Oktatás

Minden, amit a céges tudásanyagokról tudni érdemes

Posted

Céges tudásanyag
Sharing is sexy!

Egy vállalat számára a felhalmozott céges tudásanyag talán az egyik legfontosabb erőforrás a pénzen, illetve az időn kívül

Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók megfelelően ki tudják használni az ebben rejlő potenciált, az anyagokat úgy kell összerakni, hogy érdekesek, egyszerűek és érthetőek legyenek mindenki számára.

Aki már próbált ilyet írni, az pontosan tudja, hogy nem hiába számít az oktatás egy külön szakmának —

a céges tudásanyag összeállítása komoly edukációs feladat.

De vajon mi is az a céges tudásanyag, milyen előnyei vannak, miért fontos a megléte, és mire számíthat az a vállalat, amelyik rendelkezik belsős tudásanyaggal — és mire az, amelyik nem?

Mi az a céges tudásanyag?

A céges tudásanyag az összes rendelkezésre álló információt magában foglalja, ami egy vállalat működése során dokumentálva lett — mind a munkavállaló, mind pedig az ügyfelek számára.

 • Ezek az információk és adatok lehetnek:
 • Írott dokumentumok
 • Prezentációk
 • Oktatóvideók
 • Tapasztalatok
 • Szakértői ismeretek
 • Üzleti folyamatok
 • És még sok más

A céges tudásanyag kialakítása, megőrzése, továbbítása és elsajátítása azonban nem mindig egyszerű, és gyakran hatalmas erőforrásokat igényel.

Miért fontos a belsős tudásanyag létrehozása?

A céges tudásanyag rendkívül fontos a vállalatok számára, mert segít a munkavállalóknak és az ügyfeleknek jobban megérteni a vállalat termékeit és szolgáltatásait. A belsős információk és a know-how hatékonyan képzett munkavállalókhoz vezet, akik a legjobb módon tudják majd kiszolgálni az ügyfeleket, ezáltal növelve az elégedettségüket és hűségüket.

Ez pedig hosszú távon magasabb bevételt és profitot eredményez a vállalat számára.

Egy céges tudásanyag létrehozása tehát számos előnnyel jár.

Az első és legfontosabb, hogy növeli a munkavállalók hatékonyságát és produktivitását. A céges tudásanyag segítségével a munkavállalók a legfrissebb információkat és tapasztalatokat kapják meg, amelyek segítenek nekik jobban megérteni a termékeket és szolgáltatásokat, ezáltal jobban kiszolgálni az ügyfeleket.

A második előny a munkavállalók képzésének könnyítése. Az ilyen belsős tudásanyagok segítségével a munkavállalók könnyebben tanulhatnak az üzleti folyamatokról, a legjobb gyakorlatokról, és az általános üzleti tudásról — nem kell saját tapasztalatot szerezniük, hiszen más tapasztalatát kapják meg rövidebb, tömörebb, írásos formában.

A harmadik pedig az, hogy az új munkatársak betanítása nem igényel annyi erőforrást, mint azon cégek számára, akik nem rendelkeznek írásos tudásanyaggal.

Milyen információt tartalmazhat a tudásanyag?

tudásanyagok

A céges tudásanyag tartalmát mindig az adott vállalat szükségletei határozzák meg. Az azonban univerzálisan elmondható, hogy az információk és adatok összeállítása egy folyamatos, véget nem érő folyamat, és általában az adott vállalat céljait, stratégiáját és szakmai tevékenységét tükrözi.

Termék- és szolgáltatásinformációk: A vállalat által kínált termékek és szolgáltatások leírása, előnyei, műszaki paraméterei, árai — használati útmutatókkal és egyéb fontos információkkal.

Üzleti folyamatok: A vállalat által követett üzleti folyamatok és eljárások, szabályzatok és irányelvek leírása, beleértve a munkaidő-nyilvántartást, a ki- és bejelentkezést, a szabadságolást és az egyéb adminisztratív feladatokat.

Projektek és munkafolyamatok: A vállalat által kivitelezett projektek és munkafolyamatok részletes leírása, beleértve a projekttervet, a felelősségi köröket, a határidőket és a teendőket.

Szakértői tudás: A vállalat által felhalmozott szakértői tudás, tapasztalatok és best practicek összegyűjtése és megosztása, amelyek segítik a munkavállalókat a hatékonyabb és eredményesebb munkavégzésben.

Ügyfélkapcsolatok: Az ügyfélkezelési folyamatok leírása, beleértve az ügyfélszolgálati folyamatokat, a problémamegoldási stratégiákat és az ügyfélelégedettség mérési módszereit.

Vállalati kommunikáció: Az információk és a kommunikáció módszereinek leírása a munkavállalók és az ügyfelek között, beleértve a belső kommunikációs csatornákat, az e-mail és a telefon kommunikációt, a tárgyalástechnikát és az egyéb kommunikációs eszközöket.

Tudásanyag létrehozása és megtanulása

Amennyiben céges tudásanyagot hoznál létre, de nem tudod hogyan állj neki, érdemes lehet elvégezni egy e-learning tanfolyamot.

Az ilyen oktatóanyagok segítenek megtanulni, hogy miként tudsz hatékonyabban:

 • Információt átadni
 • Oktatni
 • Kommunikálni
 • Betanítani
 • Kiszervezni

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy miként érdemes céges tudásanyagot létrehozni, nézz körül a SKOLL e-learning rendszerében, ahol demo anyagokat találhatsz például dobozos termékeinkből, amelyeket egy színvonalas szakmai bloggal támogattunk meg annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az online oktatási rendszerünkből!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!