Egyéb kategória

Mindfulness gyakorlatok a stresszmentességért

Posted

Mindfulness tippek
Sharing is sexy!

Hogyan segítheti a mindennapjainkat a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét? Milyen gyakorlatokat folytathatunk, hogy elkerüljük a stresszt? 

Napjainkban az ember egy nap alatt több információt lát és dolgoz fel, mint a középkorban akár egy év alatt. A gyorsuló hétköznapokkal, a társadalmi- és munkahelyi elvárásokkal együtt pedig a fokozódó stressz is a hétköznapok részévé vált. 

Valószínűleg ezen jelenségekre mintegy természetes reakcióként egyre nagyobb divat a sport, a jóga, a meditáció – a “lelassulás”, ami a slow-mozgalomnak is fő üzenete. Ezek mind a munkában, mind a tanulásban, mind a szociális kapcsolatainkban nagy segítséget nyújthatnak. Nézzük, milyen mindfulness gyakorlatokat tudsz Te is elvégezni otthon, mindössze pár perc alatt.

Mi az a mindfulness?

A mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – definíciója szerint azt jelenti, hogy az egyén képes közvetlenül odafigyelni arra, amit éppen cselekszik, rá tud hangolódni a folyamatra, és ítélkezés mentesen, elfogulatlanul észlel és érzékel a cselekvés során.

Tehát figyelmen kívül hagyja a sztereotípiákat, a zavaró tényezőket, a múlton vagy éppen a jövőn való merengést és csak annak szenteli a figyelmét, ami valóban, az adott pillanatban megtörténik. 

A tudatos jelenlét gyökerei a buddhista meditációs gyakorlatokig nyúlnak vissza, ebből alakult ki a modern, éber figyelmet igénylő gyakorlatsorozat.

A mindfulness lényege nem az, hogy az ember relaxációs állapotba kerüljön, sokkal inkább az, hogy elfogadja a jelent. Az egyén a gyakorlat során a stresszt nem megszünteti, hanem objektíven vizsgálja, és elfogadja, keresi a lehetőségeit a megoldásra.

A tudatos jelenlét hívószavai:

 • a jelenben élni,
 • ítélkezés mentesen,
 • realisztikusan,
 • nyitottan,
 • elfogadással.
Mindfulness gyakorlatok, technikák

Mindfulness gyakorlatok

A mindfulness gyakorlatok bármikor, bármilyen cselekvés közben elvégezhetők, és kellő gyakorlás után azonnal jótékonyan hatnak kedélyállapotunkra:

 • a stressz csökken, a szorongás enyhül,
 • a koncentrációs képesség és a motiváció erősödik,
 • a memória javul,
 • a türelem és az empátia nő.

Hagyományos vs mindfulness meditáció

A mindfulness-nek nincsen köze a valláshoz, hiszen nem egy külső erő felé, hanem befelé, saját magunkra és a cselekvésünkre összpontosítunk. A mindfulness meditáció egyik eleme a hálaadás, ami inkább afféle elégedettségérzet, amit saját magunk irányába fejezünk ki. A hagyományos meditációval ellentétben pedig csak az elménkre van szükség: testünkre, különböző pózok felvételére nincs.

Hálagyakorlatok

A hálagyakorlatok során engedjük el a negatív gondolatokat, és koncentráljunk azokra a hétköznapi dolgokra, amik miatt hálásak lehetünk: a biztonságos környezetre, az otthonra, a barátokra, szeretteinkre. Ezeket vegyük sorra, mindegyikre szánjunk pár másodpercet, hogy tényleg tudatosodjanak.

Tudatos napindítás

Lehet tudatosan enni, fürdeni, sétálni – de a legfontosabb talán az, hogy tudatosan indítsuk a napot. Zárjuk ki a külvilágot a reggelek során, koncentráljunk saját magunkra az aznapi teendőink helyett, így felkészítve magunkat a kihívásokra.

Tudatos jelenlét a gyakorlatban – nem biztos, hogy egyszerű

A mindfulness lényege, hogy nem kell mindent azonnal akarni, éljünk inkább a jelenben, harmóniában azzal, amink van. Lassan, de folyamatosan bővítsük tudásunkat és fejlesszük magunkat: erről szól lifelong learning című cikkünk is.

A tudatos jelenlét technikáját elsajátítani nem egyszerű: olyan akarat kell hozzá, mint leszokni a dohányzásról, vagy rávenni magunkat a mindennapi sportolásra. Ha azonban sikerül elsajátítanunk a mindfulness gyakorlatok módszereit, akkor napi 10 perc gyakorlással sokkal könnyebben vehetjük az akadályokat: akár a munkában, akár az oktatásban.

A SKOLL-nál nem csak az oktatási anyagok minőségét tartjuk fontosnak, ezek csupán a „képlet” egyik felét teszik ki. Ugyanennyire fontos a befogadó fél (a tanulók) mentális és lelki állapota, felkészültsége és nyitottsága a tanulási folyamatra. Ezért szoktunk azon dolgozni, hogy a mindfulness elméletéhez hasonló módszertani elemekkel is bővítsük tananyagainkat.

 

Ha érdekelnek más cikkeink is, látogass el blogunkhoz, ha pedig kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!