Oktatás

A Redmenta használata: hogyan működik a feladatlap készítő?

Posted

A Redmenta használata
Sharing is sexy!

Gondolkoztál már, hogy milyen ingyenes szolgáltatással lehet online dolgozatokat létrehozni? A Redmenta valószínűleg az egyik legkönnyebben kezelhető rendszer, amellyel gyorsan lehet létrehozni, megosztani és értékelni feladatlapokat. Ráadásul egyszerű kezelőfelülete a legkisebbeknek is könnyen elsajátítható.

Első használat előtt mindenképp szükségünk lesz egy Redmenta fiókra. Látogassunk el a www.redmenta.hu oldalra, majd kattintsunk a Regisztráció menüpontra. A folyamat egyszerű, elegendő a nevünket és egy érvényes e-mail címet megadnunk. Ügyeljünk rá, hogy biztonságos, másol nem használt jelszót válasszunk, majd kattintsunk a Regisztráció gombra.

Ezután érkezni fog egy levél a megadott címre, amelyben található linkre kattintva megerősíthetjük regisztrációnkat. Ha ezt megtettük, már be is léphetünk a rendszerbe!

Első belépéskor válasszuk ki, hogy milyen célból szeretnénk használni a Redmentát, tehát tanárként dolgozatokat szeretnék létrehozni vagy tanulóként inkább csak kitöltenénk ezeket. Ez egyébként nem befolyásolja a később elérhető funkciókat, pusztán adatgyűjtés céljából kérdezik meg.

A Redmenta felülete

Redmenta feladatlapok rendszerezése

A főoldalon láthatók azok a feladatlapok, amelyeket létrehoztunk vagy amelyekhez hozzárendeltek minket. A kitöltésre megadott feladatlapok is itt listázódnak ki. Hogy a felület átlátható maradjon, érdemes mappákba rendeznünk a feladatlapokat.

A felső sorban kattintsunk a Mappák szerkesztése gombra. Új mappa létrehozásához adjuk meg annak nevét, majd kattintsunk az Új mappa létrehozása gombra. Miután létrehoztunk egy vagy több mappát, átnevezhetjük vagy törölhetjük ezeket a ceruza illetve a kuka ikonra kattintva.

A Redmenta használata - mappák szerkesztése

A Redmenta használata feladatlap létrehozásához

Az Új feladatlap létrehozása gombra kattintva először adjuk meg a dolgozatunk címét és rövid leírását, majd kattintsunk a Létrehozás gombra.

A feladatlap szerkesztésekor bal oldalon láthatjuk annak tervezett felépítését, a benne található kérdésekkel. Középen egy aktuálisan kiválasztott kérdést tudunk szerkeszteni, jobb oldalt pedig a már korábban létrehozott kérdéseink, illetve a publikus kérdések között tudunk keresni, válogatni.

Feladatlap kezelése

Kitöltési és értékelési módok

A felső sávban található gombok segítségével szabályozhatjuk a feladatlap kitöltési és értékelési beállításait. Az értékelésnél egyedi, százalékos tartományokhoz adhatunk meg eredményeket, ezáltal

értékelhetjük a dolgozatot a hagyományos 5-ös skálán, de akár adhatunk megfelelt – nem felelt meg visszajelzést is.

A kitöltésnél lehetőségünk van rá, hogy megadjuk, mettől meddig lehet a kitöltést megkezdeni, majd ezután hány percen át írható a dolgozat. Kedvelt megoldás, hogy a kitöltésre szánt időtartamnak csak az első 10-15 percében lehet megkezdeni a dolgozatot. Bármikor kezdi is meg a tanuló a kitöltést, onnantól lesz annyi ideje, amelyet előzetesen beállítottunk.

Ha azt szeretnénk, hogy a feladatlap gyakorlásként többször is kitölthető legyen, akkor ezt is megadhatjuk. Ha korlátlan kitöltést szeretnénk megengedni, akkor állítsuk ezt az értéket nullára.

