Tananyag

SCORM szabvány: mit jelent, miért hívjuk csomagnak?

Posted

SCORM csomag
Sharing is sexy!

A SCORM szabvány, vagy SCORM csomag kifejezésekkel gyakran találkozhatunk az e-learning világában. Cikkünkben lerántjuk a leplet ezekről és kitérünk arra is, miért érdemes szabványszerűen elkészíteni a digitális tananyagainkat.

A SCORM jelentése

A SCORM csomag informatikai szabványok összessége, egy mapparendszer, melyben internetes tartalmakat helyezhetünk el. Úgy érdemes elképzelni, mint a sztenderd papírlap méreteket, pl. az A4-est. Ahhoz, hogy a kinyomtatandó tartalom esztétikusan nézzen ki, “beleférjen” a nyomtatóba, ügyelnünk kell arra, hogy a szabvány méreteket betartsuk.

Nincs ez másként a SCORM-nál sem, mely mozaikszót kibontva a megosztható tartalmi objektumok hivatkozási modelljéhez (Sharable Content Object Reference Model) jutunk.

Tehát tetszőleges fájl típusok (képek, videók, internetes oldalakat, szöveges dokumentumokat) rendszerezését, tananyaggá formálását értjük alatta.

Ha a digitális tananyagra, mint tankönyvre tekintünk, akkor a SCORM csomag jelképezi a kemény borítását a könyvnek, segíti a lapozhatóságot, ki- és becsukást és megmutatja meddig jutott az olvasásban egy tanuló. Ezeket a funkciókat nevezzük a számítógéppel támogatott oktatásnál tartalmak manipulációjának – kereshetővé válik a tartalom, biztosított a megosztás, az átvétel, és az újbóli felhasználás.

SCORM szabvány tananyag: minek kell megfelelni, mire jó?

A szabványnak való megfelelés előnye az alap filozófiából bontakozik ki:

 • Bármilyen rendszeren futtatható anélkül, hogy valamelyik funkció csorbulna.
 • Könnyen megtalálható a tartalom bármely része.
 • A tartalom és a funkciók bármely része könnyen módosítható.
 • A tananyag újrahasznosítható, könnyen másolható és szerkeszthető.

Az e-learning szabványnak megfelelő tananyagok több kisebb tartalom egységből állnak, melyek képesek kommunikálni LMS rendszerekkel (oktatási keretrendszerek). Kommunikáció alatt a tanulás nyomon követhetőségét értjük,

azaz annak a képességét, hogy lássuk hol tart egy tanuló az elsajátítás folyamatában, mit tekintett már meg, hány pontot szerzett stb.

SCORM szabvány

SCORM használata, SCORM tananyag készítése

Ezt a tananyag szabványt akár kézzel is összeállíthatjuk, ha figyelünk arra, hogy megfelelő mappa elnevezéseket használjunk és beletegyük a tartalmi fájlok mellett a különböző kiegészítő fájlokat is, valamint megfelelően tömörítsük.

Ennél viszont megbízhatóbb megoldás, ha használunk valamilyen e-learning tananyagfejlesztő szoftvert

(pl. Articulate Storyline, vagy Adobe Captivate), mely segítségével kezelőfelületen összeállított tananyagokat tudunk egyből a szabványnak megfelelő módon publikálni. Elsősorban azon tananyagfejlesztőknek készült, akik minél magasabb fokon támogatni szeretnék tananyagaikkal a tanulási folyamatot.

SCORM csomag elérése

A SCORM tananyag eléréséhez egy oktatási keretrendszerre (elektronikus tanulási környezetre) is szükség van, amely képes a korábban említett funkciók kiaknázására. Ezen rendszerekbe a tananyag csomagot tömörítve tudjuk feltölteni, majd ugyanitt tudjuk kontrollálni, hogy mely tanulók férhetnek hozzá, valamint itt tudjuk riportolni az eredményeket is.

 

Mi a SKOLL-nál kínosan ügyelünk rá, hogy a tananyagaink platform függetlenül, szabványos formában készüljenek el, így garantálva, hogy bármilyen felületen (legyen az egy LMS, vagy egy honlap) felhasználhatók legyenek. 

Szeretnél belevágni a digitális tananyagok készítésébe? Kiváncsi vagy a témában? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  Mongyi Zsolt

  A poszt szerzője Zsolt, a SKOLL senior projektvezetője, 10 éve vezet Moodle elearning rendszer bevezetési, fejlesztési, üzemeltetési projekteket. Az általa is bevezetett, és folyamatosan támogatott Moodle LMS-ekből jelenleg is több tízezren tanulnak.

  Mongyi Zsolt

  Sharing is sexy!