Oktatás

Szociális tanulás lehetőségei: A fogalomtól a gyakorlatig

Posted

Szociális tanulás
Sharing is sexy!

A szociális tanulásról sokan még csak nem is hallottak — pedig nem is gondolnánk, hogy mennyi élethelyzetben vettük már hasznát, legyen szó akár az első napokról egy új munkahelyen, különféle tréningekről vagy nagy stresszel és komoly kihívással bíró helyzetekről.

A szociális tanulás egy nagyon hatékony eszköz lehet, amennyiben kiaknázzuk a benne rejlő potenciált — akár online, akár offline képzésekről legyen is szó.

Ebben a cikkben végigvesszük, hogy mi is pontosan a szociális tanulás, mit érdemes tudni a szociális tanulás lehetőségeiről és hogyan tudjuk a javunkra fordítani az önképzésünk során.

Szociális tanulás jelentése

szociális tanulásban rejlő lehetőségek

Az emberi tanulás négy alapvető formája közül az egyik a szociális tanulás — a verbális, a szenzoros, illetve a motoros tanulás mellett.

A szociális tanulás a szocializáció folyamatának része, amely során olyan készségeket, ismereteket és viselkedés mintázatokat sajátítunk el, amelyek aztán lehetővé teszik a csoportba való hatékony beilleszkedést és működést.

Maga a folyamat a személyiség fejlődésének társadalmi vetületének is nevezhető.

A fejlődés ezen sajátos formájában a tanulás kizárólag a társas interakciók közben megy végbe, és kifejezett hangsúlyt kap az emberi szerepek, viszonyulások, kapcsolatok, szokások, viselkedések és attitűdök elsajátítása.

Lényege, hogy mások — úgynevezett modellek — alapos megfigyelésével és követésével olyan információkat sajátíthatunk el, amelyek alapján könnyen tudjuk módosítani és optimalizálni a szociális viselkedésünket.

Ezek alapján a szociális tanulást hívhatjuk megfigyeléses vagy utánzásos tanulásnak is.

A tanulás sikeressége tehát azzal van összefüggésben, hogy mennyire vagyunk képesek reprodukálni a másoknál megfigyelt viselkedési formákat.

A szociális tanulásnak jelenleg 3 fő formája ismert:

 • Közvetlen nevelés: konkrét utasítások a viselkedésre vonatkozóan
 • Formálás: a viselkedés alakítása megerősítésekkel, jutalmazás vagy büntetés formájában
 • Modellálás: a viselkedés utánzása során a modell viselkedésének megerősítése vagy büntetése

Ahogy azt láthatjuk, a tanulás egyik legfontosabb tényezője maga a megerősítés, aminek 3 módja lehetséges:

 • közvetlen megerősítés
 • Vikariáló (másodlagos) megerősítés
 • Önmegerősítés

Esetünkben az utolsó bír igazán fontos jelentőséggel, hiszen az önmegerősítés során a viselkedés ismétlése, gyakorlása megelégedettséggel vagy kellemetlen állapottal jár, ami ezáltal pozitívan vagy negatívan erősíti meg a tanulást. Ebben a tanulási modellben tehát azért ismételjük meg az adott viselkedést, mert az megfelel az érdeklődésünknek, értékrendünknek vagy elképzeléseinknek — a tanulással járó viselkedés tehát belülről jön.

Fontos kiemelni, hogy a szociális tanulás folyamata nem szorítkozik kizárólag a gyermekkorra, ugyanis létezik ifjúkori, valamint felnőttkori szocializáció is, így a szociális tanulás tulajdonképpen az egész élet során zajlik.

A szociális tanulásban rejlő lehetőségek

szociális tanulás lehetőségei

A pszichológia tudománya elismeri, hogy a megfigyelés által létrejött tanulás esetenként jóval gyorsabb és olykor sokkal hatékonyabb eredményekhez vezethet, mint más tanulási típusok. Ez nagyban köszönhető annak, hogy nem kell az új viselkedéses információt magunknak felfedeznünk, valamint arra egyből egy elfogadott és jutalmazott, vagy elutasított és büntetett reakciót kapunk, még akkor is, ha nem vagyunk az adott szituáció cselekvő résztvevői, csupán egyszerű külső megfigyelői.

Pedagógiai szempontból az utánzásos tanulással gyorsan és hatékonyan megtanulhatóak a különböző sajátosságok, mint például:

 • eszközhasználati készségek
 • specifikus viselkedési készségek
 • specifikus attitűdök
 • specifikus szokások
 • kulturális ismeretek és értékek

Szociális tanulás lehetőségei

Ahhoz, hogy tanuljunk mások megfigyeléséből, oda kell figyelnünk, meg kell jegyeznünk a modellezett viselkedést — és nem utolsó sorban gyakorolnunk is kell azt. Ehhez pedig motiváció szükséges. Végezetül fel kell vállalnunk az újonnan tanult viselkedést.

A munka és önfejlesztés világában a szociális tanulás főként az alkalmazottak segítéséről és bevonásáról szól, más tanulási módokhoz képest kevésbé a tartalom átadásáról.

A sikeres szervezetek tanulási és fejlődési lehetőségeikkel ösztönzik az elköteleződést és a továbblépést, amit különböző e-learning lehetőségekkel támogatnak.

A szociális tanulás néhány fő előnye az alkalmazottak és a szervezet számára:

 • Aktív és személyes visszajelzés által a kívánt teljesítmény megismétlődik
 • A motivációs szintek magasan maradnak
 • Jelentősen több kommunikáció
 • Preferált tanulási módszertan
 • Saját idejű tanulás
 • Több együttműködés
 • Készségek jobb kihasználása

A szociális tanulásban rejlő lehetőségek tehát igen hasznosak, amennyiben ezt felismerjük és képesek vagyunk kiaknázni őket.

A SKOLL e-learning rendszerének szerves részét képezik a szociális tanulásban is megtalálható elemek, mint például a motiválhatóság kérdése és az önértékelés fontossága. Ezeken keresztül olyan működő, kipróbált módszerekkel segítjük a tanulókat, amelyekkel a tanulás gyorsabbá, hatékonyabbá, élvezetesebbé válik.

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!