A Redmenta használata széleskörűen testreszabható: azoknál a dolgozatoknál, ahol a rendszer egyértelműen tudja értékelni a válaszokat, megadhatjuk, hogy a kitöltést követően automatikusan kapjon visszajelzést a tanuló. Ha az Eredmények megjelenítése lenyíló menüben a Csak az összpontszámot, a többit a jóváhagyásom után lehetőséget választjuk, akkor ahhoz, hogy a tanuló az egyes kérdésekre kapott részpontszámait is lássa, előbb manuálisan jóvá kell hagynunk ezt minden dolgozat kijavítását követően.

Kitöltési beállítások

Természetesen lehetőség van rá, hogy csak a javítást követően legyen látható az összpontszám és az eredmény.

A kitöltési beállításoknál szabályozhatjuk azt is, hogy a kialakított sorrendben vagy véletlenszerűen jelenjenek meg a kérdések. Ez akkor is praktikus lehet, ha a tanulók egy helyen, pl. egy gépteremben írják meg a dolgozatot.

Kérdések, feladatok létrehozása

Kérdéseket több módon is hozzáadhatunk a feladatlapunkhoz. Az egyik mód erre, ha létrehozunk egy teljesen új feladatot. Ehhez kattintsunk az Új feladat létrehozása gombra, majd adjuk meg a feladat leírását, ami egyben a megválaszolandó kérdés is lesz.

Feleletválasztós és igaz-hamis kérdések

A válaszlehetőségek tekintetében számos opció közül választhatunk. Alapértelmezetten az egyválaszos feleletválasztós kérdéstípus kerül kiválasztásra. Itt több lehetőség közül kell a tanulónak megtalálni az egyetlen helyes megoldást.

Ennek párja a több megoldással rendelkező feleletválasztós kérdés. Az igaz-hamis kérdéseknél pedig minden lehetőségről el kell dönteni, hogy az igaz, vagy sem. 

Mindegyik esetben hozzáadhatunk tetszőlegesen sok válaszlehetőséget, illetve megadhatjuk, hogy kitöltéskor a válaszlehetőségek véletlenszerű sorrendben jelenjenek meg.

Kifejtős és rövid válasz típusú feladatok

Megkövetelhetünk szöveges választ is egy kérdésre, sőt akár esszé írását is előírhatjuk a tanulóknak.

A rövid válasznál felvehetünk olyan kulcsszavakat, amelyeknek szerepelnie kell a helyes válaszban. A szinonímák, megoldások tekintetében beállíthatjuk, melyik milyen arányban számít bele a feladatra adott végeredménybe.

Ezzel lényegében automatizálhatjuk a rövid szöveges válaszok kiértékelését.

A kifejtős és a rövid válasz típusnál is megadhatjuk az elfogadott szavak számát, illetve százalékosan egy tűréshatárt is, amelyen belül még értékelhetőnek minősül a válasz.

A Redmenta használata - kérdés típusok

Párosítás, illetve sorrendbe rendezés

Néha szükség lehet rá, hogy a megadott ismereteket a tanulók megfelelően tudják egymáshoz kapcsolni. Erre nyújt megoldás a párosító feladattípus.

Ha pedig egy folyamat lépéseinek ismeretét szeretnénk ellenőrizni, akkor a Sorrend típusú feladatot érdemes választani.

Hasznos lehet, ha a válaszokhoz magyarázatot is megadunk a Válaszmagyarázat mezőben, így nagyobb arányban fogják a tanulók megjegyezni és megérteni az ismeretanyagot.

Redmenta feladattípusok megosztása és címkézése

A Redmentának nagyon hasznos funkciója

a közös kérdésbank, amelyet rengeteg pedagógus és oktató bővít nap, mint nap, kérdéseik megosztásával.

Fontos azonban, hogy ezeket a kérdéseket nem ellenőrzik, így érdemes minden esetben alaposan átnéznünk, hogy nem történt-e valamilyen hiba a létrehozáskor.

