OktatásTananyag

Articulate Storyline 3 vs Articulate 360 – Melyik e-learning tananyagszerkesztő kell nekem?

Posted

storyline-3-vs-articulate-360
Sharing is sexy!

Elearning tananyagfejlesztői oktatásainkon, workshopjainkon sokszor teszik fel nekünk a kérdést, hogy mi a különbség az Articulate Storyline 3 és az Articulate 360 között? Melyik a jobb, melyiket érdemes választani? A válasz egyszerű, de mégis összetett: általános győztest nem lehet hirdetni, mindig a szituáció dönti el. A következő bejegyzésben igyekszünk megválaszolni, vajon melyik lenne praktikusabb neked vagy céged számára, melyik funkcióit tudnád jobban kihasználni és melyik éri meg számodra jobban ár/érték arányban.

Elearning fejlesztő cégként rengeteg digitális tananyagot fejlesztettünk már és számos tananyagfejlesztői képzést tartottunk. Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az Articulate Storyline 3-at vagy az Articulate 360-at érdemesebb használni? A válasz, hogy

minden esetben a saját céged, szervezeted igényeitől függ,

hogy nektek melyik lesz a megfelelő választás az e-learning tananyaghoz vezető úton. Ennek az eldöntéséhez adunk segítséget a következőkben, először is a két szoftver funkcióinak összehasonlításával.

Articulate 360

Az Articulate 360 egy szoftvercsomag, mely

tartalmazza a Storlyine 3 továbbfejlesztett változatát, a Storyline 360-at.

Így az előfizetéssel számos szoftverhez hozzáférést kapsz:

 • Storlyine 360 – Manapság az egyik legnépszerűbb tananyagfejlesztő szoftver, melyet SCORM csomagok készítésére hoztak létre. Mivel az Articulate 360 talán legfontosabb eleme, a posztban még részletesen foglalkozunk vele.
 • Studio 360 – Segítségével meglévő PowerPoint bemutatókat, ppt vagy pptx fájlokat alakíthatunk át, konvertálhatunk egyszerűen e-learning tananyaggá.
 • Review 360 – Az elkészült tananyagok megosztására szolgáló eszköz, mely használatával a projekt résztvevői észrevételeiket, kommentjeiket egyszerűen, átláthatóan vezethetik fel a felületre.
 • Rise 360 – Egyszerűbb, de teljesen reszponzív oktatóanyagokat készíthetünk vele, amelyek bármilyen eszközről (mobilról, tabletről, számítógépről) hibátlanul és látványosan jelennek meg. Nincs szükség program telepítésére, böngészőn keresztül használható.
 • Content Library 360 – Az Articulate 360 szoftvercsomag részeként hozzáférést kapsz egy több mint 3 millió képet, illusztrációt, videót, karaktert, illetve sablont (template-t) tartalmazó adatbázishoz, melyeket felhasználhatsz elektronikus tananyagaidban.
 • Replay 360 – Screencast anyagokat, szoftverszimulációkat készíthetsz a felhasználásával.
 • Peek 360 – Segítségével olyan screencast anyagokat készíthetsz, melyek a felvétel után közvetlenül, további szerkesztés nélkül feltölthetők, megoszthatók.
 • Articulate 360 Training – Az Articulate szakértőitől tanulhatod el a elearningszerkesztő-szoftverek használatának legapróbb rejtelmeit exkluzív videókkal és webinarokkal, angol nyelven. Magyar nyelven még sajnos nem elérhetőek, ha magyarul szeretnél a Storyline-ról tanulni, keress minket 🙂
articulate-360

A szoftverek különállóan is használhatók, illetve az egyes szoftverekben készített komponensek a Stolryine 360-ba beilleszthetők.

Az Articulate 360 szoftvercsomag havidíjas, előfizetéses konstrukcióban érhető el, mely aktuális mértékéről a cég honlapján lehet tájékozódni. Jelenlegi ára évi 1.299 dollár felhasználónként, vagyis nagyságrendileg 380.000 Forint.

Articulate Storyline 3

A Storyline 3 egy hasonlóan jó szoftver, méltán népszerű és elterjedt.

Előfizetési rendszere különbözik a Storyline 360-tól, ezt a licencet egyszer kell megvásárolni, és korlátlan ideig használható. Sok cég szempontjából ez jóval kedvezőbb lehet hosszú távon.

A Storyline 3 alapfunkciói csak kis mértékben különböznek Storyline 360-as verzióban találhatóktól. A kezelőfelületük javarészt megegyezik, így egy esetleges váltás sem okoz nagyobb problémát.

