E-gyorstalpaló

E-gyorstalpaló sorozat: A ChatGPT használata: részletes útmutató, példák és tippek

Posted

A ChatGPT használata sokat segíthet a munkában, a tanulásban és az élet egyéb területein.
Sharing is sexy!

Túlzás nélkül állítható, hogy a generatív mesterséges intelligencia az elmúlt évek egyik legjelentősebb technológiai áttörése, amely felhasználási lehetőségeinek kizárólag a kreativitás szab határt. E-gyorstalpaló sorozatunk legújabb részében megismerheted, hogyan aknázhatod ki a technológiában rejlő lehetőséget akár teljesen ingyen. A cikkben a legnépszerűbb modellre, a ChatGPT-re fókuszálunk, amelynek használata sokat segíthet a munkában, a tanulásban és az élet egyéb területein. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi is pontosan a ChatGPT?

Kezdjük a legelején: mi is pontosan a ChatGPT, és miért olyan jelentős innováció? A ChatGPT egy olyan mesterséges intelligencia rendszer, amely képes párbeszédes formában értelmezni az írott szöveget, válaszokat adni és komplex feladatokat végrehajtani. A technológiát az OpenAI nevű cég fejlesztette ki, és 2022 novemberétől érhető el a publikum számára. De vajon hogy mutatja be magát a program? Lássuk!

Parancs (vagy más néven prompt): „Mi is pontosan a ChatGPT?”

A ChatGPT 3.5 modell válasza módosítás nélkül: „A ChatGPT egy nagy nyelvi modell, ami a GPT (Generative Pre-trained Transformer) architektúráján alapul. Ez egy mesterséges intelligencia modell, ami képes szöveggenerálásra, válaszadásra és szövegértelmezésre. A ChatGPT az emberek kérdéseire válaszol és velük beszélget, kihasználva a tanulás során szerzett nyelvi tudását. A modell úgy működik, hogy megpróbálja megérteni a felhasználó által megfogalmazott szöveget, majd erre alapozva ad választ vagy segítséget.”

Mint látható, a ChatGPT képes a kérdést értelmezni, és az alapján emberszerű, értelmes és nyelvtanilag helyes választ adni. Hogy mi működteti a programot? A ChatGPT alapját egy úgynevezett „generatív előképzett transzformátor” (angolul generative pre-trained transformer – innen ered a GPT rövidítés) jelenti. Ez a bonyolult rendszer egy úgynevezett nagy nyelvi modell, és képes a mélytanulást felhasználva szöveget értelmezni és alkotni. A képzési szakaszban a modellt emberek által megírt szövegen „tanították”. Érdekesség, hogy a kezdetleges 3.0-ás modellt 45 terabájtnyi szöveges adat felhasználásával tanították, ez körülbelül 22.500.000 darab nagy fájlméretű könyvnek felel meg. Fontos megérteni, hogy a ChatGPT program, ahogy minden egyéb generatív mesterséges intelligencia modell, nem rendelkezik az emberhez hasonló intelligenciával vagy tudattal. A modell nagy pontossággal képes megjósolni a soron következő kifejezést a korábban feldolgozott szövegek alapján.

A ChatGPT kirobbanó sikerét jól mutatja, hogy mindössze 5 nap alatt sikerült elérni az 1 millió felhasználót; viszonyításképpen az alábbi népszerű digitális platformoknak ennyi idő kellett:

 • Netflix: 3,5 év
 • Kickstarter: 2,5 év
 • Airbnb: 2,5 év
 • Twitter: 2 év
 • Facebook: 10 hónap
 • Dropbox: 7 hónap
 • Spotify: 5 hónap
 • Instagram: 2,5 hónap

A ChatGPT használata ingyenes, és bárki számára elérhető böngészőből vagy mobilapplikáció segítségével. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag a 3.5 modell ingyenes, a fejlettebb 4.0 verzió csak előfizetők számára használható.

Mire használható a ChatGPT?

Most, hogy bemutattuk, mi is pontosan a ChatGPT, érdemes rátérni arra, hogy mire is használható pontosan a program. Következzen pár példa a legkézenfekvőbb felhasználási módok közül!

