Keretrendszer

A Moodle 4.0 verziójának újdonságai

Posted

Moodle 4 újdonságok
Sharing is sexy!

A Moodle 4.0 megjelenésével egy merőben új, felhasználóbarát, és nem mellesleg alapos kutatás eredményeképpen kialakított kinézettel találkozhatunk. Ez nem véletlen, a nagyobb verziószám növeléseknél mindig igyekeznek a felhasználói élményt javítani. Meglátásunk szerint a Moodle 4.0 verziójával ezúttal is nagyot léptünk előre.

Ha érdeklődsz a téma iránt, de még nem hallottál a Moodle e-learning rendszerről, akkor a Moodle 4.0 újdonságainak megismerése előtt ajánljuk figyelmedbe a Moodle keretrendszert bemutató oldalunkat.

A korábbi Moodle verziók újdonságait bemutató posztokat erre találod.

A Moodle 4.0-ban bemutatott újdonságok az alábbiak:

 1. Honlap struktúra és menük újratervezése
 2. Új főmenüpont – Kurzusaim kialakítása
 3. Kurzus nézet újraszabása
 4. Szerkesztői felületek átláthatóbbá alakítása
 5. Mobilos kinézet új arculathoz igazítása

 

Honlap struktúra és menük újratervezése a Moodle 4.0-ban

A Moodle 3.3-ban bevezetett bal oldali menüsáv úgy néz ki rövid életű lesz, hiszen

a 4-es verziótól kezdve újraértelmezték a menükezelés és a navigáció mikéntjét.

Kétszintű menürendszer alakítottak ki:

 • A fejléc sávban minden oldalon elérhető módon kerül kialakításra a főmenü, ahol a Kezdőoldal, az Irányítópult és a Portálkezelés felületek elérhetőségét találjuk. Ezt a menüt lehetőségünk van testre szabni, további linkekkel kiegészíteni.
 • Adott oldalon az oldal (vagy kurzus) neve alatt kerül kialakításra az almenü, ahol a különböző beállítások, vagy kurzus esetén a klasszikus Résztvevők, Osztályzatok, Kérdésbank, stb. menüpontok kaptak helyet. Ha bizonyos elemek nem férnek ki, akkor igényes megoldással egy Tovább… elnevezésű utolsó menüpontra kattintva (külön oldal betöltése nélkül) legördülő menüből érhetjük el a további menüpontokat.

A főmenü kialakulásával a fejléc is sokkal rendezettebb lett az új verzióban, és ami talán a legfontosabb, jóval kevesebb helyet foglal el. Egy (vékonyabb) sorba kerül a főmenüvel a logó, a nyelvválasztó, az értesítések és üzenetek ikonja, a profilhoz kötődő lenyíló mező és újdonságként a szerkesztő üzemmódot ki-/bekapcsoló gomb, ami immáron kétállású csúszka formájában lesz elérhető.

Új főmenüpont – Kurzusaim kialakítása

Régóta igény volt már a felhasználói közösség felől, hogy a tanulók számára a hozzájuk rendelt kurzusok átláthatóságán fejlesszenek. Ezt most az új, Kurzusaim nevet kapó főmenüponttal igyekszik a Moodle 4 kielégíteni. Ezen a felületen alapértelmezetten a Kurzus áttekintés blokk található, minden egyéb zavaró tényező nélkül.

Az Irányítópult is átalakításra került ebből kifolyólag – innentől egy feladatlista központú megközelítést tükröz, illetve központi helyre került a naptár is.

Moodle 4.0 - Kurzusaim menüpont
Kép forrása: https://moodle.com/news/road-moodle-4-0-new-navigation/

A kurzus nézet újraszabása a Moodle 4-es verzióban

A bal oldali korábbi menüsáv egy része itt él tovább – a megszokott módon innen lesz elérhető továbbra is a kurzusban kialakított témák/szekciók listája, illetve nagyon hasznos módon most már a tevékenység listája, így már egyfajta navigációs tartalomjegyzékként funkcionálva.

A blokkok továbbra is jobb oldalon kapnak helyet, egy sávba rendezve, mely sávot tetszés szerint egyben elrejthetünk, vagy felfedhetünk egy külön kis gomb használatával. A blokkok sávja a tartalomjegyzék sávjával „szimbiózisban” él, egyszerre mindig csak az egyik tud nyitva lenni, így ha valamelyik sávot felfedjük, a másik automatikusan elrejtésre kerül. Természetesen el tudjuk mindkét sávot egyszerre rejteni. Azon tevékenységek esetén, ahol a kapcsolódó blokknak fontos szerepe van (pl. Könyv tevékenységnél a tartalomjegyzék blokk), a blokk sáv lesz alapértelmezetten nyitva.

A kurzust karbantartóknak jó hír, hogy

a kurzus beállításait kezelő almenü sokkal átgondoltabban lett kialakítva az új főverzióban.

Kutatások alapján határozták meg, hogy melyek a leggyakrabban használt menüpontok, ezeket emelték be ide, hogy minél kevesebb oldalváltással tudjunk a megfelelő helyre navigálni.

Már a Moodle 3.11-nél kialakításra került, hogy a tevékenységekhez tartozó fontosabb információk a kurzusnézetben is világosan láthatók legyenek. Ez nem is változott, ezzel együtt a tevékenységek intuitív felismerhetőségén javítottak a hozzájuk tartozó ikonkészlet egyértelműsítésével és színesebbé tételével.

Moodle 4.0 Kurzus nézet
Kép forrása: https://moodle.com/news/road-moodle-4-0-new-navigation/

Szerkesztői felületek átláthatóbbá alakítása az új Moodle-ben

Két felületnél számíthatunk nagyobb változásokra – egyrészt a kérdésbankok kezelésén fognak fejleszteni. Bevezetésre kerül a verziókezelés, illetve arról is informálódhatunk a bankokban, hogy adott kérdések, kérdéskategóriák mely teszt tevékenységben kerülnek felhasználásra.

Ezen felül a kurzusok kezelését teszik majd áttekinthetőbbé – ez is egy régóta várt fejlesztés lesz, mert jelen pillanatban kisebb-nagyobb kihívásokat okozhat a felületek használata.

A Portálkezelés felületre is érvényes lesz az almenü rendszer, így valamelyest felváltva az eddigi „füles” megoldást.

Mobilos kinézet új arculathoz igazítása

Természetesen a Moodle 4.0 új honlap struktúrájához, menükezeléséhez és az alap arculatához hozzáigazítják a mobilos applikáción keresztüli kinézetet is. Követik az egyéb applikációknál megszokott megoldásokat a menük elérése és a tartalommegjelenítés kapcsán is.

Moodle 4.0 Mobilos nézet
Kép forrása: https://moodle.com/news/road-moodle-4-0-new-navigation/

Frissítenéd a Moodle rendszeredet, hogy kipróbálhasd a Moodle 4.0 új funkciót? Már frissítetted, de kérdésed van az új lehetőségekkel kapcsolatban? Keress minket, segítünk!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj az új Moodle verziók megjelenéséről és a funkcionális újdonságokról!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  Mongyi Zsolt

  A poszt szerzője Zsolt, a SKOLL senior projektvezetője, 10 éve vezet Moodle elearning rendszer bevezetési, fejlesztési, üzemeltetési projekteket. Az általa is bevezetett, és folyamatosan támogatott Moodle LMS-ekből jelenleg is több tízezren tanulnak.

  Mongyi Zsolt

  Sharing is sexy!