Egyéb kategória

A melankolikus személyiség jellemzői

Posted

Melankolikus személyiségtípus
Sharing is sexy!

Előző cikkünkben a szangvinikus személyiségtípusról írtunk – most nézzük meg, hogy mik a melankolikus személyiség jellemzői. 

A 4 személyiségfajta

Melankolikus, szangvinikus, kolerikus, flegmatikus. Ez a négy személyiségfajta segít bekategorizálni az embereket. Persze nincs olyan személy, akire csak az egyik típus jellemző – de mindenkinek van egy legjellemzőbb vonása. Ez segíthet abban, hogy valaki mind magát, mind a többi emberrel való kapcsolatát jobban megismerje. 

A melankolikus személyiség

A melankolikus szó a latin melancholicus szóból származik, ami búskomort, mélabúst jelent.

A melankolikus ember azonban nem örökké szomorú: ezt az elnevezést az introvertált, higgadt, kissé zárkózott, hideg-realista, gondolkodó jellemvonásai miatt kapta. Lássuk, mik ezek!

A melankolikus személynek van ideje, és a lehető legjobban akarja kihasználni azt. Életét tervszerűen éli. Úgy építkezik, hogy a következő tégla szilárd alapra kerüljön: mindent részletesen átgondol, nem sajnálja az alaposságra az időt és az energiát. A melankolikus személyek közül megannyi tudós, sőt képzőművész került ki, hiszen szeretik képességeiket a tökéletességig fejleszteni. Tudják, hogy mit akarnak, és annak szentelik az életüket.

Intorvertált, érzelmei pedig sokszor válnak instabillá, hiszen örökké kritikusak mindennel, így magukkal szemben is. Érdekes, de “megfejtést kívánó” emberek, akikből hosszú távú, hűséges barát vagy társ válik. 

Melankolikus személyiségtípus

A melankolikus személy erősségei és gyengeségei

Ahogy mindenkinek, a melankolikus személyeknek is vannak erősségei és gyengeségei. Erősségek, amikre építhet, és amelyek egy munkaközösség legfontosabb, legtiszteletreméltóbb tagjává emelhetik. És gyengeségek, melyekkel főleg magának, belül kell megküzdenie, hiszen önmaga válhat a legnagyobb ellenségévé. 

Az erősségek

A melankolikus személy minden szituációt elemez: hosszan, alaposan. Gondolkodik a megoldásokon, nem impulzusszerűen dönt, hanem lassan, többféle forgatókönyvet felvázolva, akár másokat is bevonva a közös munkába.

Kiváló szervezők, rendszeretők, munkájukat folyamatosan adminisztrálják. Mivel fókuszáltak, ezért emlékezőképességük is kiváló. 

Maximalisták: mindig a legtöbbet akarják kihozni egy helyzetből, mindig befejezik, amit elkezdtek. Nem hagynak félbe munkát, és szeretnek egyedül dolgozni. Nem igényelnek figyelmet, az általuk kitalált probléma megoldásának prezentálását gyakran meghagyják másnak: ők jobban szeretnek a háttérben elhelyezkedni. 

Kétkedők, de a jó értelemben: nem hisznek el mindent, mindennek a mélyére ásnak. Óvatosak, nem forrófejűek, keresik a biztonságot (mind érzelmileg, mind anyagilag). A melankolikus személy nem kockáztat, a stabilitást képviseli. Ennek érdekében pedig teljesítményorientált, gyakran munkamániás egy ilyen ember. Kiváló munkaerő!

A melankolikus személyiségtípus gyengeségei

Az, aki mindent túlelemez, túlgondol, az gyakran válik rosszkedvűvé, hiszen a dolgok negatív oldalaira koncentrál a leginkább. Ha valami nem tökéletes, az nem jó – ezt vallja egy melankolikus személy, a túlzott maximalizmus pedig búskomorrá teheti. Emiatt nehezen talál barátokat, hosszú idő, amíg mélyebb kapcsolatokat alakít ki. Sokszor magányos, és hajlamos az önmarcangolásra, saját maga hibáztatására. Bár képességeik kiemelkedőek, mégis bátortalanok a döntéshozásban, inkább előkészíteni szeretik a döntést más számára. Kevés az önbizalmuk. 

Az érzelmek esetükben a munkára is erőteljesen rányomják a bélyegüket – ha nincs a melankolikus jellemek számára egy ideális munkakörnyezet megteremtve, nem lesznek hatékonyak. Ezzel pedig ördögi spirálba kerülhetnek, hiszen magukat fogják hibáztatni. 

A melankolikusok számára minden hosszú ideig tart: negatív tulajdonságaik közé tartozik ezért, hogy haragtartók, nehezen bocsátanak meg. Kritizálnak másokat, ezért néha, ha csapatmunkában kell dolgozni, megakasztják azt, inkább önállóan szeretnek haladni a munkával.

Kattints ide, ha érdekel a többi személyiségtípus is!

 

A SKOLL-nál kiemelt figyelmet kap a különböző oktatási anyagok célközönségének elemzése.

A különböző személyiségtípusok ismerete segíthet a megfelelő taneszközök és oktatási formák kiválasztásában

– pl. a melankolikus személyiségtípusú emberek feltételezhetően „magányos farkasok”, kevésbé vagy egyáltalán nem vágynak csoportos feladatokra, ezért érdemes lehet önálló feladatok kiosztásával ösztönözni őket. Ha kérdésed lenne a témában, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!