A ChatGPT használata számos helyzetben hasznos lehet, ilyen például a:

 • kreatív szövegírás,
 • hosszabb szövegek összefoglalása röviden,
 • szövegek újraírása,
 • vázlatkészítés,
 • szövegírás vázlat alapján,
 • tanulási segítség,
 • fordítás,
 • kvíz készítése,
 • szórakozás,
 • nyelvtani korrektúra,
 • ötletgenerálás,
 • szöveg átrendezése (például nyers szövegből táblázat),
 • programozási segítségnyújtás,
 • debugging (hibakeresés programkódban) és
 • Google Sheets- vagy Excel-képletek készítése és átalakítása.

A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen! A program fizetős 4.0 verziójában lehetőség van úgynevezett chatbotok alkotására, amelyek képesek egyénre szabott válaszokat adni. Az API segítségével pedig összeköthető egyéb programokkal, amelyek további extra felhasználási lehetőségeket nyújtanak.

A ChatGPT használata tanulásra

Mivel szinte végtelen a felhasználási lehetőségek száma, így cikkünkben a tanulás példáján keresztül mutatjuk be a programban rejlő lehetőségeket. A következőkben kreatív tanulási módszereket mutatunk be, amelyekkel hatékonyabbá teheted magad vagy gyermeked számára az új ismeretek elsajátítását.

ChatGPT-regisztráció

Mielőtt belevágnánk a konkrét tanulási tippekbe, röviden bemutatjuk, hogyan tudsz létrehozni ingyenes fiókot, amelyre szükséged lesz ahhoz, hogy hozzáférj a szolgáltatáshoz.

ChatGPT-regisztráció lépésről lépésre:

 1. Menj a https://chat.openai.com/ weboldalra!
 2. Kattints a „Sign up” (regisztráció) gombra!
 3. Ezután az alábbi lehetőségek közül választhatsz:
  • E-mail-cím megadása – itt tudod a regisztrációhoz használni kívánt címet megadni;
  • Google-, Microsoft- vagy Apple-fiók megadása – itt a már létező fiókjaiddal tudsz regisztrálni.
 4. Amennyiben saját e-mail-címmel regisztrálsz, szükséges megadni egy legalább 12 karakteres jelszót!
 5. Végül a korábban megadott címre küldött e-mailben tudod megerősíteni a regisztrációt.

Hosszú szövegek összegzése

Most, hogy már túl vagy a regisztráción, jöhet pár tanulást segítő példa a ChatGPT használatára! Elsőként kezdjük a hosszú szövegek összegzésével. Középiskolásként, egyetemistaként vagy önképzés során előfordulhat, hogy egy tananyagot, tanulmányt vagy akár a saját jegyzeteidet szeretnéd röviden összefoglalni. Ebben rengeteget segíthet a ChatGPT.

Ehhez kövesd az alábbi lépéseket!

 1. Nyisd meg a ChatGPT programot!
 2. Add meg az alábbi parancsot: „Foglald össze a szöveget röviden, pontokban!”.
 3. Akár további parancs módosítókat (prompt modifiers) is megadhatsz, mint például:
  • Használj felsorolásjeleket!
  • A válasz legyen max. 10 pontban összefoglalva!
  • Tagold a szöveget témakörök szerint!
  • Kizárólag a téma XY részét foglald össze!
  • Legyen kronológiai sorrendben!
  • Emeld ki félkövérrel az évszámokat!
 4. Mielőtt elküldenéd a parancsot, másold be a szöveget!
 5. A kapott választ tovább finomíthatod további parancsokkal.

A fenti példa a gyakorlatban így fest. A parancs:

ChatGPT használata tanuláshoz.

A rövid, érthető válasz:

ChatGPT program összefoglal hosszú szöveget.

Megjegyzés: A ChatGPT bizonyos esetekben tárgyi pontatlanságokat is állíthat (ezeket hallucinációnak nevezik). Azonban, ha parafrazeálásra és rövidítésre használod, akkor ennek a kockázata csekély.

