OktatásTananyag

Mi az a mikrotanítás, mikrotanulás? Módszerek.

Posted

Mikrotanulás
Sharing is sexy!

A mikrotanítás és mikrotanulás fogalmak nem újkeletűek: a figyelem fenntartásának képessége a digitális fejlődéshez mérten fordítottan arányos, a Z- és az Alfa generációk egyre rövidebb, egyre interaktívabb pedagógiai módszereket igényelnek a hatékony tanuláshoz. 

De nem csak a fiatalabbakra igaz ez: az információáramlás felgyorsulása miatt az X és az Y generáció tagjainak is új szoftvereket, megoldásokat kell megismerniük, a lehető legrövidebb idő alatt. 

A mikrotanítás fogalma

A mikrotanítás (mikroteaching) azt jelenti, hogy a különböző gyakorlatok, készségek fejlesztését rövid, informatív tananyagokra építik, amelyek tartalmazhatnak

 • animációt
 • videót
 • interaktív honlapot
 • mobilalkalmazást
 • kvízt
 • vagy akár hanganyagot is.

A mikrotanítás régen az 5-15 perces videókat jelentette (5-10 éve egy TED Talk videó is rövidnek számított), ma viszont, a Tik-Tok népszerűségének csúcsán a 10-60 másodperces videók azok, amik leginkább mikromennyiségű tananyagnak számítanak. Ennek eredménye az, hogy vannak, akik matekot oktatnak a közösségi médián, vagy egy történelmi eseményt magyaráznak el egy percben. Hogyan lehet ezt jól csinálni? Mik a mikrotanítás előnyei és hátrányai?

Mikrotanítás videón keresztül

A mikrotanítás előnyei

A mikrotanítás előnyei a tanárt és a tanulót is érintik. 

 • az oktató sokkal előbb kap visszacsatolást a tanuló előrehaladásáról;
 • egyértelműbbé válhat, hogy mely témakörök, ismeretek tanulása megy nehezebben;
 • a tananyagok fókuszáltabbak lesznek, egy videó csak egy témát boncolgat, lényegretörően;
 • bárhol, bármikor elvégezhetők a tananyagok (pl. tömegközlekedés közben);
 • és bármikor, gyorsan újranézhetők is (Just-In-Time tanulás);
 • a témák és a formátumok változatosak lehetnek;
 • az anyagok gyorsan szerkeszthetők, cserélhetők (hisz elég egy 1 perces videót kicserélni, ha valami megváltozott időközben);
 • a figyelem garantált.

A vizuális, mikro-tananyagok előnyei, hogy míg a tanuló egyszerre látja és hallja az adott témakör tananyagát, képes annak 90%-át is megjegyezni, míg ha csak olvasta volna, alig 10-15%-a maradna meg az anyagnak. 

A mikrotanítás cégek esetén is különösen hasznos: egy új vállalatirányítási szoftver, termelési folyamat, vagy client-service tréning tananyagai mind-mind kialakíthatók rövid, egyperces videók segítségével.

A mikrotanítás hátrányai

A mikrotanítás hátrányai közé tartozik, hogy

 • általában nem személyes, így azonnali kétirányú kommunikációra nincs lehetőség;
 • a tananyagok elkészítése sok időt vehet igénybe;
 • nagy kihívást jelenthet a tanárnak, hogy „tömörítse” az információkat, vagy elmélyedjen egy témában;
 • nagy információmennyiség szétszabdalása esetén kihívást jelenthet átláthatóvá és rendezetté varázsolni a sok apró egységet.

A mikrotanulás eszközei

Ahhoz, hogy a tanulók tanulása hatékony legyen, különböző online oktatási eszközök és szoftverek szükségesek.

Egy személyes oktatási forma esetén rengeteg felkészülésre van szükség ahhoz, hogy röviden, lényegretörően, de figyelemfelkeltő módon tálaljunk információkat (lásd korábban említett 15 percnyi TED előadásra átlagosan 200 órát készülnek az előadók), ezért merül fel azonnal a digitális segédeszközök harcba hívása.

Az applikációkon, chatprogramokon, gamifikációs platformokon kívül elengedhetetlenül fontosak az értékelési eszközök: fontos a visszacsatolás mind az oktatók, mind a diákok számára. 

Pedagógiai folyamatok tervezése szoftverben

Egy képzésszervező rendszer lehetővé teszi a tanárok számára, hogy különböző tanítási technikákat próbáljanak ki, majd az értékelések alapján azokat finomra hangolják. 

A pedagógiai folyamatokat, mint a tananyagtervezés, a tudásmenedzsment, a kommunikáció és az értékelés így mind egy rendszerben lehet nyilvántartani.

A SKOLL-nál folyamatos monitorozás alatt vannak a tanulói szokások és az ezeket támogató digitális megoldások, így mindig törekszünk a mikrotanulás elveit is beépíteni koncepcióalkotó munkáinkba. Ha érdekelnek más cikkeink is, látogass el blogunkhoz, ha pedig kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!