Egyéb kategória

Az önismeret fejlesztése gyakorlati tanácsokkal

Posted

Önismeret fejlesztése
Sharing is sexy!

Sokan csak robotpilóta üzemmódban rohannak át az életükön, pedig az önismeret lehetővé tenné, hogy felelősséget vállaljunk az érzelmeinkért, gondolatainkért és tetteinkért, illetve hogy összességében teljesebb életet éljünk. Hogyan lássunk neki az önismeret fejlesztésének, és mi mindenben segíthet, ha tudatosabb kapcsolatra teszünk szert önmagunkkal?

Mit értünk önismeret alatt?

Az önismeret magában foglalja önmagunk különböző aspektusainak tudatosítását, beleértve a jellemvonásainkat, viselkedésünket és érzéseinket.

Fontos készség, amelyet erősíthetünk, hogy segítsen minket a személyes fejlődésünk útján. 

Stresszes, modern életünkben könnyű passzívan reagálni a környezetünkre, és kihagyni a kapcsolódás lehetőségét másokkal. Holott az érzelmi intelligencia birtoklása és érzelmeink szabályozása a legértékesebb készségek közé tartozik, az önismeret pedig ennek az intelligenciának az alapköve. Te is szégyellted már el magad néhányszor az életedben egy-egy heves kirohanásod miatt, vagy kaptál már olyan visszajelzéseket, amik rosszul estek, esetleg jogtalannak éreztél? Ezek mindennapos jelenségek, amelyeket akkor tudunk helyükön kezelni (tanulni belőle, fejlődni, vagy éppen figyelmen kívül hagyni), ha foglalkozunk saját magunk működésének, gondolkodásmódjának megértésével.

Ahogy egyre nagyobb önismeretre teszünk szert, úgy érkeznek meg a válaszok is a következő kérdésekre:

 • Mi képezi az értékrendünk alapjait: mit tartunk helyesnek és helytelennek?
 • Mik a mozgatórugóink: melyek azok a dolgok, amelyek motiválnak minket?
 • Milyen automatikus szokások uralnak bennünket: melyek azok a dolgok, amelyeket ösztönösen, gondolkodás nélkül teszünk?
 • Milyen érzelmi triggerek alapján működünk: melyek azok a dolgok, amelyek erős érzelmeket váltanak ki belőlünk?
 • Mi az, ami könnyen megy nekünk, és mi az, amit mások talán egyszerűnek találnak, de számunkra kihívást jelentenek?

Az önismeret pszichológiai vonatkozásai

Az éntudatosság pszichológiai elmélete azt állítja, hogy nem vagyunk érzelmeink, reakcióink és hormonjaink összessége, bár ezek az elemek nagy hatással vannak ránk. Inkább a tudatosság azon szintjén vagyunk (pontosabban lehetünk), amely ezeket a dolgokat megfigyeli és szükség esetén felülbírálja. 

Az elmélet azt is sugallja, hogy ha olyan szintű önismerettel rendelkezünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy tisztán megfigyeljük és azonosítsuk érzelmi és ösztönös reakcióinkat, akkor képesekké válhatunk irányítani azokat. Ezáltal pedig elmozdulhatunk az eseményekre, történésekre adott puszta reakcióktól az életünk aktív tervezése és alakítása felé.

Az önismeret fejlesztése különböző technikákkal.

Személyiségfejlesztés önismereti módszerekkel

Ha pontosan tudod (és nem csak hiszed), hogy ki vagy, az segít eldönteni, mit kell tenned a fejlődésed érdekében.

Gyakran az önismeret tárja fel azokat a képességbeli hiányosságokat, amelyeken dolgozni szeretnénk például párkapcsolati problémák vagy a munkahelyi gondok esetén.  

A személyiségfejlesztés az önismeretnél kezdődik, amikor képes vagy válaszolni ezekre a kérdésekre:

 • Melyek azok a gyengeségek, amelyek visszatartanak?
 • Mely erősségekből tudnál többet kihozni?
 • Melyek azok a szokások, amelyek rossz döntések meghozatalára sarkallnak?
 • Mi az, ami igazán motivál?

A válaszok megalkotása során saját érdekünk, hogy őszinték legyünk – könnyen juthatunk téves következtetésre, ha az egónkra hallgatunk.

Milyen előnyökkel jár az önismeret fejlesztése?

Amellett, hogy segít azonosítani, hogy az életedben hol van lehetőséged fejlődésre, az önismeret fejlesztése számos pozitív hatással bír a gondolkodásmódod, az önbecsülésed és az életszemléleted szempontjából.

 • Pozitív, de realisztikus attitűdre nevel;
 • segít hinni abban, hogy képes vagy fejlődni és változni;
 • a gyenge pontok megvilágításával segítséget nyújt azok fejlesztésében, cselekvőképessé tesz;
 • erősíti az önbizalmadat és az önértékelésedet; illetve
 • segít jobban kezelni a stresszt és az érzelmeket, ami lehetővé teszi számodra, hogy jobb döntéseket hozz. 

4 módszer az önismeret fejlesztése érdekében

Az önismeret alapos önvizsgálatot igényel, ám az őszinte, ítélkezésmentes önelemzés nem könnyű feladat. Az objektív önreflexióhoz le kell csendesítenünk az elménket, és meg kell bocsátani magunknak a tökéletlenségeinket, továbbá nem szabad megfeledkeznünk az érdemeinkről sem. Milyen módszereket érdemes kipróbálni? Mutatjuk!

 • Az önismeret növelésének egyik remek technikája a mindfulness gyakorlatok beépítése mindennapjainkba. A meditáció vagy a jóga segít abban, hogy a jelenben maradj, és lehalkítsd az elméd fecsegését. 
 • A meditáció alternatívája lehet a naplóírás, ami alapvetően egyfajta beszélgetés önmagunkkal. Lehetővé teszi, hogy rögzítsd, mi történt veled, és hogyan reagáltál. Arra is lehetőséged nyílik, hogy a helyzetből kilépve, később, nyugodtabb körülmények között elemezhesd az eseményeket, döntéseidet, reakcióidat. 
 • A séta, különösen a természet csendjében, hasznos lehet az önismeret fejlesztése szempontjából. Az elme hajlamos a lábunkkal együtt nekiiramodni, így egy kis tudatossággal megvizsgálhatjuk, hogy mi a részünk abban, ami épp történik velünk a munkahelyünkön, a társas kapcsolatainkban vagy a családon belül.

Ha megkérsz egy közeli barátot, hogy segítsen tisztábban látni, az is jelentős mérföldkő lehet az önismeretben, hiszen egy külső szem hasznos lehet a megértésben, mivel egészséges távolságot tud tartani a problémáidtól és a motivációidtól. Az ilyen barát megválasztásánál is tudatosnak kell lenni – alapvetően jóindulatú, de őszinte és megfontolt személyt érdemes választanunk.

 

A SKOLL-nál úgy véljük, hogy az oktatási anyagokkal elsősorban eszköztárat tudunk biztosítani a tanulók számára, azonban az ő bevonásuk nélkül lehetetlen feladat az alkalmas eszközöket számukra kiválasztani. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a tanulók az önismeretükkel is foglalkozzanak és megismerjék sok egyéb mellett a tanulási szokásaikat is.

Ha érdekelnek más cikkeink is, látogass el blogunkhoz, ha pedig kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!