Kvízalkotás

A tananyag alapján kérheted, hogy teszteket és kvízeket állítson össze, amelyek segíthetnek a gyakorlásban és a tananyag mélyebb megértésben. Ehhez kövesd az alábbi parancsokat:

 1. Nyisd meg a ChatGPT programot!
 2. Add meg az alábbi parancsot: „Készíts tesztfeladatot az alábbi tananyag alapján!”.
 3. További parancsokkal finomhangolható a teszt, például:
  • Legyen feleletválasztós teszt (4 lehetőség, 1 helyes válasz, 3 helytelen)!
  • A tesztben legyenek definíciók és fogalmak, amelyeket párosítani szükséges.
  • A tesztben legyenek befejezetlen mondatok, amelyekhez a megfelelő fogalmat szükséges párosítani.
 4. Végül pedig add meg a válaszokat és kérd a programot az ellenőrzésre!

Az előző példa alapján így fest az elkészült teszt:

ChatGPT használata tesztkészítéshez.

Nyelvtanulás

A ChatGPT használata sokat segíthet a nyelvtanulás során is! Amennyiben szeretnél jobban elsajátítani egy idegen nyelvet, számtalan módon kiaknázható az ingyenes mesterséges intelligencia szoftver, ilyen lehet például:

 • szöveg javítása nyelvtanilag és stilisztikailag,
 • csetelés idegen nyelven kötetlenül,
 • valós élet- és vizsgahelyzetek szimulálása,
 • szókincs bővítése bizonyos témában,
 • szinonimák keresése,
 • megírt szöveg újraírása tanulási céllal.

Következzen egy példa az előző témánál maradva:

ChatGPT használata nyelvtanuláshoz.

Digitáliskompetencia-fejlesztés

Természetesen a ChatGPT nem csupán szövegcentrikus tanulási feladatokra használható! A program segítségével számos digitális kompetencia is fejleszthető, többek között a programozás, táblázatkezelés, szövegszerkesztés és egyszerűbb informatikai problémák megoldása.

Következzen egy gyakorlati példa arra, hogyan segíthet a HTML leíró nyelv tanulásában a ChatGPT. Az alábbi példában egy kezdő, a webfejlesztést még csak tanuló személy a hibás kód javításában kér segítséget. Így fest a parancs:

ChatGPT használata kódoláshoz.

A ChatGPT által adott válasz pedig:

ChatGPT válasza IT témában.

Ahogy látható, nem csupán írásos választ adott a pontos hibáról, de a kijavított kódot is megírta, egyszerűen másolható formában.

Gyakori kérdések és válaszok

A ChatGPT használata magyarul is lehetséges?

Természetesen! A ChatGPT használata magyarul és további 94 nyelven elérhető. Sőt, a program képes felolvasni a szöveget magyarul, így akár meg is hallgathatod a válaszokat!

A ChatGPT használata magyarul ingyen elérhető?

Igen, ChatGPT használata magyarul teljesen ingyenes, amennyiben a 3.5 modellt használod. Ebben a verzióban korlátlan mennyiségű üzenetet válthatsz a mesterséges intelligencia programmal.

Mennyibe kerül a ChatGPT 4 használata?

A ChatGPT 4 használata a Plus- és a Team-előfizetők számára elérhető. Míg az előbbi 20 amerikai dollár, addig az utóbbi 25-30 amerikai dollár.

A ChatGPT használata telefonon is lehetséges?

Igen, a ChatGPT használata telefonon is lehetséges, iOS és Android operációs rendszereken. Ehhez használható a ChatGPT applikáció vagy a webes felület a mobil böngészőjéből.

ChatGPT használata magyarul is lehetséges.

Digitáliskészség-fejlesztő tananyagot keresel a szervezetednek?

Hasznosnak találtad a cikkünket? A digitális készségek fejlesztése az élet minden területén hasznos lehet. Ha szeretnéd e-learning-tananyagokkal segíteni szervezeted digitális készségének fejlődését, akkor jelentkezz díjmentes e-learning-anyagunkra! A jelentkezés teljesen kockázatmentes, hiszen semmilyen kötelezettséggel nem jár. A tananyag önálló tanulással, a saját időbeosztásod szerint, bárhonnan elvégezhető. A kurzusok teljesítése körülbelül 4 órát vesz igénybe. A határidőig sikeres vizsgát tevők hivatalos felnőttképzési tanúsítványt kapnak!

Jelentkezés a digitáliskompetencia-fejlesztő képzésre!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!