Oktatás

Távoktatás fogalma, eszközei, elérhető képzések

Posted

Távoktatás
Sharing is sexy!

Mi az a távoktatás? Mindenképpen online kell, hogy legyen, vagy vannak más távoktatási módszerek is? Mi a távoktatás eszköztára, és milyen képzések érhetők el ebben a formában? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe: iskolai-tanulmányi és vállalati oldalról egyaránt. 

Távoktatás fogalma, jellemzői

A távoktatás azt jelenti, hogy az oktató és a tanuló nem egy helyen (és nem feltétlen egy időben) vesznek részt az oktatáson.

A tanuló így az idő nagy részében egyedül, önállóan sajátítja el a tananyagot, amit a képzőintézmény biztosít a számára. Ezen felül viszont van lehetőség konzultáció kialakítására is, amikor a tanár és a diák közösen beszélik át a tananyagot (akár személyesen, akár online módon).

A távoktatás és a hagyományos oktatás között azonban nem csak a tér- és időbeli eltolódás a különbség, hanem az is, hogy a fókusz a tanárról a diákra helyeződik át. A hagyományos oktatást ugyanis rendre az egyirányú kommunikáció jellemzi a tanár irányából a diákok felé.

Távoktatás során viszont az önálló tanulás támogatásán van a hangsúly. A tanuló által beadott feladatok értékelésén, elemzésén, és a visszacsatoláson. A konzultációkon is a felmerülő problémák (a diák elakadásai) és az azokra adott válasz, megoldás megtalálásán van a hangsúly. 

Ennek köszönhetően pedig mindenki a saját tempójában tud haladni a tananyag feldolgozásával.

Röviden tehát, a távoktatás lényege:

 • az önálló tanulás lehetőségének biztosítása,
 • a tanuló támogatása, 
 • a kétoldalú kommunikáció (konzultációs lehetőségek) biztosítása,
 • gyors értékelés és motiválás.
Távoktatás otthonról

Távoktatás eszközei 

A távoktatás nem feltétlenül egyenlő az online oktatás fogalmával.

A koronavírus alatt több médium is vizsgálta, hogyan is zajlik a távoktatás hazánkban, vagy a világban. Az eredmények egyértelműek:

 • A módosabb kerületekben élők gyorsabban alkalmazkodtak a távoktatáshoz, hiszen rendelkezésükre állt minden eszköz és egy stabil internetkapcsolat is.
 • Ezzel szemben a hátrányos helyzetű diákok akár 40%-kal is kevesebb feladatot oldottak meg, mint a hagyományos oktatás alatt.
 • Továbbá a fiatalok is jóval nehezebben tanultak egyedül, hiszen még nem alakult ki bennük az önálló tanulás képessége.

Az oktatáshoz való eszközök meghatározása fentiekből fakadóan az iskolák tanulóinak anyagi helyzetén is múlt: volt, ahol papír alapon osztották ki a feladatokat a faluban, majd másnap, a következő osztás során visszagyűjtötték a megoldott feladatlapokat.

A nyomtatott anyagok, könyvek, CD-k, pendrive-ok, egyéb adathordozók tehát szintén a távoktatás eszközeinek számítanak.

A legtöbben viszont olyan eszközöket értenek ezalatt, mint:

 • Okostelefon/tablet/laptop
 • Internet
 • Szoftverek és applikációk

Távoktatás szoftverek

Milyen szoftverek, applikációk használhatók a távoktatáshoz?

Kommunikációhoz: 

 • Google Meet, Zoom, Microsoft Teams, Discord

Gamifikációhoz

 • GimKit, MinecraftEdu, Kahoot
távoktatás képzések eszközei, szoftverei

Kollaborációs feladatokhoz: 

 • Miro, Canva, Google Docs

Űrlap- és feladatkészítők: 

 • Google Forms, Formative, Redmenta

Projekt-vizualizáció: 

 • Asana, Trello, Monday

És persze a legfontosabbak, az oktatási keretrendszerek: 

Iskolai távoktatás felépítése

Távoktatás során szinte az összes fenti szoftver használható, akár egyszerre is.

Képzeljük el: az óra Teams-en van tartva, a kapcsolat folyamatos. Az oktató ezen keresztül adja ki a feladatokat, vagy linkeli be a közös chat-be az egyéb weboldalakat, például a Kahoot-ot, amivel játékos formában méri fel a tudást.

Ezután valamelyik whiteboard-alkalmazáson (pl. Miro) közösen fel lehet vezetni az ötleteket egy végtelen munkalapra, míg a Redmentával másfajta feladatokat lehet kiosztani.

Az oktató Asanában vagy Trellóban tudja magának követni a feladatokat, végezetül a tanterv, az elérhető feladatok, a diákok értékelése és a vizsgáztatás mind valamelyik oktatási keretrendszerben szerveződik, ahol minden információ elérhető és automatizmusok segítik az oktató munkáját.

Távoktatás képzések – az iskolán túl

A távoktatás nem csak az iskola feladata – sőt! Cégek, vállalkozások építenek távoktatásra, egyre többen, hiszen felismerik a benne rejlő költséghatékonyságot.

Megannyi interneten elérhető kurzust lehet találni, grafikus, webdesigner, vagy akár könyvelői képzés témában. Akár Aranykalászos gazda is lehet valaki távoktatással.

Ezek szinte levelező képzéseknek felelnek meg: nagyrészt online áll rendelkezésre a tudásanyag, de bizonyos időközönként egyéni- vagy akár csoportos foglalkozásokon is részt kell venni. 

Manapság a vállalatok nagy hangsúlyt fektetnek a kollégák oktatására, továbbképzésére, sőt, onboarding folyamatukat is a távoktatás eszközeivel építik fel.

A Skoll és a távoktatás

Tudd meg, hogyan tudod használni a távoktatás eszközeit, cégedre szabva! Mi a Skoll-nál is foglalkozunk távoktatással: nézd meg elérhető tananyagainkat!

Amennyiben szeretnél egy profi csapatot megbízni a tananyagod lefejlesztésével, vagy támogatásra lenne szükséged a “házon belül” végzett fejlesztéshez kötődően, vagy érdekelnének a témában további hasznos információk, keress minket bátran!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesülj a képzések, e-learning és oktatás világával kapcsolatos hasonló cikkeinkről!

  Tetszett a cikk? Szeretnél a témában ingyenesen tovább tanulni?

  Akkor iratkozz fel, és küldünk egy e-mailt, ha díjmentes, online kurzust indítunk!

  0% spam, 100% online oktatás.

  A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatót.

  SKOLL

  A SKOLL az egyik legnagyobb, kifejezetten online oktatással, e-learning rendszerekkel, digitális tananyagokkal foglalkozó hazai vállalkozás. Csapatunkat pedagógusok, forgatókönyvírók, grafikusok, videós stáb, programozók és tananyagfejlesztők egyaránt erősítik. Több mint 10 éves tapasztalattal teljesen lefedjük az e-learning komplex értékláncát.

  SKOLL Learning Technologies Kft.

  Sharing is sexy!