Egyéb kategória

Szangvinikus személytípus jellemzői

Posted

Szangvinikus személyiség
Sharing is sexy!

Legalább egyszer mindenki kitölt egy személyiségtesztet, ami segíthet az erősségeink, vagy éppen a gyengeségeink felfedezésében. Új, személyiségtípusokat bemutató sorozatunk első cikkében a szangvinikus típust mutatjuk be. 

Személyiségtípusok

Szangvinikus, kolerikus, flegmatikus, melankolikus. Négy személyiségtípus, ami meghatározza egy-egy személy fő tulajdonságait, jellemzőit. Persze, ahogy semmi, úgy ez sem fekete-fehér: előfordul, hogy a teszt egyszer szangvinikusnak, egyszer kolerikusnak jellemez minket. Ez teljesen normális: az idő előrehaladtával értékrendünk megváltozhat, vagy akár egy életesemény kizökkenthet minket az addigi kerékvágásból. Sőt! Az sem mindegy, hogy a tesztet munka közben, vagy esetleg nyaralás alatt töltjük ki. 

A legtöbbször viszont igaz az, hogy egy emberre van egy fő, leginkább illő személyiségtípus. Ha Te szangvinikus vagy, akkor nagy eséllyel ezek a tulajdonságok jellemeznek Téged…

A szangvinikus személyiség

A szangvinikus jelentése: heves vérmérsékletű, ingerlékeny, de hamar lecsillapodó.

A latin sanguineus szóból származik. És pontosan ez is jellemző a szangvinikus személyiségre: egy folyamatosan pörgő, aktív, beszédes, humoros személy, aki szereti, ha ő a társaság középpontja. 

Extrovertált, mindig igényli az emberek társaságát: ha éppen egyedül van, akkor pedig új kapcsolatokat teremt, ismerkedik. Mindezt könnyen teszi, nyitott a világ dolgaira és az emberekre. Célja az élethosszig tartó tanulás – noha könnyen “elunja magát”. 

Mindig azt csinálja, amihez kedve van, lélekben örökké gyerek marad. Emiatt a társasága kedveli, hiszen színt visz a közös rendezvényekbe. De mindez rosszul is elsülhet: mivel folyamatosan saját belátása szerint cselekszik, ezért nem mindig lehet rá számítani.

Nézzük, hogy ezek alapján mik a fő erősségei és gyengeségei a szangvinikus alkatoknak.

Szangvinikus személyiségtípus

A szangvinikus alkat: erősségek és gyengeségek

A személyiséget lehet fejleszteni, az erősségeket ki lehet emelni és tovább dolgozni rajtuk, míg a gyengeségeket háttérbe lehet szorítani némi odafigyeléssel. Mikre kellhet odafigyelnie a szangvinikus személyiségtípusnak?

A szangvinikus ember erősségei

A szangvinikus személy remekül kommunikál, könnyedén megtalálja bárkivel a közös hangot. Sokat kérdez, mindig kíváncsi – ha pedig odafigyel a válaszokra, akkor ebből rengeteg előnyt kovácsolhat, mind a magánéletben, mind a munkában. Mivel lelkesek, könnyen tanulnak, a betanulási görbéjük igen meredek. 

Jó szónok, energikus, megnyerő személyiség, széles gesztikulációval, vidám természettel. Emellett remek történetmesélő, habár hajlamos a túlzásokra, mindezt kellő humorral teszi. 

Szangvinikusként az ember rugalmas, könnyen tervez, hamar hoz döntéseket. Ha mindezt hideg fejjel teszi, akkor képes nagyon gyorsan, nagyon jól reagálni a felmerülő problémákra. Magabiztossága mellett őszinte, könnyen beszél az érzelmeiről – viszont gondot okozhat, ha a döntéseket érzelmi alapon hozza meg.

Térjünk is át a gyengeségekre!

A gyengeségek

Fentebb feltételes módban írtuk, hogy a szangvinikus személy előnyt kovácsol abból, ha odafigyel az emberekre. Ez azért van, mert bár rengeteg kérdést tesz fel, sokszor igen felületes tud lenni az ilyen személyiségtípus. Mivel minden érdekli, ezért nagyon gyorsan felejt, és nagyon gyorsan akar új dolgokat megtanulni. Felületessége pedig az emberi kapcsolataira is kihat. 

A szangvinikus személy nehezen veszi rá magát a munkára: inkább tanulna, inkább beszélne – de nehezen állapodik meg egy munkakörnél és kezd el hatékonyan dolgozni. 

Bár flexibilisen osztják be az idejüket, ebből néha az következik, hogy szervezetlenek: elcsúsznak a határidőkkel, nem tervezik be a következő folyamatot, nem kalkulálnak azzal, hogy a betervezett munkában megakadásuk lesz. Végtelen önbizalmuk miatt nem látják a határaikat. 

Kattints ide, ha érdekel a többi személyiségtípus is!

 

A SKOLL-nál kiemelt figyelmet kap a különböző oktatási anyagok célközönségének elemzése.

A különböző személyiségtípusok ismerete segíthet a megfelelő taneszközök és oktatási formák kiválasztásában

– pl. a szangvinikus személyiségtípusú emberek miatt érdemes blended (azaz kevert) oktatásban gondolkodni, ahol kellő teret hagyunk a kommunikációnak és a csoportos munkának. Ha kérdésed lenne a témában, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!