KeretrendszerOktatás

Elektronikus oktatás | Online oktatási eszközök

Posted

Az online oktatás eszközei
Sharing is sexy!

Milyen online oktatási eszközök vethetők be a figyelem fenntartásának érdekében? Hogyan taníthatunk, vizsgáztathatunk és értékelhetünk az elektronikus oktatás bevonásával? Min múlik az oktatás minősége, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy motiválhassuk a tanulókat az online tanulásra?

Az elektronikus oktatás elterjedése

A tanintézményekbe az elektronikus oktatásra való átállást a 2019-2020-as koronavírus járvány sürgette meg.

A digitalizáció folyamata már előtte elkezdődött: a tantermeket sok helyen okostáblával szerelték fel, a TV-ket felváltották a projektorok, de a távoktatásra nemigen volt példa, sem a középiskolákban, sem az egyetemeken. 

A COVID-okozta veszélyhelyzet viszont felborította a kényelmes, bevett technikákat és a meglehetősen nyugodt tempójú átállást – és nem csak a diákoknak okozott nagy nehézséget, hanem azoknak a cégeknek is, akik zárva tartották irodáikat, de szolgáltatási körük nem csökkent. Egy online marketinges cég megrendelései akár növekedhettek is a COVID alatt, ami miatt új dolgozókat kellett felvenniük, de felmerült a kérdés: hogyan tanítsák be online, elektronikusan az új kollégát?

Az online oktatás előnyei

Az online oktatás legnagyobb előnye a rugalmasság:

mindenki a saját tempójában tanulhat, egy általa választott helyszínen, amikor éppen időt szakít rá.

Ha valamire nem emlékszik a tanuló, meg tudja nézni újra – gyakori ugyanis, hogy az új kollégának gyorsan, reflexszerűen mutatják végig a vállalatirányítási szoftvereket, amik elsőre érthetők, de később feledésbe merülnek. 

A rugalmasság előnye továbbá, hogy senki nem függ senkitől: nem kell várni a tudással rendelkező kollégára, amíg lesz egy felesleges egy órája, hogy átadja az információt. Online oktatással bármikor, bárhogyan elsajátítható a tananyag. Az oktatás tartalma pedig bármikor megújítható, kiegészíthető.

Nagy előny továbbá az is, hogy aki elektronikus oktatással tanítja kollégáit, az rengeteg időt (és ezáltal pénzt) takarít meg. Nem kell egy órát utazni csúcsforgalomban ahhoz, hogy valaki információhoz jusson. Nem kell szállást fizetni egy több napos továbbképzés esetén, ha az online is megtartható. 

A számonkérés is sokkal egyszerűbb, akár automatikus is lehet. Sőt! Megfelelő szoftverek használata esetén kimutatható a vizsgáztatottak fejlődése, nyomon követhetőek az elsajátított ismeretek. Gyakori a középvállalkozások és a multik esetében is, hogy egy dolgozó egy képzést többször is meghallgat, ami ezáltal kiküszöbölhető lenne.

Végezetül: az elektromos oktatás hozzáad a vállalati kultúrához; motiválhatja a dolgozókat egy jól működő, igazságos és logikus tanulási rendszer, ami lépésről lépésre nyújt betekintést a szervezet folyamataiba és szoftvereibe.

Elektronikus online oktatás

Az online oktatás hátrányai

A legnagyobb hátrány egyértelműen az, hogy az online oktatás személytelen: a tananyagok elsajátítása önállóságot feltételez és igényel, ami azok számára, akik “megtanultak tanulni” előny, de az átlag tanuló számára kihívás. A személytelenség magával hozza, hogy a kommunikáció is leginkább egyoldalú. Persze lehet írni az oktatónak, de a lényeg: ha valaki elakad, vagy nem ért valamit, nem biztos, hogy azonnal választ kap a kérdésére. 

Nem csak tanár-diák, de diák-diák között sincsen interakció, nincsen szociális kapcsolat a résztvevők között, így egymástól sem tudnak kérdezni, nem tudnak jó kapcsolati tőkét kialakítani.

Ezért fontos, hogy egyik irányba se szélsőségesen induljunk el, gondolkodjunk inkább kevert (blended) képzésekben, melyekkel ötvözni tudjuk a jelenlétet igénylő oktatási formák előnyeit a digitális eszközök praktikáival.

Hátrány lehet az is, ha a szervezeti kultúra régről berögzült, rugalmatlan. Bár meg tudjuk érteni azokat a vezetőket is, akik ragaszkodnak a személyes jelenléthez, valahogy az aranyközéputat kéne megtalálni: vannak esetek, mikor tényleg jó egy személyes meeting, máskor pedig teljesen felesleges.

Online oktatási eszközök és módszerek

A MOODLE és a TOTARA a két leggyakrabban használt oktatási keret- és képzésszervezői rendszer. Mindkettő egyszerre nyújthat megoldást mind az oktatási intézmények, mind pedig a cégek számára.

A lényeg, hogy ezekkel az oktatási eszközökkel lehetséges a 

 • jelentkezések kezelése,
 • a tananyagok szerkesztése és publikálása,
 • illetve tanulói oldalról azok letöltése és feldolgozása,
 • a számonkérés, vizsgáztatás, beadandó anyagok kezelése,
 • az értékelés és a visszajelzés,
 • a riportálás,
 • és a chatelés, üzenetváltás is.

A keretrendszerek mellett pedig érdemes elmélyülni a játékosítás adta lehetőségekben is: a motivációt ugyanis ma már egyre inkább gamifikációs eszközökkel lehet csak fokozni. A skálán való értékelés helyett sokkal célravezetőbb a jutalmazással történő motiváció.

Olvass többet a gamifikációról!

Tippek online tanuláshoz a Skolltól

Blogunkon folyamatosan tippeket adunk az önálló tanulás módszereinek elsajátítására. Maradj képben a legfrissebb oktatási trendekkel, ha pedig kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!