OktatásTananyag

Articulate Storyline képzés: e-learning tananyagfejlesztői továbbképzésünk

Posted

artiuclate-storyline-képzés
Sharing is sexy!

Az Articulate termékcsaládot világszerte felhasználók millió használják képzéseik digitalizálására. Az Articulate Storyline 3, Articulate 360, vagy Rise népszerűségüket annak köszönhetik, hogy segítségükkel bárki könnyen készíthet e-learning tananyagokat. Tapasztalatunk szerint azonban ahogy elmerül az ember a rétegek, triggerek, státuszok és változók mélységeiben, úgy lesz egyre több kérdése… Ezek megválaszolása érdekében több mint 10 éve tartunk Articulate Storyline képzéseket, workshopokat, hogy valóban minőségi oktatási megoldásokat, technikailag és módszertanilag is izgalmas interakciókat és játékos elemeket építhess az e-learning tananyagaidba.

A Storyline e-learning tananyagfejlesztő program alapszintű használata egyszerű, segítségével minimális gyakorlás után szinte bárki össze tudja rakni saját e-learning tananyagát. E-learning fejlesztő vállalkozásként az elmúlt években sok szervezetnél megtapasztaltuk, hogy ezek az alapszintű e-learning tananyagok módszertani és technikai szempontból leginkább egy közepesen érdekes Powerpoint prezentáció szintjén vannak.

articulate-storyline-oktatás

Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a tanuló szívesebben tanul, egy prezentáció szintű Storyline-os e-learning tananyagból, mint magából a prezentációból. Akkor meg miért pazarolni egyáltalán energiát az egészre?

Szerintünk

akkor érdemes e-learning tananyagot fejleszteni, ha e-learning tananyagot csinálunk: olyat ami átgondolt koncepció mentén, változatos interakciókkal, izgalmas multimédia elemekkel, és motiváló játékos megoldásokkal teszi hatékonnyá a tanulást.

Mi ennek szellemében fejlesztjük e-learning tananyagainkat és ezt szem előtt tartva tartjuk Articulate Storyline képzéseinket és kapcsoló e-learning tananyagfejlesztői képzéseinket is.

Hogyan épül fel az Articulate Storyline képzésünk?

Avagy hogyan nézett ki a járvány előtt, és hogyan most. Korábban a személyes jelenlétet igénylő oktatási forma volt a legnépszerűbb, ahol a résztvevők workshop jelleggel, az oktató instrukciói és személyes támogatása mellett fedezték fel a Storyline e-learning tananyagfejlesztő szoftver használatát.

Személyes Storyline képzéseink jelenleg is elérhetőek, ügyfeleink igényeinek megfelelően azonban mostanában főként online képzéseket tartunk. Ezek a képernyőmegosztás lehetőségének köszönhetően a résztvevők visszajelzései alapján ugyanolyan hatékonyak, viszont sokaknak még kényelmesebbek.

Képzéseink bevezetéseként, még mielőtt elkezdenénk az ismerkedést az Articulate Storyline programmal, mutatunk néhány kész e-learning tananyagot, azaz példákat arra, hogy a résztvevők mire lesznek képesek a képzés végére. Ilyenkor rendszerint több résztvevő hitetlenkedik, de aztán a képzés végén ők is elismerik, hogy nekünk volt igazunk 🙂

articulate-oktatás

Ismerkedés a Storyline használatával

Az Articulate Storyline képzés első lépéseként röviden megismerkedünk a program felületével, főbb menüpontjaival, amelyek sokak számára legalább részben ismerősek lehetnek, hiszen nagy mértékben hasonlítanak a PowerPointra – persze számos extra e-learning-es funkcióval kiegészítve.

Ezt követően bemutatjuk a státuszok használatát, és itt jön az első sikerélmény a jövő e-learning tananyagfejlesztőinek: amikor az egér mozgatására vagy kattintásra életre kel a tananyagunk. Ilyenkor természetesen még egyszerűbb interakciót készítünk, de minden összetett dolognak egy egyszerű az alapja!

Képzésünk következő lépéseként megismerkedünk a Storyline triggereinek használatával, a legegyszerűbbtől a sok feltétellel rendelkező, változókkal összekötött komplex megoldásokig. Az oktatáson minden feladatot végigcsinálnak a résztvevők is, így tudásuk jobban elmélyül, és könnyebb lesz az önálló próbálkozások során felidézni a tanultakat.

storyline-oktatas

Ahogy egyre jobban belemélyedünk az e-learning tananyagfejlesztés rejtelmeibe, a résztvevőkben általában egyre több önálló ötlet vetődik fel, hogy “akkor lehetne egy olyan oldalt is csinálni, ahol…” Természetesen. Sőt!

Ez számunkra mindig pozitív visszacsatolás az Articulate Storyline képzésünk hatékonyságával kapcsolatban.

Storyline workshop és gyakorlás

A célunk ugyanis az, hogy mindenki önállóan képes legyen a programot használni, így a képzéseink gyakorlatorientáltak. Mutatunk több kisebb mintát, melyeket közösen is megcsinálunk, majd ezt követően nagyobb, összetettebb feladatokat adunk, amikben mindenki kipróbálhatja magát. Eközben a személyes oktatásokon tudjuk figyelni, ki hogyan halad, tudunk segítséget adni, ha látjuk, hogy valakinek még nehezebben megy valami. Az online oktatások során ennek megvalósítása a résztvevők folyamatos megszólításával történik, így egy közös beszélgetés alakul ki az előrehaladásról és az esetleg felmerülő problémák elhárításáról. A lényeg, hogy mindenkinek sikerüljön a feladatokat megoldani, és megmaradjon (vagy nőjön:)) az öröm és a lelkesedés.

