OktatásTananyag

Minden, amit a H5P-ről tudni érdemes (útmutató)

Posted

A H5P legfontosabb tulajdonságai és előnyei
Sharing is sexy!

A tanulás nem pusztán egy adott életszakaszt — a gyerekkort — foglalja magában, hanem egy egész életen át tartó izgalmas utazást, amely optimális esetben megállás nélkül formálja az elménket, ezáltal mind szakmailag, mind emberileg jobbá tesz mindannyiunkat.

A mai digitális világban eszközök sokasága érhető el, amelyek pontosan ebben segítenek minket: megkönnyítik, fokozzák és élvezetessé teszik ezt az utazást. Ezek a szoftverek, az interaktív online platformoktól kezdve a magával ragadó játékosításokig sokkal többek, mint egyszerű memorizálási segédeszközök — a száraz tanulást egy ösztönző és élvezetes élménnyé alakítják át. Ezáltal nem csak magát a tanulást, hanem a tevékenység szórakoztató értékét is jelentősen növelik.

Az ilyen erőforrások felhasználásával a tanulók — legyenek azok akár gyerekek vagy felnőttek — megújult kíváncsisággal, problémamegoldó képességgel és kreativitással közelíthetnek az oktatáshoz, ezek pedig, mint jól tudjuk, az életen át tartó tanulás legfontosabb alappillérei.

Az ilyen eszközök használata tehát nemcsak a mélyebb megértést segítik elő, hanem a tanulás iránti élethosszig tartó szeretetet is képesek kialakítani.

Ezek közül mutatunk be most egy igen jól ismert, népszerű és hatékony példát: a H5P-t.

Javascript és HTML5

A H5P egy nyílt forráskódú, Javascript alapú rendszer, amivel HTML5 tartalmat oszthatunk meg

A legtöbb forrásanyag ma már az interneten található meg, nagyrészt olyan weboldalak vagy weblapok gyűjteményében, amelyek hatalmas mennyiségű információkat tárolnak, tesznek kereshetővé, és azonnal elérhetővé.

Ahhoz azonban, hogy egy tudásanyag interaktívvá váljon, a weboldalt úgy kell felépíteni, hogy az támogassa az ilyen jellegű tartalmakat.

Itt jön a képbe a H5P, ami egy nyílt forráskódú, ezáltal ingyenes JavaScript alapú tartalomkezelő keretrendszer. Maga a H5P név a HTML5 Package rövidítése, és célja, hogy mindenki számára megkönnyítse az interaktív HTML5-tartalmak létrehozását, megosztását és újrafelhasználását.

Mire jó a H5P?

A H5P nem egy újabb publikációs rendszer, mint például a WordPress, a Drupal vagy a Moodle — a lényege pont az, hogy ezeken a már meglévő tartalomkezelő rendszereken interaktív tartalmakat tehessünk elérhetővé, mint például:

 • Prezentációkat
 • Kvízeket
 • Játékokat
 • Interaktív videókat
 • Tanulókártyákat

A lista hatalmas, itt tekinthető meg — a funkciók egytől-egyig ki is próbálhatók.

A használatával jelentősen megkönnyíthetjük és élvezetesebbé tehetjük a tanulást, ezáltal dinamikusabbá tehetjük az egész tevékenységet — végül pedig kialakíthatjuk a tanulókban az örökké tartó fejlődés vágyát. A H5P-nek azonban más előnyei is vannak az interaktivitáson kívül:

Hozzáférhetőség: Mivel a H5P egy nyílt forráskódú eszköz, bárki számára elérhető. Az eszközök és böngészők széles skáláját támogatja, így biztosítva, hogy a tartalom széles közönség számára legyen elérhető.

Testreszabhatóság: A H5P segítségével az oktatók és a tartalomkészítők a tananyagokat a közönségük sajátos igényeihez és preferenciáihoz igazíthatják. Ez a személyre szabott megközelítés fokozza a megértést és a memorizálást

Integráció: A H5P-tartalmak integrálhatóak a különböző tanulásmenedzsment-rendszerekbe (LMS), weboldalakba és blogokba. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a meglévő oktatási infrastruktúrába való zökkenőmentes beágyazást.

Együttműködés: Elősegíti a tartalomkészítők közötti együttműködést, mivel a programmal megoszthatják és újrafelhasználhatják az interaktív tartalmakat. Ez hatékonyabb tartalomkészítési folyamathoz és gazdagabb tanulási élményhez vezethetnek.

Elemzés: A H5P egyes megoldásai lehetővé teszik a diákok teljesítményének és elkötelezettségének nyomon követését. Ezek az ismeretek felbecsülhetetlen értékűek lehetnek az oktatók számára annak megértésében, hogy a diákok hogyan lépnek kapcsolatba az anyaggal, és hol lehetne javítani rajtuk.

Költséghatékonyság: Nyílt forráskódú platformként a H5P ingyenesen — vagy egyes esetekben olcsóbban — használható, mint a szabadalmaztatott piaci eszközök, így vonzó lehetőség lehet a szűkös költségvetésű oktatók és intézmények számára.

Ahhoz tehát, hogy a tanulás ne csak hasznos, de szórakoztató tevékenység is legyen, a H5P-hez hasonló eszközök használata erőteljesen ajánlott!

Hol találkozhatsz interaktív tananyagokkal és tartalmakkal?

A H5P tehát lényegében különböző játékos feladatok gyűjtőneve, amelyeket egyszerűen be lehet ágyazni a tananyagba és az oktató feltöltheti a saját tartalmával a sablonokat.

Azonban nem csak és kizárólag a H5P használatával láthatsz példát a jól működő, tanulást segítő tartalmakra.

A SKOLL-nál kiemelten fontos, hogy a tanulók ne csak megértsék, hanem meg is szeressék a tananyagokat, örömmel álljanak neki a tanulásnak.

Amennyiben érdekel, hogy miként képes egy e-learning rendszer akár a felnőttek számára is vonzó, hatékony és szórakoztató tananyagot és keretrendszert biztosítani a szakmai fejlődéshez, tekintsd meg tananyag bemutatónkat!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!