A programba importálhatunk PowerPoint diákat, hasonlóan a Studio 360-hoz. Szintén beépítetten készíthetünk képernyőfelvételeket is, ezzel további részeit lefedve a 360-as csomagnak.

Fontos megjegyezni azt is, hogy van két másik, korábbi Storyline verzió, az 1 és a 2. Ezek ma már nem kapnak frissítéseket, nem támogatottak.

articulate-storyline-3

Ha érdekel, hogy néz ki egy Articulate Storyline 3 szerkesztővel készült e-learning tananyag, érdemes kipróbálnod demó tananyagunkat!

Mivel tud többet a Storyline 360 mint a Storyline 3?

Az alábbi táblázatban részletesen, minden funkcióra kiterjedően megnézheted, hogy melyik verzió támogatja, melyik mit tud pontosan.

Lássunk néhány olyan funkciót, melyeket a Storlyine 360 tartalmaz, és tapasztalatunk alapján nagymértékben megkönnyíthetik a tananyagfejlesztést:

 • Közös használatú review felület
 • Automatikus oldalszámok, előrehaladás beszúrása
 • Tananyag exportálása videóként
 • Továbbfejlesztett, modern tananyag keret
 • Szerkesztés közbeni előnézet több oldalról
 • Véletlenszám-változó
 • Oldal beszúrása egy kattintással

A fenti funkciók többsége megoldható más, alternatív módokon is a Storyline 3 programban is, viszont az időráfordítás igénye lényegesen más lesz.

Nézzünk meg ezek közül egyet a gyakorlatban, mondjuk a véletlenszám változót. Képzeljük el a szituációt, hogy a tanulóknak két oldal közül csak egyet kell megnézniük, és azt automatikusan szeretnénk kiválasztani. A Storyline 360 programban ehhez csak létrehozunk egy új változót véletlen értékkel, és beállítjuk, hogy fele-fele eséllyel mutassuk a két érintett oldalt.

A Storlyine 3 programban ilyen lehetőségünk nincsen, azonban másképpen megoldható a probléma: szintén létrehozunk egy változót, ezt követően írunk egy JavaScript kódot, ami véletlen számot generál nekünk, majd ezt követően beállítjuk a változó értékét a létrehozott számra. Az utolsó lépés megegyezik, a változó értékétől függően megmutatjuk a két oldal valamelyikét.

Mindkét módszer működik, a felhasználók nem látnak közte különbséget. Ami viszont nem egyezik meg: az idő, melyet a probléma megoldásával töltöttünk. A Storyline 360 használatával néhány kattintással készen vagyunk, azonban a Storyline 3 esetében programoznunk is kell, ami – ha nem ismerjük még a JavaScript-et, – több óránkba is telhet.

articulate-előnyök-hátrányok

Mi van akkor, ha váltanom kell a másik szoftverre?

Szerencsére az Articulate megoldotta az átjárhatóságot a két szoftver között, így a 3-mal készült anyagokat is megnyithatjuk 360-nal, és fordítva. Viszont, ha a fentiek közül bármelyik, vagy más olyan funkciót használtunk a 360-as anyagunkban, amit a 3 nem támogat, az nem fog működni benne.

Összességében tehát érdemes kiemelt figyelmet fordítani a választásra és már a licenc megvásárlása előtt részletesen megtervezni a tananyagokat és a tananyagfejlesztés menetét.

 

Tervezed megvenni a programot, de nem tudod melyiket válaszd? Amennyiben tőlünk vásárlod a Storyline-t:

 1. jelentős kedvezményt biztosítunk az Articulate honlapján szereplő listaárból
 2. díjmentesen segítjük a beszerzés adminisztrációját
 3. és ingyenes jelenléti oktatást biztosítunk a használatához!

Vagy már megvetted, de szeretnéd professzionális szinten használni? Egy oktatás keretében bemutatjuk neked és kollégáidnak akár a legapróbb részleteket is! Keress meg minket! Érdekel, hogy hogy néz ki, miből épül fel egy ilyen oktatás? Kattints ide, és olvasd el!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  Pernyész Máté

  A poszt szerzője Máté, a SKOLL gyártásvezetőjeként az elearning tananyagfejlesztéseink szakmai koordinálásáért és minőségbiztosításáért felel. Programozó végzettségének és több mint 9 éves Storyline tapasztalatának köszönhetően nincs olyan tananyagfejlesztési feladat, amire ne találna megoldást.

  pernyész-máté

  Sharing is sexy!