Több alkalmas Articulate Storyline oktatásainkon szoktunk adni házi feladatot is két a alkalom közötti időre, ami egy összetettebb e-learning tananyagfejlesztési feladat elvégzése. Ennek megoldása nem kötelező, de aki végigcsinálja, azzal közösen át tudjuk nézni, hogy mit csinált jól, netán mit lehetne másképpen, vagy egyszerűbben.

Hányan vehetnek részt a Storyline e-learning tananyagfejlesztői képzésen?

A résztvevők száma jellemzően 5-7 fő. Az oktatást kisebb létszámmal, adott esetben akár egyéni formában is megtartjuk. Felfelé kevésbé ajánlott eltérni, mert az már a fentiekben ismertetett interaktív oktatási forma hatékonyságának rovására is mehet.

De mindenre van megoldás: nagyobb létszámnál például már jellemzően 2 oktató vesz részt a képzésen, hogy minden résztvevőre elegendő figyelem jusson. Az egyedileg kialakított csomagok kapcsán írj nekünk, és személyre szabjuk a Storyline oktatást saját és szervezeted igényei szerint.

Az Articulate Storyline képzés előfeltételei

A Storyline oktatásnak nincs klasszikus értelemben vett előfeltétele, a képzés tartalmát úgy építettük fel, hogy a tanulók bármilyen előzetes végzettséggel és tapasztalattal hasznosíthassák a tanultakat.

Az oktatáson való részvételhez így csak egyetlen kérésünk van, hogy a résztvevők tényleg akarják is megtanulni a szoftver használatát, és ne csak kényszerből vegyenek részt a képzésen.

Ezen kívül ajánljuk, hogy a résztvevők rendelkezzenek a feltelepített Storyline 3 e-learning tananyagfejlesztő programmal, hogy valóban aktív részesei lehessenek a képzésnek, ne csak passzív hallgatói. Az oktatáshoz nem feltétlenül szükséges előfizetni a szoftverre, a próbaverzió is megfelelő, amit bárki letölthet az Articulate honlapjáról.

Hogyan tovább az e-learning tananyagfejlesztővé válás útján?

Minden csak elhatározás kérdése. Az Articulate Storyline képzés után pár hónappal célszerű lehet egy ismétlő jellegű, illetve emeltebb szintű oktatáson részt venni. Ezen átbeszéljük az addig felmerült tapasztalatokat, kérdéseket, illetve még komplexebb interakciókat mutatunk meg, hogy még izgalmasabb, még egyedibb tananyagokat készíthess.

storyline-képzés

Ezen kívül a Storlyine honlapja is jó önfejlesztési lehetőségeket rejt, számos előkészített interakció példával. Ezek böngészése is adhat új ötleteket, illetve a felmerülő kérdéseket az Articulate honlapján is fel lehet tenni a tananyagfejlesztő közösségnek. Persze nem a “nem működik a gomb, mit csináljak” típusú kérdéseket,sokkal inkább a komplexebb módszertani és technikai jellegű megoldásokra vonatkozóakat.

Végezetül mi is állunk rendelkezésre telefonon és e-mailben egyaránt mindenkinek, aki elvégezte az Articulate Storyline képzéseink valamelyikét. Legyen szó technikai vagy módszertani kérdésről, keressetek bátran!

Mi a helyzet az Articulate 360 és a Rise képzésekkel?

Bár a posztban többnyire a Storyline-t emlegetjük, természetesen számos praktikus e-learning tananyagfejlesztő megoldás van még az Articulate programcsaládon belül is. A Storlyine 3 mellett bátran fordulhatsz hozzánk a termékcsalád többi elemének oktatása kapcsán is. Az Articulate 360 vagy a Rise, illetve más tananyagfejlesztő szoftverek (mint például az iSpring, Captivate, vagy FlowSparks) esetén is tudunk szakértelmet biztosítani.

Fentiek mellett az elkészült e-learning tananyagok lejátszásához szükséges e-learning keretrendszer (LMS) bevezetésével és oktatásával kapcsolatban is állunk rendelkezésedre Moodle, Totara, ILIAS vagy egyéb rendszerekkel kapcsolatban is.

 

Legyen szó KKV-ról, vagy egy több ezer alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatról, az e-learning lehetősége adott, hatékonysága bizonyított. Ha érdekel az Articulate Storyline e-learning tananyagfejlesztő képzésünk vagy kapcsolódó oktatásaink, keress minket bátran!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  Pernyész Máté

  A poszt szerzője Máté, a SKOLL gyártásvezetőjeként az elearning tananyagfejlesztéseink szakmai koordinálásáért és minőségbiztosításáért felel. Programozó végzettségének és több mint 9 éves Storyline tapasztalatának köszönhetően nincs olyan tananyagfejlesztési feladat, amire ne találna megoldást.

  pernyész-máté

  Sharing is sexy!