Keretrendszer

A Moodle 3.10 verziójának újdonságai

Posted

Moodle 3.10
Sharing is sexy!

A Moodle fejlesztői továbbra is gőzerővel dolgoznak, a korábban bemutatott júniusi Moodle verziót 2020. november 9-én követte a legújabb, 3.10-es. Mint minden esetben, ezúttal is érdemes váltani a legújabb verzióra, posztunkban a Moodle 3.10 újdonságait vesszük sorra.

Ha érdeklődsz a téma iránt, de még nem hallottál a rendszerről, akkor ajánljuk figyelmedbe a Moodle keretrendszer bemutató oldalunkat.

A Moodle 3.10-ben bemutatott újdonságok az alábbiak:

 1. Kurzusok tartalmi elemeinek letöltése
 2. Online fizetéshez kötődő újítások
 3. H5P modul és a Tartalombank frissítései
 4. Teszt tevékenység újítások
 5. Akadálymentesítéshez kötődő frissítések
 6. Performancia, IT biztonsági és mobil applikációs apróbb frissítések

A Moodle 3.10 verzió legfontosabb újdonságait emeljük ki részletesebben a poszt további részében.

Kurzusok tartalmi elemeinek letöltése a Moodle 3.10-ben

A tartalom típusú kurzus tevékenységek (Fájl, Tananyag, Címke, Oldal, Mappa) ettől a verziótól kezdve, egyben letölthetővé válnak a tanulók számára,

így támogatva azok tanulási folyamatát, akik pl. jobban kedvelik az offline lehetőségeket. A letölthetőség állítható portál szinten (portáladminisztrátor által) és kurzus szinten az oktató által.

Moodle 3.10 újdonságok

Online fizetéshez kötődő újítások

Kialakításra került PayPal-on keresztül történő fizetési lehetőség, amely adott kurzusok beiratkozási feltételeként állítható be. A Moodle központi fejlesztői tervezik további fizetési lehetőségekkel kiegészíteni. A portáladminisztrátor akár több számlaszámot is létre tud hozni, melyeket kurzusonként lehet megadni. A beiratkozási feltételeknél található beállításoknál adható meg az összeg és a valuta, amelyen értelmezzük.

Moodle 3.10 új funkciók

H5P modul és Tartalombank frissítései az új Moodle 3.10 verzióban

Jól látható, hogy a Moodle a 3.8-as verzió óta tényleg integrált részének tekinti a H5P plugin-t, ami mindenkinek jó hír.

A legújabb frissítések részeként lehetőséget kapunk a H5P stílusok testreszabására, hogy annak a kinézete se különüljön el a szervezetünk arculatától. Az osztályozó naplóval való összeköttetés is kialakításra került, a H5P tartalmaknál kapott jegyek beillesztése megoldottá vált.

A Tartalombankon is fejlesztettek, innentől kezdve letölthetők a tartalmak a bankból, a kapcsolódó fájlok itt is cserélhetők, kapunk figyelmeztető jelzést, ha még üres a bank és lehetőségünk van rögzíteni a tartalmaknál, hogy ki a szerző.

Teszt tevékenység újdonságok

A korábbiakban problémát okozhatott, hogy az adott tesztkitöltés időkorlátjához kötődő visszaszámláló kizárólag az oldal tetején volt látható. A 3.10-es verziótól kezdve lejjebb görgetve is látható marad az időzítő.

Moodle 3.10 új lehetőségek

Új teljesítési feltételként beemelésre került a tesztkitöltések számához kötődő paraméterezési lehetőség – ha pl. manuálisan javítandó részei vannak a tesztnek, de fontos, hogy a tanulók tovább tudjanak haladni még a kiértékelés előtt, akkor megadható, hogy 1 tesztkitöltés után teljesítetté váljon a tevékenység.

Frissítenéd a Moodle rendszeredet, hogy kipróbálhasd a Moodle 3.10 új funkciót? Már frissítetted, de kérdésed van az új lehetőségekkel kapcsolatban? Keress minket, segítünk!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  Mongyi Zsolt

  A poszt szerzője Zsolt, a SKOLL senior projektvezetője, 10 éve vezet Moodle elearning rendszer bevezetési, fejlesztési, üzemeltetési projekteket. Az általa is bevezetett, és folyamatosan támogatott Moodle LMS-ekből jelenleg is több tízezren tanulnak.

  Mongyi Zsolt

  Sharing is sexy!