A Redmenta használata során a kérdésekhez kötelező megadni egy vagy több címkét is, amelyek segítségével könnyebben kategorizálhatjuk a feladatokat. Ez a funkció nagyon hasznos akkor is, amikor egy feladatot publikussá teszünk, hiszen ezáltal pontosabb találatot kapunk, amikor egy kérdés témájára keresünk.

Természetesen, ha szeretnénk, akkor egy kérdést priváttá is tehetünk, ezáltal nem tudja majd használni más.

Kérdés újrafelhasználása

Az általunk vagy mások által korábban létrehozott kérdéseket is egyszerűen beszúrhatjuk a feladatlapba. Ehhez a jobb oldali mezőben keressünk rá a kívánt feladatra vagy válasszunk a felajánlott lehetőségek közül.

Feladat hozzáadása

Ha készen vagyunk feladataink létrehozásával vagy beszúrásával, akkor a bal oldalon fogd és vidd módszerrel rendezhetjük őket. Ugyanitt szúrhatunk be oldaltörést is. Ez akkor hasznos, ha nem szeretnénk, hogy egyszerre néhány kérdésnél többet lásson a tanuló vagy, ha valamilyen okból szeretnénk tördelni a feladatok megjelenését.

Egy kérdést kiválasztva természetesen bármikor szerkeszthetjük azt vagy módosíthatjuk annak pontozását is.

Smart Sheet, avagy okos feladatlapok

Egy érdekes és sok esetben hasznos funkciója a Redmentának az okos feladatlapok létrehozása. Ez azt jelenti, hogy előre megadott címkéket alkalmazva megpróbál a rendszer releváns kérdéseket összeválogatni és a feladatlapba illeszteni.

Később ezeket a kérdéseket átírhatjuk, de akár törölhetjük is, így teljesen testreszabva az automatikusan generált feladatsort is.

Smartsheet

Fontos megjegyezni, hogy ez nem minden esetben generál teljesen megfelelő feladatlapokat, így mindenképp szükséges időt szánni a kérdések átdolgozására.

Feladatlap klónozása

Ha elkészültünk egy feladatlappal, akkor a Szerkesztés befejezése gombra kattintva visszatérünk a dolgozat összefoglaló oldalára, ahol különböző műveleteket hajthatunk végre. Ilyen például a feladatlap klónozása is. Ennek segítségével másolatot hozhatunk létre a dolgozatról, hogy szerkesztés vagy a beállítások módosítását követően újra felhasználhassuk azt.

Beágyazás, megosztás és mire jó a direktcím?

A Redmenta használata során nem csak a feladatainkat tudjuk megosztani egymással, hanem teljes feladatlapokat is elküldhetünk tanulóinknak a Redmenta rendszerén kívül és azon belül is.

Feladatlap szerkesztésekor a bal oldali menüsávban található link segítségével hivatkozhatunk bárhonnan a feladatlapra. Természetesen a kitöltési időkorlátoknak megfelelően lesz elérhető ilyenkor is.

Megosztási beállítások

Ha egyszerűbb elérést szeretnénk lehetővé tenni, és a tanulók ismerik a Redmenta felületét, akkor létrehozhatunk direktcímet is. Ez egy egyszerűbb név, amit a Redmenta Direktcím menüpontjába beírva egyből a dolgozathoz jutnak el a kitöltők.

Ha más oldalon szeretnénk megjeleníteni a feladatlapot, be is ágyazhatjuk azt, akár egy Moodle kurzusba is.

Ehhez válasszuk a Beágyazás lehetőséget majd az ott megjelenő kódot másoljuk és illesszük be a céloldal forráskódjába. Moodle esetén legegyszerűbben ezt az Oldal vagy Címke tevékenységgel tehetjük meg.

Beágyazás és az egyéb megosztások esetén is fontos, hogy megfelelően állítsuk be a feladatlap elérését. Ezt a jobb oldali Feladatlap publikálása blokkban tehetjük meg. Ha azt a lehetőséget választjuk, hogy Csak azoknak, akiknek itt meg lett osztva, akkor a Megosztások beállítása gombra kattintva vehetünk fel csoportokat vagy személyeket.

