejlesztéséhez szükséges időt.

A program telepítése után a PowerPoint-ot elindítva láthatjuk, hogy egy új menüpont jelent meg – az iSpring Suite. Az új eszközök segítségével az alábbi példában látható tananyagokhoz hasonlóakat hozhatunk létre.

iSpring Suite Max menü

E-learning tananyag fejlesztése az iSpring segítségével

Az e-learning tananyag elkészítésének első lépéseként készítsünk egy új PowerPoint bemutatót. A prezentációt a megszokott módon, képi és szöveges elemekkel lehet összeállítani. Az iSpring előnye, hogy a tartalmi képek elkészítéséhez semmilyen különleges technikai megoldásra nincs szükségünk.

Az igényeknek megfelelően egyedi háttérképet szúrhatunk be, hogy bemutatónk még látványosabb és informatívabb legyen.

A Tervezés fülön belül kattintsunk a Háttér formázása gombra, a megjelenő oldalsó sávban pedig válasszuk a Kitöltés képpel vagy anyagmintával lehetőséget. A Beszúrás… gombra kattintva válogathatunk a számítógépünkön tárolt képek közül.

A tananyagok elkészítése során mindenkiben felmerül az igény, hogy szeretné ellenőrizni a tanulói tevékenységét, tudását. Erre természetesen a szoftver fejlesztői is gondoltak, és készítettek a programban egyszerűen kezelhető teszteket is. Több kérdéstípusból választhatunk, valamint alkalmazhatunk fogd és vidd típusú feladatokat is.

Kérdések beszúrása az iSpring Quizmaker használatával

Az iSpring Sollutions segítségével 14 különböző feladattípust építhetünk be a tananyagunkba. Ehhez az iSpring Suite fülre kattintva válasszuk a Quiz lehetőséget. Ezzel elindul a Quizmaker, azaz a kvíz készítő eszköz.

A megjelenő ablakban válasszuk a Graded Quiz lehetőséget. Ezzel a funkcióval több kérdésből álló feladatsort hozhatunk létre, ahol a tanuló ellenőrizheti tudását. A Survey lehetőséggel pedig kérdőíveket ágyazhatunk a tananyagba, amivel a tanulók kifejthetik véleményüket egy egy témában, vagy visszajelzést adhatnak kérdések megválaszolásával.

Graded Quiz létrehozása az iSpring Quizmaker segítségével

Példánkban most egy feleletválasztós kérdés létrehozását mutatjuk be. Ehhez a Multiple Choice lehetőséget kell kiválasztani. Szerencsére segítségünkre vannak a kérdéstípusokhoz tartozó ikonok, így mindig könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt.

Kérdés típusok

Az iSpring kvízkészítő felülete nagyon hasonló a Microsoft Word szövegszerkesztőhöz, ezért könnyű a szöveges elemek formázása.

Töltsük ki a Question (Kérdés), Choices (Válaszok) és a Feedback (Visszajelzés) mezőket, majd lépjünk át a bal oldalon látható Quiz Results (Kvíz eredmények) nézetre.

Kérdés szerkesztése az iSpring Quizmaker eszközzel

Az Quiz Results nézetnél egyedi visszajelzést adhatunk annak függvényében, hogy a tanuló jól vagy rosszul válaszolt. A jobb oldali Result Slide Options felületet állítsuk be úgy, hogy csak az Allow users to retry quiz legyen bejelölve.

Ezzel lehetővé tehetjük, hogy a tanulók többször is próbálkozhassanak a kérdés megválaszolásával. Példánk során nem szükséges pontszámokat beállítanunk, de érdemes kipróbálni a különböző lehetőségeket.

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy egy-egy beállítás mit eredményez, akkor a felső menüsáv Preview lehetőségével megtekinthetjük az adott teszt működését.

Kvíz eredmények

A továbbiakban három, gyakran használt kérdés típust mutatunk be.

Sorbarendezés – Sequence questions

A sorbarendezős feladatokkal könnyen lemérheti a tanuló, hogy egy folyamat lépéseit mennyire sikerült elsajátítania.

Fogd és vidd – Drag and Drop question

Ezzel a módszerrel vizuálisabb formában ellenőrizhetjük, hogy tanulóink valóban elsajátították-e a tananyagot. Az egyes elemeket megfelelő helyre húzva csoportosíthatják a fogalmakat vagy akár szövegkiegészítős feladatokat is létrehozhatunk.

Hotspot

A kérdéstípus segítségével területeket jelölhetünk ki egy képen, amelyekre rákattinthatnak a tanulók. Így elkerüljük a fölösleges kérdéseket és sokkal interaktívabbá tehetjük a válaszadást. Példánkban a tanulónak az utat eltorlaszoló dobozokat kell megtalálnia.

Kérdések szerkesztése során a dianézetben, tehát a Slide View oldalon mindig leellenőrizhetjük, hogy fog megjelenni egy képernyő, illetve további szöveges és képi elemeket szúrhatunk be.

E-learning tananyag publikálása az iSpring-ből

Ha kész vagyunk, akkor a Publish menüpont segítségével exportálhatjuk a tananyagot.

Megosztás

Ha a Moodle vagy Totara e-learning rendszerekbe szeretnénk feltölteni az elkészült e-learning tananyagot, akkor SCORM csomag formájában szükséges elmenteni a tananyagot. Ehhez válasszuk ki az LMS fület, állítsuk be a fájl mentésének helyét, válasszuk a SCORM 1.2 lehetőséget, majd kattintsunk a Publish lehetőségre. Az exportálást követően elérjük a fájlt a megadott mappában.

Az iSpring segítségével egyszerűen készíthetünk interaktív kérdésekkel és játékokkal színesített tananyagokat, akár már meglévő prezentációinkból is. A programba ágyazott számos kérdéstípus segítségével a tartalomhoz leginkább igazodó feladatokat állíthatunk össze.

Ha megtetszett a program, töltsd le az ingyenes próbaverziót az iSpring oldaláról és próbáld ki te is. Továbbá készséggel állunk rendelkezésedre akár felmerülő kérdéseiddel kapcsolatban, akár a szoftver használatának oktatása kapcsán. Keress minket bátran!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!