Egyéb kategória

Az életcélok megtalálása és kitűzése

Posted

Életcélok megtalálása
Sharing is sexy!

Mik azok az életcélok, és milyen életkorban javasolt kitűzni őket? Szükségesek-e egyáltalán? Mi számít jó életcélnak, mennyiben járul ez hozzá az egyén boldogságához? Kérdések, amelyeket fel kell tenned magadnak.

Mi az az életcél?

A HR Portál enciklopédiája alapján

az életcél az ember életének értelmet adó célkitűzés, amely mélyen gyökerezik az általa elsajátított kultúrában, valóságos és vélt érdekeiben, értékfelfogásában.

Az emberek tudatossága különböző mértékű: egyesek szinte minden cselekedetük során az életcéljuk elérésére törekednek, míg mások lefektetett életcél nélkül sodródnak. 

A mai világban a határozott és szilárd életcél megléte pozitív tulajdonság, de a gyorsan változó globális környezetben az is szükséges, hogy ezeket az életcélokat idővel felülvizsgáljuk, és rugalmasan változtassuk, ha a helyzet úgy kívánja. 

Az anyagi javak, mint életcélok

Az életcél megtalálása mindenkinek csakis a saját feladata. De egyáltalán mi számít ilyen célnak? A legtöbben egyből az anyagiakra asszociálnak: egy ház, egy autó, nyaralás minden nyáron, a legjobb éttermek meglátogatása… Ezek azonban nem életcélok – az anyagi javak hajszolása nem lehet az életút végállomása, csak része. 

Miért fontos megtalálni az életfeladatunkat?

Az életcél megtalálása sokkal fontosabb, mint gondolnánk, és nem csupán egy szépen hangzó feladat. Ha értelmes, céltudatos életet élünk, az hozzájárul a jobb fizikai egészséghez és a mentális fittséghez, valamint csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Ha adottságainkat mások szolgálatában használjuk fel, az segíthet megtalálni valódi életfeladatunkat, míg az elszigeteltség és a magány egzisztenciális válságot okozhat.

Ha van egy célod, az lehetővé teszi számodra, hogy:

 • olyan életet élj, amely összhangban van az értékeiddel;
 • motiváltabb, fegyelmezettebb és hatékonyabb legyél abban, hogy önmagad legjobb változatává válj;
 • hosszú távon örömet találj azokban a dolgokban, amelyeket végzel, akármi legyen is az.
életcélok

A személyes célok meghatározása, az életcélok kitűzése

Az alapos önvizsgálat segít a gondolatainkat arra összpontosítani, amit a legjobban élvezünk az életben, és ami értelmet ad számunkra. Mindenkinek más-más képességei vannak, és másban tehetséges. Ha időt szánunk arra, hogy elemezzük, miben vagyunk kiemelkedőek, az segít megtalálni az életcélokat, illetve az is támogató lehet, ha aktívan próbálunk ki új, inspiráló dolgokat, és mindig nyitott szemmel járunk a világban. 

Az életfeladat megtalálása gyakran arról szól, hogy felfedezzük, hová tartozunk igazán. Amikor találkozunk azzal a közösséggel, ahol úgy érezzük magunkat, mintha otthon lennénk, akkor képessé válunk igazán önmagunk lenni. Ha tisztába kerülünk az alapvető értékeinkkel, és nem keressük a külső megerősítést, könnyebb lesz megtalálni a valódi utunkat. A cél megtalálása viszont egy életen át tartó utazás, amelynek során a rugalmasság lehetővé teszi, hogy úgy fejlődjünk, hogy közben hűek maradunk önmagunkhoz. 

Fejlődésfókuszú gondolkodásmód, hogy megtaláljuk önmagunkat

Ha megállunk önmagunk fejlesztésében, megrekedünk.

Sokan nem veszik észre, hogy megvan a belső erejük, hogy bővítsék tudásukat, fejlesszék érzelmi intelligenciájukat, és önmaguk lehető legjobb változatává váljanak.

A fejlődésfókuszú gondolkodásmóddal rendelkező emberek viszont hisznek abban, hogy a legalapvetőbb képességeik is fejleszthetők odaadással és kemény munkával – az ész és a tehetség pedig csak a kiindulópont. Ez a szemlélet a tanulás szeretetét és a rugalmasságot teremti meg, ami elengedhetetlen a jó teljesítményekhez.

A fejlődésközpontú gondolkodásmód azt is lehetővé teszi, hogy

 • a kihívásokat lehetőségként fogadjuk el, 
 • kitartsunk a kudarcok ellenére is, és
 • elfogadjuk a visszajelzést és az építő kritikát.

 

A SKOLL-nál a fejlődésközpontú gondolkodásmód híveiként felnőttképzésekhez is adunk támogatást. Az életcél felkutatása és az elérésére tett törekvések szorosan kapcsolódnak az „egy életen át tartó tanulás” (lifelong learning) elméletéhez, ezért is hiszünk az oktatás forradalmi erejében.

Ha érdekelnek más cikkeink is, látogass el blogunkhoz, ha pedig kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!