Végezetül megoszthatjuk a dolgozatot közvetlenül Google Classroom kurzusba vagy Teams csoportba. Ezek használatához természetesen rendelkeznünk kell és be kell jelentkeznünk az érintett fiókokba.

Érdemes egy teszt dolgozat segítségével kipróbálni többféle megosztási módot és korlátozást, hogy a dolgozat időpontjában biztosan az elvártaknak megfelelően működjön minden.

Nyomtatás

Ha hibrid oktatást tartunk vagy az online oktatás időszakában elkészített feladatlapokat szeretnénk tantermi oktatásnál felhasználni, akkor lehetőségünk van kinyomtatni a dolgozatokat. Ekkor megadhatjuk, hogy milyen elemek kerüljenek a nyomtatási képre, sőt egy QR kód segítségével online elérést is biztosíthatunk a dolgozathoz, hogy okos eszközről azonnal elérhető legyen a diákok számára.

Bár tudjuk, hogy nem minden esetben megoldható, környezetkímélő és pedagógiai szempontból is érdemes az online dolgozatírást erősíteni, nem beszélve a javításra szánt idő drasztikus csökkenéséről!

Feladatlap törlése

Természetesen a már nem használt, vagy gyakorlásból létrehozott feladatlapokat törölhetjük is. Ehhez válasszuk ki a törölni kívánt dolgozatot és kattintsunk a Feladatlap végleges törlése lehetőségre. Ahogyan a neve is mutatja, ezután már nem állítható vissza a feladatlap.

Kitöltések és eredmények megtekintése

Érdemes megnézni, hogyan lehet a kitöltéseket megtekinteni és javítani. Ha egy dolgozatot már kitöltöttek, akkor a kitöltők nevei és a rendszer által számított pontszámok automatikusan megjelennek az összesítő felületen.

Kattintsunk a tanuló melletti >> jelre, hogy részletes eredményeket lássunk. Itt minden kérdést értékelhetünk, vagy ha ezek pontszámát a rendszer számolja, akkor a visszajelzés résznél egyedileg eltérő pontot adhatunk a szöveges visszajelzéssel együtt.

Kiértékelés

Egyéb funkciók

Akad néhány kiegészítő lehetőség, amely megkönnyíti a munkát a Redmentában. Az egyik ilyen a csoportok kezelése. A Redmenta fiókkal rendelkező tanulókat meghívhatjuk egy csoportba, hogy később egy dolgozatot egyetlen megosztással minden csoporttagnak kioszthassunk. Hasznos lehetőség, hogy a csoportoknak is adhatunk direkt címeket. Ennek segítségével a tanulók közvetlenül megtalálhatják a csoportot és be is léphetnek abba.

A járványhelyzet kapcsán számos pedagógus készített el megannyi feladatlapot a Redmenta segítségével. Azért, hogy az így létrejövő hatalmas tudásbázis ne vesszen kárba, létrehoztak egy katalógust. Feladatlapjainkat beajánlhatjuk a katalógusba, ahol témakörök és szintek szerint kategorizálva kerülnek tárolásra a dolgozatok. Ezek között válogatva pedig felhaszálhatjuk mások kérdéssorait is.

Jól látható, hogy a Redmenta igyekszik lefedni a dolgozatok létrehozásának, kezelésének és megosztásának teljes palettáját. Kifejezetten hasznos, hogy a szolgáltatások ingyenesek és korlátlanul használhatók. Ha rendelkezünk valamilyen oktatási platformmal (pl. Google Classroom vagy Moodle), akkor azoknak praktikus kiegészítője lehet a Redmenta.

Kipróbáltad, de elakadtál? Szeretnéd a dolgozatokat hatékonyan kezelni és megosztani másokkal? Írj nekünk és segítünk!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!