Tananyag

Animáció készítés egyszerűen – Vyond használata a gyakorlatban

Posted

animáció-készítés-egyszerűen
Sharing is sexy!

A tanulók figyelme hosszú szövegek olvasása közben jelentősen csökken, ami nincs jó hatással a tanulás hatékonyságára sem. Érdemes tehát fenntartani a figyelmüket, hogy nagyobb kedvvel álljanak neki, illetve folytassák a tananyagokat. Ennek különböző módjaira mi is nagy hangsúlyt fektetünk és próbálunk minél játékosabb, interaktívabb, videókkal és animációkkal színesített elearning tananyagokat gyártani. Posztunkban most az animációk elearning célú készítésével fogunk foglalkozni, ezen belül is egy online elérhető, könnyen használható megoldást mutatunk be: a Vyond-ot.

A Vyond egy felhő alapú, animációk készítésére szolgáló program, ahol gyorsan és egyszerűen készíthetsz videókat különösebb szaktudás nélkül. Ennek előnye, hogy nem kell heteket, hónapokat eltöltened az animációkészítő program felületének megismerésével, és nem igényel különösebben “erős” gépet a videó szerkesztése, mivel nem lokálisan használod a saját számítógéped erőforrásait, hanem egy böngésző segítségével a “felhőben” dolgozol.

Animáció: az e-learning tananyagok színesítése egyszerűen

A weben számtalan programot találsz, melyek elearning célú animációk készítésére is alkalmasak, mint például az Animaker, Biteable, vagy a Toonly, azonban tapasztalatunk szerint,

a Vyond egyszerűségét és letisztultságát animációkészítésben egyik sem tudja felülmúlni.

A karakteret, hátterek, objektumok kidolgozása, az idővonal átláthatósága és a rengeteg előkészített sablon véleményünk szerint remek választássá teszi vetélytársaival szemben.

Felmerülhet a kérdés, van-e értelme előfizetni egy plusz programra, ha rendelkezünk már Adobe Premiere Pro vagy After Effects előfizetéssel? A fejlesztők törekedtek arra, hogy a lehető legegyszerűbben meg tudd valósítani az elképzelésedet, így időt és energiát spórolj a az animáció készítésében. Az előbb említett programok használatakor jelentős előkészületet igényel, hogy megismerd a felületet, a program működését, logikáját. Ezzel szemben a Vyonddal azonnal neki tudsz kezdeni a munkának még akkor is, ha korábban sosem volt dolgod e-learning tananyagokban vagy máshol hasznosítható animációkkal.

Rengeteg előre elkészített sablon, karakter, háttér, zene, sőt a karakterekhez előre legyártott animált akciók/mozgások közül választhatsz,

ezzel a munka oroszlánrészét megspórolva. Van lehetőség teljesen üres „lappal” indulni, megtervezheted egyedi hátteredet össze „legozva” az objektumokat, saját karaktereket rakhatsz össze és még megannyi lehetőséget biztosít a felület.

Animációkészítés Vyonddal a gyakorlatban

Most pedig lássuk, hogyan készíthetünk animációkat Vyonddal az e-learning tananyagainkba!

Kezdéskor ki kell választanod milyen stílusú animációt szeretnél készíteni. Ez lehet:

 • kortárs (letisztult, egyszerű)
 • üzleti (kidolgozott karakter animációk, térbeli hatás, rengeteg sablon)
 • tábla animáció (rajz szerű megjelenítés)
vyond-animációkészítő-használata

Miután kiválasztottad a videó stílusát, a következő felület fogad:

animáció-elearning-tananyagba

Alul az idővonalat láthatod (1). Ezen állíthatod be a jelenetek hosszát, valamint itt találhatod azokat az objektumokat, amelyekhez tartozik valamilyen effekt vagy mozgásvonal. Az előbbieket zöld, az utóbbiakat pedig kék színnel jelöli a rendszer Legalul a beillesztett hango(ka)t találod.

Bal oldalon felül (2) van lehetőség új objektumok hozzáadásához, jobb oldalon (3) pedig a kijelölt objektum attribútumait szerkesztheted. Amennyiben nem jelöltél ki semmit, úgy a háttér tulajdonságait tudod beállítani. Itt tudod átszínezni, átméretezni, az adott objektumot, betűtípust változtatni stb.

Felül középen (4) az alapvető funkciógombok kaptak helyet, mint például a visszavonás, másolás, törlés, előbbre/hátrébb hozás. Jobb oldalon az attribútum sáv felett (5) van lehetőség a videó előnézetét elindítani, elmenteni a változtatásokat, vagy letölteni. A felületre közelíteni illetve távolodni az idővonal felett jobb oldalon (6) van lehetőség.

A képernyő közepén (7) található maga a szerkesztőfelület.

online-animáció-készítő

Új jelenet hozzáadásánál lehetőséged van a beépített sablonok közül választani, az előző jelentet folytatni, vagy akár egy teljesen üres felületen is neki kezdhetsz a szerkesztésnek. Az előző jelent folytatása akkor lehet hasznos, ha azt szeretnéd hogy a karaktered a beállított mozgásvonal végének pozíciójában jelenjen meg. Fontos tudni, hogy egy objektumnak egy jelenetben csak egy akciója lehet, azaz például ha azt szeretnéd, hogy a karaktered sétáljon oda a székhez (első akció), üljön le (második akció) és kezdjen el telefonálni (harmadik akció), ehhez legalább 3 jelenet szükséges.

Vyond-os animációk beillesztése az e-learning tananyagokba

Ha elkészültél a videóddal, elsőként mentsd el, majd lépj át videóid lista nézetére. A rendszernek először le kell generálnia (renderelnie) a videódat, ha kész az előkészítés, erről e-mailben kapsz értesítést.

animáció-elearning

Exportálás terén több opciót biztosít a szolgáltatás, lehetőséged van:

 • MP4 videó valamint
 • animált GIF

formátumban is letölteni a videót, ezeken belül is választhatsz a különböző minőségek közül.

Szinte minden eszköz támogatja az MP4 videót, ezért azt ajánljuk, hogy ebben a formátumban és 1080P minőségben töltsd le a kész animációkat. Ezt nagyon egyszerűen be tudod importálni például egy Articulate Storyline 3 programba, vagy egy bármelyik másik tetszőleges e-learning tananyag szerkesztőbe.

A Storyline 3-ba való beillesztés úgy működik, hogy oda navigálnuk ahhoz az oldalhoz, ahova szeretnénk beimportálni a videót, majd az INSERT -> Video -> Video from File… gombra kattintunk, kiválasztjuk a beszúrni kívánt videót és már bent is van a Vyonddal készített animáció a tananyagban. Ennyire egyszerű. 🙂

A Vyond animáció készítő árazása

Több előfizetői szint közül választhatsz, valamint megadhatod a fizetés gyakoriságát (évi/havi rendszerességgel), természetesen éves előfizetés esetén kedvezményre is számíthatsz. Mi legalább egy prémium szintű előfizetést ajánlunk, a rendszer kihasználhatósága érdekében.

Az aktuális árakról és az előfizetői szintek közötti különbségekről itt tájékozódhatsz.

A Vyond tehát egy tapasztalat nélkül is könnyen használható, rengeteg beépített sablonnal rendelkező és lehetőséget adó felhő alapú szolgáltatás megfizethető árképzéssel.

Szeretnél előfizetni valamelyik csomagra, de nem tudod pontosan melyiket válaszd? Kérdésed van a program használatáról? Vagy nincs időd legyártani az e-learning tananyagaidat színesítő animációkat? Keress meg minket, segítünk!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!